Steeds meer basisscholen en muziekverenigingen gaan aan de slag met muziekonderwijs. De voortvarendheid waarmee dat gebeurt, wordt nog wel eens geremd door een gebrek aan instrumenten. In Limburg hebben ze daar iets op bedacht. Via de crowdfundcampagne ‘Geef je instrument DOOR!’ wordt geld ingezameld voor muziekinstrumentenpakketten op scholen. Een idee, ook voor andere provincies!

Limburg heeft de lat hoog gelegd. De ambitie van het masterplan DOOR! is om alle schoolkinderen in de hele provincie in 2020 structureel muziekonderwijs te kunnen aanbieden. Iedereen doet mee. Zeventien partijen ondertekenden vorig jaar in het bijzijn van koningin Máxima een convenant om dit doel te bereiken. Inmiddels zijn al 270 scholen in samenwerking met een muziekvereniging, popband of poppodium aan de slag gegaan. De wil is er, maar vaak ontbreken de middelen.  In dit geval: muziekinstrumenten. “Scholen beschikken vaak niet over de financiële middelen om voldoende instrumenten aan te schaffen”, zegt Hanneke Suilen-Hendriks, projectleider bij het Huis voor de Kunsten Limburg. “Verenigingen dragen bij door tweedehands instrumenten beschikbaar te stellen. Maar ondanks alle goede bedoelingen zijn dat vaak instrumenten waar het een en ander aan mankeert. Met een instrument waarmee van alles aan de hand is, kun je kinderen niet enthousiasmeren.” En dus gaf violist Guido Dieteren (Guido’s Orchestra) vorige week het startsein voor de crowdfundcampagne ‘Geef je instrument DOOR!’ Met deze actie wordt via het crowdfundplatform www.voordekunst.nl geld ingezameld voor muziekinstrumentenpakketten op Limburgse scholen. Voor iedere 1000 euro die via deze actie binnenkomt, wordt een muziekinstrumentenpakket samengesteld dat door Adams Muziekcentrale speciaal is afgestemd op de meest gebruikte lesmethodes 123 Zing en Eigenwijs Digitaal.

De wil is er, maar vaak ontbreken de middelen
DOOR! biedt scholen deze muziekpakketten aan en na een jaar krijgt de school de kans om het pakket te kopen voor de helft van de waarde (500 euro) of het pakket door te geven aan een andere school. Kopen twee scholen een pakket, dan maakt DOOR! met de opbrengst weer een nieuw pakket voor een andere school. Zo ontstaat een olievlek door de provincie.

Bedrijfsleven
Iedereen die muziekonderwijs een warm hart toedraagt kan het project al steunen vanaf 10 euro. Ook het bedrijfsleven is geïnteresseerd. Door het aanbieden van een instrumentenpakket kunnen ze een tastbare bijdrage leveren aan de
ontwikkeling van kinderen. Dat spreekt ondernemers, maar ook Rotary- en Lionsclubs, eerder aan dan zomaar een bedrag overmaken. Voor donateurs zijn er allerlei leuke tegenprestaties, zoals gesigneerde posters, vermelding op de Wall of Fame, een exclusief kijkje achter de schermen bij Adams Muziekcentrale en kaartjes voor concerten van philharmonie zuidnederland en Guido’s Orchestra. Adams Muziekcentrale heeft niet alleen vaste pakketten
samengesteld. Ook pakketten op maat met bijvoorbeeld alleen slagwerkinstrumenten of allerlei variabele samenstellingen behoren tot de mogelijkheden. Organisaties elders in het land, bijvoorbeeld andere KNMO-bonden, kunnen het systeem vrijwel één-op-één overnemen. Zowel het Huis voor de Kunsten Limburg als Adams Muziekcentrale is graag bereid om belangstellenden op weg te helpen.

Informatie over de actie ’Geef je instrument DOOR!’:
https://hklimburg.nl/geefjeinstrumentdoor
of projectleider Hanneke Suilen: e-mail: hsuilen@hklimburg.nl

Informatie over instrumentenpakketten:
https://www.adams-music.com/kids
of Albert Straten: e-mail: albert.straten@adams.nl

Doneren voor DOOR!: www.voordekunst.nl/projecten/8813