Na de prelims van de Championship Division in de Showwedstrijden volgen geen scores. Ook wordt er geen volledige ranking opgemaakt. Op die manier wil het WMC de spanning erin houden, aldus artistiek manager Henk Smit in de podcast KM Radio. Daarnaast lieten zowel Smit als twee juryleden weten dat ze zich verheugen op het verrassingseffect bij de Marswedstrijden, waarin het verplichte parcours is losgelaten. Lees verder voor een toelichting. 

Henk Smit en de juryleden Peter Vulperhorst en Ed Oosterom schoven vrijdag aan het einde van de middag aan in de derde aflevering van de podcast van Korpsmuziek.nl. Die werd opgenomen in de brasserie bij het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. Buiten het stadion is een groot gezelligheidsplein gerealiseerd. Niet vlak voor de entree, maar op het parkeerterrein bij de op- en afmarslocatie. “Hier kunnen de muzikanten elkaar ontmoeten”, zegt Henk Smit. 

Geen punten en ranking

Tijdens het gesprek komt Smit met een kleine primeur. Na de voorronde op vrijdag 29 juli in de hoogste divisie van de Showwedstrijden wordt geen ranking met scores gepubliceerd. De vijftien deelnemers worden op basis van de uitslag, die alleen bij de organisatie bekend is, verdeeld in vijf groepen. De groep met de nummers 13 t/m 15 gaat naar de wedstrijden in de World Division op zaterdag. De volgorde van optreden vindt plaats op basis van loting. De vier andere groepen treden op tijdens de grote finale op zondag. Per groep van drie deelnemers wordt geloot om een volgorde van optredens te krijgen. Als deelnemer weet je dus wel of je uiteindelijk bij de beste drie zat of dat je in de ranking terecht bent gekomen bij de nummers 4 t/m 6, 7 t/m 9 of 10 t/m 13. De verschillen in scores worden ook niet bekend gemaakt. Op deze manier blijft de spanning er dus nog flink in voor de grote finale. Beluister de podcast voor een toelichting van Henk Smit. 

Verrassingseffect tijdens Marswedstrijden

Bij de Marswedstrijden is er geen verplicht parcours meer. De deelnemers moeten twee verplichte onderdelen uitvoeren: een haakse bocht naar links of rechts en een counter. Verder mogen ze niet stilstaan en moet er een voortgaande beweging zijn. Volgens de juryleden is er dus veel vrijheid en hoopt men op een verrassingseffect. Zo biedt het reglement nu ruimte om counters en bochten precies op effectvolle momenten in de muziek te schrijven. Ondanks dat er geen effectjurylid is, wordt er wel gekeken naar de gekozen route en uitvoering van de marselementen. 

Tijdens de podcast gaan Henk Smit, Peter Vulperhorst en Ed Oosterom verder in op de voorbereidingen, de wedstrijdspanning en de uitwerking van de verschillende wedstrijdonderdelen. 

Zoek KM Radio via je favoriete podcastapp of beluister ‘m hier!