Home Organisaties Instrumenten voor Colombia

Instrumenten voor Colombia

861
0

Het WMC ligt al weer ruim 3 maanden achter ons. Een evenement wat voor velen van u voor veel emotie heeft gezorgd. Wat u vast niet zal zijn ontgaan en wat zeker voor veel emotie en blijdschap heeft gezorgd waren de prachtige optredens van de Banda Femenina Clemencia de Caycedo uit Colombia. Op onze website is een artikel over hun avontuur te lezen, klik hier.

Voor de meiden uit Colombia is dit een reis geweest die ze de rest van hun leven niet zullen vergeten. Het verblijf bij Advendo in Sneek, maar ook hun verblijf in Kerkrade op het Youthcamp en deelname aan het WMC overtrof hun stoutste verwachtingen.

Een nieuwe Colombiaanse band opgericht
Na deze zéér succesvolle reis willen de Colombiaanse meisjes dit succes graag voortzetten. Sterker nog, ze willen méér. Met een nieuwe band zijn 55 enorm gemotiveerde en enthousiaste Colombiaanse meisjes aan een nieuw avontuur begonnen. De op 8 oktober opgerichte band bestaat uit 55 getalenteerde meisjes tussen de 18 en 30 jaar. De naam van deze nieuwe band is:

“Banda Femenina la Gran Colombia”
De nieuwe band is op 8 oktober jongstleden opgericht. Dit leden zijn afkomstig van de band die in Nederland te bewonderen was. Door nieuwe regels van de school moesten veel meisjes deze band verlaten.

De Nederlandse reis heeft de ogen van de meisjes geopend wat betreft hun mogelijkheden. In Colombia bestaan geen democratische orkesten: het zijn schoolbands of ‘private’ bands. De Banda Femenina la Gran Colombia is de eerste ‘community band’ (muziekvereniging) in Colombia met een volledig Nederlandse vereniging structuur. De leden (meisjes) zijn de baas, net als bij Nederlandse verenigingen. Maar dit is uniek in Colombia.

Opnieuw naar het WMC in 2021
Het ultieme doel van de band is om, na het behalen van de ‘vriendenprijs WMC-2017’ de uitnodiging te aanvaarden om in 2021 opnieuw het WMC te bezoeken. In mei 2018 vindt de eerste presentatie in Colombia plaats waar ook ondergetekende bij aanwezig zal zijn. Omdat de band nieuw is, is er een groot tekort aan instrumenten.

Vrienden van Banda Femenina la Gran Colombia
In Nederland is de groep “Vrienden van Banda Femenina la Gran Colombia” opgericht, bestaande uit:

· Hans Asscheman, sinds 2015 betrokken bij Clemenica en nu bij de nieuwe band;
· Peter Zijlstra, initiatiefnemer voor de reis van Clemencia naar Sneek;
· Erik Paul Forsten, enthousiaste ouder van een jeugdlid van de Rijnmondband.

Deze groep zal zich richten op het ondersteunen van de Banda Femenina la Gran Colombia vanuit Nederland.

Het grootste probleem is, zoals gezegd, het ontbreken van (geschikt) instrumentarium. Door de lage lonen hebben de muzikanten zelden een eigen instrument of instrumenten van zeer matige kwaliteit. Hierdoor is thuisstudie niet goed mogelijk. De eerste actie is dan ook gericht zijn op het verkrijgen van een goed instrumentarium voor de nieuwe band.

Inzameling van instrumenten
De muziek- en theorielessen zijn al begonnen, en de band kan instrumenten vanaf nu dus heel goed gebruiken! Daarom willen we u vragen om de Colombiaanse meisjesband te steunen door het doneren van gebruikte instrumenten en/of geld voor de aanschaf van instrumenten.

We kunnen veel instrumenten gebruiken. De prioriteit ligt momenteel bij:

· 3 witte (kunststof) sousafoons;
· 1 baritonsax;
· 4 baritons;
· 1 bas clarinet;
· 4 bass drums (diverse maten);
· 1 bastrombone;
· 1 trombone

Deze instrumenten hebben prioriteit maar natuurlijk zijn alle instrumenten welkom! In de bijlage is een overzicht te vinden van de bezetting van de band.

Wilt u ons als vereniging of particulier ondersteunen en deel uitmaken van het verwezenlijken van deze Colombiaanse droom? De 55 leden van de Banda Femenina la Gran Colombia zullen u eeuwig dankbaar zijn. Op deze manier kunt u door verbroedering in de muziek bijdragen aan een betere wereld.

Heel graag horen we van u of u ons wilt helpen door het doneren van instrumenten of geld. Neem gerust contact met ondergetekende op, ook als u twijfelt.

M. vr. groet,

Peter Zijlstra
Facebook: https://www.facebook.com/messages/t/pzijlstra66
Email: Pzijlstra66@gmail.com

Initiatiefnemer Vrienden van Banda Femenina la Gran Colombia

Advendo korpsen Sneek