De Nationale Taptoe is een internationale militaire muziekshow. Centraal staan de Nederlandse militaire orkesten en het Nederlands Politieorkest. Uit het buitenland komen de Latvian Army Band en het prachtige Musikkorps der Bundeswehr. Solisten zijn violist Adriaan Stoet, zanger Humphrey Campbell, klarinettist Julien Hervé en trompet-troubadour Reinier Sijpkens.                                        

Wat de Nationale Taptoe bijzonder maakt zijn de grote themablokken waarin musici, dansers en gastartiesten elkaar versterken. Zo is er dit jaar een Ierse show met medewerking van Keltische band SLAN met meer dan 50 doedelzakken, The Invictus Games Theme met militaire topsporters en Spirits of Nature waarin een soundscape wordt opgebouwd met 150 musici, groot koor en dansers. Met het koraal Nimrod, Signaal Taptoe en het Wilhelmus wordt de avond traditioneel afgesloten.

De Nationale Taptoe 2017 heeft als ondertitel Patchwork gekregen. Allerlei kleuren en stijlen worden met elkaar verbonden. En wat deze taptoe in Ahoy echt bijzonder maakt is dat musici, dansers en artiesten samen optreden in grote themablokken. Er hoeft geen keuze worden gemaakt tussen blaasmuziek of Twirl. Nee, terwijl een orkest speelt en marcheert, wordt er gedanst, gezongen. Orkesten, solisten en gastartiesten worden zo gezamenlijk onderdeel van een indoor militaire muziekshow waarin tradities en vernieuwing samenkomen. Met trots presenteren wij De Nationale Taptoe 2017.

29 september tot en met 1 oktober in het sportpaleis van Rotterdam Ahoy.

Deelnemers:

1 Intrada
Marinierskapel der Koninklijke Marine, Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”, Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, Tamboers van het Korps Mariniers, Fanfare Korps Nationale Reserve.

2 Invictus
Het eerbetoon aan Veteranen is een basisingrediënt van de Nationale Taptoe. “I am” is het thema van De Invictus Games, een soort paralympics voor Veteranen waaraan gewonde militairen en veteranen aan deelnemen. Chris Martin, van Coldplay, schreef het gelijknamige lied, dat door Humphrey Campbell gezongen zal worden. Marinierskapel de Koninklijke Marine, Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”, Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, Tamboers van het Korps Mariniers, Fanfare Korps Nationale Reserve, Invictus Team militaire sporters, Humphrey Campbell, Vocal Group MAZE

3 The National Armed Forces Band of the Republic of Latvia
De NAF-band verzorgt de muziek voor de president van Letland en voor andere hoogwaardige ambtenaren en speelt op militaire plechtigheden en parades. Daarnaast werkt de band mee aan tv-opnames, speelt het op lied- en dansfestivals en geeft het concerten op publieke evenementen in heel Letland.

4 Angels
Fabia Dance Center, Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, DJ Stayfun
Het tempo gaat omhoog als de streetdancers van Fabia Dance Center de musici van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht ontmoeten. Beats, horns en urban-dance zijn een nieuwe dimensie voor militaire muziek.

5 Royal Engagement
Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”
De KMKJWF komt op met de Herzegowina Marsch van J. Fucik. Dit is één van de marsen die we hebben opgenomen op onze nieuwste marsen cd: Wat ons dierbaar is. Na de mars vervolgen wij ons programma met High C’s, een spectaculair werk van Two Steps from Hell.

6 Ahoy Serenade
Al jaren brengt trompet-troubadour Reinier Sijpkens serenades aan mensen van 8 tot 88. Hij begeleidt hierbij zichzelf op een kleine pijporgeltje waardoor hij, waar ook ter wereld, kan spelen. De BBC-cultuurredactie zette hem bij de “Five amazing artistic adventures to have in Amsterdam”.

7 Waakzaam en Dienstbaar
Het Nederlands Politieorkest heeft als thema voor dit jaar “Waakzaam en Dienstbaar” waarin het verleden met het straatbeeld van Bromsnor en Swiebertje en het heden, waaronder een spectaculaire aanhouding met 4 Politie bikers, elkaar tegenkomen onder de klanken van daar komt Swiebertje en het moderne Bicycle van de popgroep Queen.

8 Spotlight op de Klarinet (zaterdagmiddag)
Julien Hervé, Klarinettisten van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”, de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht en het combo. Wellicht klarinettisten uit Letland en Duitsland. Erik van Deuren geeft zaterdagochtend een clinic voor amateur-klarinettisten. Als bonus mogen zijn tijdens de zaterdagmatinee meedoen aan deze act. Het geheel mondt uit in een Klezmerfeest.

9 Orkest van de Koninklijke Luchtmacht
John Brown’s Body (traditional, arr. Jasper Staps / Rob Pronk. Taptoeshow van het orkest in Letland.

10 Shamrock Impressions
Celtic Music Band SLÁN, The Crossed Swords Pipe Band, The Dutch Military Pipes & Drums “Falcon Guards”, The Pipes & Drums of the Royal British Legion, the Netherlands, The Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes and Drums, Rose Irish Dance School. Dit jaar staat de Ierse volksmuziek centraal. De mars Killaloe is populair bij de Ierse Regimenten van het Britse Leger.

11 Twirl
Nationale Twirlselectie NBTA, Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”, Vocal Group MAZE, Humphrey Campbell (zang), Adriaan Stoet (viool). Wat doen deze artiesten samen op het podium? Verbindende factor is de traditional Wayfaring Stranger. Laat je verrassen. De 16 twirlers hebben de afgelopen jaren mooie prijzen gewonnen op de EK’s. Ze komen onder meer uit de Vitality (Alkmaar) en KNA uit Noordwijk.

12 Musikkorps der Bundeswehr uit Duitsland
Optreden van een prachtig groot harmonie-orkest uit Siegburg. Het orkest is, sinds 2000, de voortzetting van het Stabsmusikkorps der Bundeswehr en geldt voor de Duitse militaire muziek het uithangbord als het gaat om concerten.

13 Ahoy Ballroomsuite
KMKJWF, Reinier Sijpkens, stijldansers. Ballroomsuite (Reinier Sijpkens, arr. Reinier Sijpkens, Peter Habraken)

14 Marinierskapel met Tamboers & Pijpers
De 3 kernwaarden Verbondenheid, Kracht en Toewijding zijn de DNA bouwstenen van het Korps Mariniers. Deze Korpsgeest – de toewijding – is muzikaal vertaald met de openingspassage van Esprit de Corps, gecomponeerd voor de United States Marine Band en start vol energie in een overrompelend tempo.

De krachtige uitstraling van de muziek uit The Planets, met achtereenvolgens Mars en Jupiter refereert moeiteloos aan onoverwinnelijke strijders en gladiatoren, het prototype marinier. De uitdrukking “Eens marinier, altijd marinier” vertolkt de verbondenheid met het korps; ook het verleden schept hierin een band, zoals de vreselijke Slag in de Javazee, dit jaar driekwart eeuw geleden en muzikaal verbeeld met filmmuziek uit The Pacific.

15 Spirits of Nature
Marinierskapel de Koninklijke Marine, Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”, Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, Vocal Group MAZE, Rose Irish Dance School, Adriaan Stoet (viool)

16 Finale / Alle Deelnemers
Een koraal, Signaal Taptoe en het Wilhelmus zijn basisingrediënten van de Nationale Taptoe.

General Mitchell March (Robert Browne Hall)
Nimrod uit “Enigma Variations” (Edward Elgar)
Signaal Taptoe Infanterie (traditional)
Wilhelmus (arr. C.L. Walther Boer)
Op de Parade (Henk van Lijnschooten)
Rowan Tree (traditional)

Klik hier voor het hele programma in detail

Historie:
Sinds 1954 is er in Nederland een Nationale Taptoe. Eerst in Delft, later in Breda en vanaf 2006 zit de taptoe overdekt in Rotterdam Ahoy. Musici van de Koninklijke Militaire Kapel deden in 1952 mee aan de Edinburgh Military Tattoo en kwamen enthousiast terug. Een jaar later deed de KMK een taptoeachtige show op de KMA waar de Minister van Defensie bij was. Hij was onder de indruk en overtuigd van het nut van een dergelijke taptoe in Nederland.