Home Interviews Voor iedereen een ‘Klinkend’ 2018 gewenst!

Voor iedereen een ‘Klinkend’ 2018 gewenst!

375
0

Het jaar 2017 lijkt voorbij te zijn gevlogen. Met prachtige hoogtepunten voor sommige verenigingen, terwijl het voor een aantal andere verenigingen een moeilijk jaar was. Als we de nieuwsberichten bijlangs gaan, dan was 2017 een goed jaar. Er waren een aantal succesvolle clinics, nieuw ontwikkelde evenementen en concertconcepten en een aantal wedstrijden ook met een eigen twist.

Het Wereld Muziek Concours heeft zoals verwacht de meeste aandacht gekregen, alleen was dat niet altijd positief. Voor de winnaars was er natuurlijk niets aan de hand maar er zijn een aantal deelnemers toch flink door de ondergrens gezakt en in de hoek gezet. Dat is moeilijk ‘te verkopen’ op een eind-toernooi! Tot op de dag van vandaag hebben de Korpsmuziek-redactie en korpsen zelf geen duidelijkheid gekregen ondanks dat er veelvuldig om uitleg gevraagd is aan het juryteam en WMC bestuur. Ik weet dat er op minstens drie plekken in Nederland evaluaties zijn gehouden en aanbevelingen zijn gedaan. Maar nu?

Betrokken

Een groot aantal korpsen gaat het voor de wind. Er is genoeg aanwas van jeugd en er staan leuke optredens op de agenda. Laat het nieuwe jaar maar beginnen! Hier en daar zijn nog wel wat vacatures te vervullen en het wordt steeds lastiger om bestuurders voor onze hobby te vinden. Volgens de laatste informatie zijn er ook een aantal verenigingen en evenementen waar spoedig een beslissing moet vallen of 2018 het jaar van stoppen wordt of dat men nog één keer de schouders eronder gaat zetten.

Veel mensen willen alleen positief nieuws lezen. De kop in het zand steken is niet goed voor de sector. Laten we elkaar nu eens echt gaan helpen! Of willen we dat eigenlijk niet? Op het laatst georganiseerde KNMO congres bleek maar weer eens de betrokkenheid. Iedereen een eigen mening, sommigen goed en gegrond, maar vervolgens blijft het daar bij, rijden we naar huis en dat was het dan. Twee oproepen om wat sessies te beschrijven leverde slechts één reactie op, helaas. (Toch bedankt Mart!).

Dan de indeling/structuur van de regionale bonden; blijkbaar maakt het verenigingen niet uit wat en aan wie ze per lid betalen, er was vrijwel geen animo tijdens de goede sessie. Neem ook als voorbeeld het organiseren van het NK Jeugd. De bond (KNMO) gaat dat op landelijk niveau organiseren en dat is een goede zaak. Enkele aanwezigen waren verontwaardigd dat het niet bij/met hun club wordt georganiseerd. Ik snap dat niet, de KNVB beker wordt toch ook niet door FC Utrecht georganiseerd? Tegenstrijdig eigenlijk te moeten melden dat juist vlak voor het congres het SKO (showkorpsen overleg) stopgezet is, terwijl er alleen al in dit stuk voldoende ‘voer’ aangehaald wordt … Betrokkenheid: dames en heren besturen!

2018

Er zijn dus nog wel wat vragen en antwoorden te verwachten dit nieuwe jaar. Net zoals bij korpsen nu ook zichtbare uitdagingen en verwachtingen bij de Bond, uw Bond!.

Waar komt het NK voor JeugdKorpsen, wanneer wordt deze gehouden en wanneer start de inschrijving?
Hoe gaat het nu verder met jury, waardering, juryteams, handhaving manual, boxen systeem, technische commissie?
Hoe komt het met de nieuwe Drumcorps organisatie? Komen er voorrondes en een ‘grande finale’?. En niet geheel onbelangrijk, waar?
Hoe, waar en wanneer kunnen we een WMC evaluatie verwachten?

Laten we niet vergeten dat ‘wij’ (alle vrijwilligers in de sector) het helemaal niet slecht doen. Sterker nog, kijk eens wat we allemaal voor elkaar krijgen, organiseren en ontwikkelen. Eén opmerking tijdens het KNMO congres ging over een stuk professionaliteit binnenhalen, betaalde professionaliteit op landelijk nivo ter ondersteuning aan al die vrijwilligers die graag willen maar met vraagstukken zitten.

Wij wensen iedereen veel succes en wijsheid in 2018, dat het een klinkend jaar mag worden!