Het Parkstad Limburg Stadion te Kerkrade was deze zomer (gedurende vier weekends) het strijdtoneel voor de WMC Mars-, Marsparade- & Showwedstrijden. Drie drumbands uit Vlaanderen namen dit jaar deel aan de Marswedstrijden. Showkorps El Fuerte uit Koksijde behaalde in de First Divison (basisklasse) GOUD met een score van 85,90%. De Drumband van de Kon. Schutterij Sint-Sebastiaan uit Sint-Huibrechts-Lille, behaalde inde World Division (topklasse) een score van 83,08% en bemachtigde een GOUDEN plak. Drumband KF St-Cecilia Kanne behaalde in de World Division een score van 80,58%, eveneens goed voor een GOUDEN medaille. Vlamo feliciteert deze korpsen en looft de inzet van instructeurs en muzikanten! Maar waarom neem je deel aan deze prestigieuze wedstrijd? Hoe bereid je je voor en wat doet het met je? Wij namen contact met één van de instructeurs. Tijd voor een interview met Pascal Delvoie van de Drumband St-Cecilia uit Kanne.

Dit jaar namen jullie deel aan de WMC Marswedstrijden, van waar de beslissing om deel te nemen?
Zeven jaar terug nam ik de instructie van de drumband over van wijlen Marc Vrijens. Een meer jaren plan werd voorop gesteld. We namen deel aan de Mars- & Showwedstrijden te Hamont en de Vlamo Wedstrijd voor Marching Percussie Ensembles. De scores gingen in stijgende lijn, in 2016 behaalden we in Hamont een score van 93%! Onze jeugd (waaronder mijn 3 kinderen) hoorden steeds de verhalen van de ouderen. Vooral de familie Vang (en in het bijzonder Erik Vang) vertelde uitgebreid over de vroegere deelnames aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.  De jeugd sloot met mij een weddenschap af, tijdens onze deelname in 2016 te Hamont. Met een score van meer dan 91 procent zouden we in 2017 deelnemen aan het WMC! Dus ik dacht, …kat in het bakkie,… want zoveel punten gaan we NOOIT halen. Maar met een score van meer dan 93 punten, was ik de pineut van de dag. We schreven ons (na een afwezigheid van 15 jaar) in voor deelname aan het WMC.

Hoe hebben jullie zich voorbereid?
Eind oktober 2017 zetten we een drietal keer, de basis van het verplicht af te leggen marching parcours uit in een sporthal te Riemst. We werden hierbij geassisteerd door gastdocent Jan Peeters. Daarna oefenden we twee nieuwe counters (richtingsveranderingen) in onze eigen zaal. Tevens werd er hard gewerkt aan de technische doelstellingen van de werken die we zouden brengen. Vanaf februari 2017 werd het aantal repetities opgedreven naar twee per week. Bij goed weer werd er buiten gerepeteerd. Vanaf april oefenden we op het voetbalterrein met de exacte afmetingen van het WMC parcours. In de laatste fase (vanaf 1 juli) werd er viermaal per week gerepeteerd. Aan de vooravond van onze wedstrijddeelname, deden we nog een try-out optreden in Eijsden (NL) dat beoordeeld werd door deskundigen.

Kan je iets meer vertellen over de werken speelden?
Als programma hebben we “Celtic Parade” van Leon Camp en “MKV” van Ivan Vervoort gebracht. Meerdere tempi worden gespeeld die resulteren in moeilijke pas versnellingen en vertragingen. Jazz invloeden en verschillende maatsoorten maken het uitdagend en best wel interessant. Er werd hard gewerkt om nog meer te perfectioneren en de marching (het marcheerwerk) verder uit te diepen op details. Het vergde heel veel van zowel de jeugdige als de oudere muzikanten.

Hoe hebben jullie de wedstrijddeelname in het Roda JC stadion ervaren?
De arena is prachtig en als je moet opkomen voel je je als een kabouter zo klein, … Bij het afmarcheren (mits een goed gevoel over de geleverde prestatie) ben je als een REUS zo groot, … Daarna zijn we elkaar wenend in de armen gevallen. Een schitterend samenhorigheidsgevoel, … prachtig!

Met een score van meer dan 80 punten werd de gouden plak binnen gehaald, wat doet dit met een korps als Kanne?

Goud met een score van 80.58, de hemel is nabij! (En de eerste pint zover weg, …) Wat een ontlading! Nog nooit zijn zoveel mensen van Kanne op de been geweest om dit samen met ons mee te maken. Drie bussen vol geladen met supporters. Zelfs van de andere drumband uit Kanne (“Alliance”) zijn de instructeur en zijn trommelaars, mee komen duimen. Fantastisch toch? Voor een korps als het onze was dit het hoogst haalbare (niemand heeft een geschoolde muzikale opleiding gehad). We presteerden zonder vreemde of ingehuurde personen. Enkel met onze eigen mensen van rond de kerktoren en daar zijn we ontzettend FIER op! De gemeente Riemst had vijf vertegenwoordigers die deelnamen aan het WMC, waaronder één wereldkampioen harmonie! En voor de rest, ALLEMAAL GOUD, … dit spreekt toch voor zich?

En nu op naar de toekomst?

Ik ben ontzettend trots maar ik weet als geen ander, dat we met onze beide voetjes stevig op de grond moeten blijven staan. Toch mogen we de volgende uitdaging aangaan en durven we de toekomst te omarmen. Op zondag 22 oktober 2017 nemen we deel aan de Vlamo Wedstrijd voor Marching Percussie Ensembles in Evenementenhal De Soeverein te Lommel. Twee nieuwe wedstrijdmarsen (“Bolero Contrast” en “Living Drums”) worden gefinetuned. Per één september beginnen we dus aan het volgende luik met hopelijk bevredigende prestaties van de Drumband van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia van Kanne!

tekst en foto: Geert Vanmaeckelberghe
Dit interview verscheen in KLANKBORD magazine / september 2017