Sinds 2014 is de stad Leeuwarden een muziekgroep, genaamd Traditional Collective (TC), rijker. Snares, bassdrums, fluiten en trompetten musiceren samen op het hoogste niveau. Deze bezetting is uniek in Europa. Dit is mede een reden waarom uit heel het land muzikanten uren reizen om mee te doen. In januari van dit jaar hebben we onze eerste optreden met de slagwerksectie verricht in Duitsland. Ondertussen hebben we diverse optredens gehad in Nederland, maar nog niet in Leeuwarden.

Ons debuut in Leeuwarden is er een om trots op te zijn! Slagwerkspektakel N.E.W.S. (North East West South) presenteert, met slagwerkartiesten uit elk werelddeel, een wervelende slagwerkshow. Jeroen de Rijk is de ‘main artist’ en heeft aardig wat namen op zijn lijst staan waarmee hij heeft samen gewerkt. Denk hierbij aan: Michael Jackson, David Guetta, Metropole Orchestra enz. enz. De Rijk zal het noorden vertegenwoordigen.

De frisse wind uit het oosten zal geblazen worden door Gen Hidaka, bekend van de wereldberoemde slagwerkgroep Yamato en leider van de Yamato Taiko school.

Het zuiden, om precies te zijn het inheemse Afrika, zal vertegenwoordigd worden door Carlo Hoop, een meesterdrummer met een passie voor de Djémbé. Hoop heeft meermaals opgetreden op Pinkpop en samen gewerkt met onder andere Henny Vrienten.

Tot slot zal Simone Sou, die vorig jaar haar nieuwe CD S.O.S. Brass Beat uitbracht, haar liefde voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied tentoonstellen.

Het spektakel is ook een visueel schouwspel door sfeervolle filmbeelden, geregisseerd door Jurriën Rood.

Omdat de slagwerksectie van TC enkel uit snares en bassdrums bestaat, hebben we de sectie verder aangevuld met ritmische instrumenten zoals timbales, toms, bongo’s en cymbals. Hiervoor heeft TC de samenwerking opgezocht met Takostu uit Stiens. De combinatie hiervan kent een ongekende schwung waardoor je als korps-liefhebben alleen maar kan genieten.

Er zijn drie voorstellingen:

Vrijdag 29 september in De Harmonie te Leeuwarden www.harmonie.nl

Zaterdag 30 september in De Lawei te Drachten www.lawei.nl

Zaterdag 7 oktober in Theater ’t Voorhuys te Emmeloord www.theater-voorhuys.nl