foto Sandra Seurynck
foto Johan Vergote

Uniek boek vertelt het verhaal van 40 Bicycle Bands

Recent verscheen het boek Fietsen & Trompen bij uitgeverij Bibliodroom. Na meer dan twee en een half jaar zoeken in muffe dozen van heemkundige kringen en stadsarchieven verzamelde auteur Geert Vanmaeckelberghe steeds meer gekke verhalen en namen van velofanfares (fietsende muziekkorpsen).

Velofanfare Waremme in Antwerpen 1930

Eind 19de eeuw werden er overal in Vlaanderen wielertoeristenclubs opgericht. In groep reed men op zondag van dorp naar dorp. De fiets verscheen meer en meer in het straatbeeld en was niet door iedereen geliefd. Er gebeurden ongelukken en nieuwe wetten moesten het gebruik van het stalen ros reglementeren. Zo moesten fietsers trompen (toeteren), ringelen, bellen aan de hoek van de straat om de komst van het mannenpeloton aan te kondigen.

Velofanfare De Geniale Jongens Waregem foto Stadsarchief Waregem

De fietsclubs vonden er niets beter op dan een klaroenblazer op kop te laten rijden, dat werden al snel meerdere trompetters en zo’n zestig veloclubs hadden een eigen fietsend trompetterkorps dat voorop reed!

Reeds meer dan 100 jaar geleden ijverden en betoogden ze voor de aanleg van fietspaden! Bieren & brouwers (een van de rode draden doorheen het boek) speelden een belangrijke rol. De veloclubs en hun wielrijderskorpsen vergaderden in de herberg waarvan de herbergier lid was van de club en vaak ook de brouwer die het bier leverde. Brouwers waren rijke en machtige mensen.

Bieren & brouwers speelden een belangrijke rol.

Vandaag is er in Vlaanderen nog één velofanfare actief en dat is Fietsende Fanfare De Zwaluw uit Eernegem (opgericht in 1891). Nog steeds is het een mannen aangelegenheid en wie denkt dat mannen geen twee dingen tegelijk kunnen moet beslist eens komen zien. Fietsen, trappen, sturen, toeteren en trommelen en ook nog je evenwicht bewaren. Ze doen het graag en met grote zwier.

De Zwaluw Eernegem / foto Steve Desnerck

Het boek is een prachtig lees, kijk en luisterboek en met de meeste zorg samen gesteld. Ondersteund door VLAMO, de Vlaamse Muziekorganisatie, in het kader van erfgoedwerking. Het kost 29,95 EUR en is verkrijgbaar bij de boekhandel, een gesigneerd exemplaar via vlamo.sumupstore.com

foto Sandra Seurynck

 

Geert Vanmaeckelberghe
Actief lid bij Showkorps WIK Oostende (van 1974 tem 2011) als muzikant, choreograaf, tamboer-majoor, bestuurslid / voorzitter stuurgroep drupershopi (drumbands, percussie ensembles, showkorpsen en pipe bands) VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) , redactielid KLANKBORD magazine / docent en jurylid exercitie - tamboer-majoor / choreograaf / auteur handleiding "Klank, Kleur én Beweging" / Lid van de WMC adviesraad voor percussie - mars & showwedstrijden.