Home Showkorpsen INCLUSIE / Elk succesje is een succes!

INCLUSIE / Elk succesje is een succes!

101
0

Interview Rudy Deschynck

In april 2022 werkte Groep Ubuntu samen met Performance Ensemble (showkorps)  Calypso Zwevegem, rond de verwezenlijking van een project in het kader van inclusie. Groep Ubuntu is een netwerkorganisatie waarbinnen men ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. Dit op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Rudy is actief binnen de vormingsdienst van Groep Ubuntu en investeert zowat al zijn tijd in mensen sterker te laten staan in het leven. Rudy maakt deel uit van “het Palet” waar de focus ligt op doen wat je graag doet en hoe je daarin kan groeien. Binnen het Palet krijg je die kans. Je kan je talenten verder ontwikkelen en activiteiten uitoefenen die binnen je interesseveld liggen. De nadruk ligt op het ervaren en beleven.

Om de 2 à 3 jaar maken jullie een kortfilm met het Palet?

Met onze mensen met een verstandelijke beperking, maken we ook dit jaar een kortfilm. Deze zal op 1 september 2022 gelanceerd worden en vertoond in BUDA Scoop te Kortrijk. In het BUDA worden ook films vertoond uit het alternatieve circuit en dat geeft kansen. Onze film zal tweemaal vertoond worden tijdens een namiddag en een voor avond voorstelling.

Wat wil je met de realisatie van de film bereiken?

Het doel is om mensen creatief te laten ontplooien en hen in contact te brengen met andere mensen. Anderen ontmoeten en leren hoe zij daarmee omgaan. We zetten volop in op de mens (met of zonder beperking) en hun deelname aan de maatschappij. We zijn continue op zoek naar manieren om mensen met elkaar te verbinden.

Hoe heb je dit met dit filmproject aangepakt?

We kozen er voor om niet in de gebouwen van Groep Ubuntu te filmen maar achter de muren van een bestaande vereniging. Het verhaal speelt zich af binnen muziekvereniging Calypso en ook de Kanoclub en Jeugdhuis De Harp verleenden hun medewerking. Onze 12 acteurs maakten op die manier kennis met het verenigingsleven. We willen onze mensen ten volle laten deelnemen aan de maatschappij en dat betekent zeer zeker ook, deelnemen aan de werking binnen een vereniging!

Kan je een tip van de sluier oplichten, waar gaat de plot over?

Daar wil ik momenteel nog niet zoveel over zeggen. Het gaat over een meisje (één van onze 12 acteurs) die lid is van de color guard (dans en vlaggengroep) van Calypso. Iemand anders ziet het meisje en wordt verliefd, maar kan haar niet echt bereiken, … Maar het verhaal heeft een happy end J.

Hoe blik je terug op de samenwerking met Calypso?

Dat is bijzonder goed mee gevallen. Hun leden van de color guard hebben actief mee gewerkt tijdens de opnames. Het werkte van twee kanten, zowel onze acteurs als de leden van het muziekkorps hebben daar heel wat van opgestoken. Het was best leuk. Actrice Kim wil graag lid worden van de vereniging. We hebben duidelijk mensen dichter bij elkaar gebracht. Ik ben zeer tevreden dat Calypso daarin mee gestapt is en dat ze zelf ook tevreden waren. Dan is onze missie geslaagd en elk succesje zie ik als een succes!

Wat is de uitdaging voor ons allen?

Niet denken “oei oei die persoon heeft een ‘beperking’ maar de mens zien.
Kijken naar de mens en de ‘beperking’ niet meer zien.

Tekst: Geert Vanmaeckelberghe
Foto: Sem Vanhessche

Geert Vanmaeckelberghe
Actief lid bij Showkorps WIK Oostende (van 1974 tem 2011) als muzikant, choreograaf, tamboer-majoor, bestuurslid / voorzitter stuurgroep drupershopi (drumbands, percussie ensembles, showkorpsen en pipe bands) VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) , redactielid KLANKBORD magazine / docent en jurylid exercitie - tamboer-majoor / choreograaf / auteur handleiding "Klank, Kleur én Beweging" / Lid van de WMC adviesraad voor percussie - mars & showwedstrijden.