Henk Smit, tijdens het vorige WMC nog juryvoorzitter, is door het WMC per september benoemd als nieuwe artistiek manager van de Mars- en Showwedstrijden van het megaconcours. Ook neemt hij de concertwedstrijden voor slagwerkensembles voor z’n rekening. De algemene artistieke leiding komt in handen van dirigent Björn Bus. De huidige artistiek leider Harrie Reumkens doet een stap terug en blijft parttime beschikbaar als adviseur.

‘We zijn verheugd dat Henk Smit en Björn Bus beschikbaar zijn en zich aan WMC willen committeren,’ laat voorzitter Max Kousen weten. ‘Beiden hebben een duidelijke visie en expertise waarmee WMC zijn positie in de regio en in de wereld kan versterken. De functie van artistiek manager van een festival als WMC kan niet meer worden ingevuld door één persoon. Daarvoor is het speelveld van de internationale blaasmuziek tegenwoordig te divers en gespecialiseerd. Daarom zijn we heel blij dat zij het als team oppakken.’

Nieuwe koers
‘Met Björn Bus en Henk Smit kiezen we ervoor om de reeds bestaande speerpunten – vernieuwing, talentontwikkeling en internationalisering – met een nieuw team verder vorm te geven. WMC verduurzaamt hiermee de organisatie,’ zegt secretaris Ludo Diels. Ook Bart van Meijl, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO), is positief over deze verjongingsslag binnen het WMC.

Björn Bus
Björn Bus (1980) studeerde directie en trombone aan de conservatoria van Groningen en Maastricht. Hij ontwikkelde zich tot succesvol dirigent. Momenteel werkt Bus als chef-dirigent bij onder meer het Orkest van de Nederlandse Douane en het Landesblasorchester Baden-Württemberg. Ook is hij internationaal actief als gastdirigent, jurylid en docent. Bus heeft tijdens eerdere edities van het WMC al in verschillende hoedanigheden zijn bijdrage geleverd aan het festival. Hij is tevens actief bestuurslid van de WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles).

Henk Smit
Henk Smit (1961) volgde slagwerk en directie aan het conservatorium van Groningen en Rotterdam. Smit werkte als docent aan muziekscholen en het conservatorium in Groningen en is sinds 1980 zowel nationaal als internationaal actief als jurylid. Hij werkt momenteel als senior werkveldspecialist bij het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en is dirigent bij De Bazuin te Winsum. Smit is vanaf 1997 als jurylid en juryvoorzitter van de Mars- en showwedstrijden en de concertwedstrijden voor slagwerkensembles betrokken bij het Wereld Muziek Concours. Zijn rol als juryvoorzitter en jurylid bij WMC-wedstrijden zal hij vanzelfsprekend neerleggen.

Opvolging
Hans Bosch (1954), die sinds 2011 de zakelijke leiding van WMC heeft, neemt per 1 september afscheid van WMC. Al eerder liet hij het bestuur weten dat hij na de 18e editie van WMC in 2017 zijn taken geleidelijk wilde overdragen. De beschikbaarheid van Bus en Smit per september heeft dit proces in een versnelling gebracht. ‘In de afgelopen periode is WMC uitgegroeid tot een festival met meer voeling in de regio. Daar ben ik trots op. Dat het bestuur nu kiest om met Björn Bus en Henk Smit dit traject naar WMC 2021 in te gaan ondersteun ik van harte. Bovendien is het, gezien de vierjarencyclus waarin WMC plaatsvindt, essentieel om ver vooruit te plannen.’ De werkzaamheden van Bosch worden deels overgenomen door Leonie Curvers van het Orlando Festival, waarmee het WMC een nauwere samenwerking nastreeft.

Organisatie
Het WMC-team bestaat vanaf dit najaar uit Björn Bus, Henk Smit, Maikel den Dekker (marketing en communicatie), Jules Roosenboom (externe communicatie en woordvoering), Sonja Langen (officemanagement en contact deelnemers) en Leonie Curvers. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we met dit team een zeer succesvol WMC 2021 tegemoet gaan,’ zegt Kousen.