De organisatie van de European Music Games Finals, voorheen DCE Finals, heeft besloten om dit jaar geen Europese eindstrijd te organiseren. Er hadden zich maar drie drumcorps voor de EMG Finals aangemeld.

Alleen Jong Holland, Starriders en Stormarn Magic hadden laten weten mee te willen doen. De organisatie vindt dat onvoldoende om een evenement voor te organiseren en daarom is men genoodzaakt om in ieder geval voor dit jaar de stekker eruit te trekken.

“Het DCE team heeft de afgelopen jaren met veel plezier gewerkt aan de toekomst van drum corps in Europa”, zo stellen ze in een persbericht. “Dat hebben wij samen gedaan met de deelnemende drum corps, partners, stadion directies, sponsors en alle fans, waarvoor grote dank!”

De EMG Finals vonden vorig jaar plaats in het stadion van FC Twente. De organisatie kon daar sowieso al niet meer terecht, omdat de grasmat na de grote finale moest worden vervangen. Dat kwam door de aanhoudende regen en de vele bewegingen van de drumcorps.

Drum Corps Europe, de organisatie van de DCE / EMG Finals, is ooit opgezet in 2000. Er ontstond een florerende drumcorps-competitie, waarin de Nederlandse corps als Jubal, Beatrix en Juliana de strijd aangingen met drumcorps uit Engeland (Senators, Kidsgrove Scouts, Company) en Duitsland (Starriders, Spirit of ’52, etc). Ook deden corps uit landen als Italie en Ierland mee.

In 2017 liet Drum Corps Europe weten te stoppen met alle activiteiten, omdat de risico’s van het organiseren van de finale te groot werden. Een groep enthousiastelingen nam de organisatie over. Zij organiseerden in 2018 en 2019 nog een grote finale. Respectievelijk Jubal Dordrecht en de Kidsgrove Scouts werden in die jaren Europees Kampioen.

Op de eigen site laat DCE weten open te staan voor nieuwe input en suggesties.