Home Evenementen Jeugdfestival JeugdFestival Stiens 2012

JeugdFestival Stiens 2012

191
0

In 2012 organiseerde Muziekvereniging Takostu Stiens voor de eerste keer het jeugdfestival. In juni presenteerde acht jeugdkorpsen zich op het naast het clubgebouw gelegen kunstgrasveld voor de jury en publiek. Het weer deed goed mee, veel zon, misschien wat te veel wind maar gelukkig de hele dag droog en veel zon.

Jeugdkorpsen konden zich inschrijven voor het onderdeel mars en/of het onderdeel show in twee klasses, Jeugd- en Basisklasse maar uiteindelijk besloot de jury met één uitslag te komen per onderdeel. Het publiek was in grote getale afgekomen op een leuk programma en samen met de positieve reacties vanuit de korpsen en de mogelijkheden van de accommodatie heeft de organisatie van dit evenement een goede stap gezet naar een jaarlijks terugkerend festival.

Grote winnaar van de dag was Jong Pasveer Leeuwarden. De jeugdband won de showwedstrijd met een 8.8 als eindcijfer. Hiermee won het ook de wisselbeker én een ticket op Taptoe Stiens welke in de avond gehouden werd. Als tweede eindigde het SWJK uit Marum/Opende, derde Jong Jubal uit Zwolle gevolgd door Jeugdband Sternse Slotlanders uit Franeker. De top vier bestond uit korpsen die vaker op Taptoes en grote evenementen deelnemen zoals het ODSC in Assen of het NJF in Vlissingen. Als vijfde eindigde Jeugdband Takostu uit Stiens, een opkomende jeugdband met relatief veel jonge leden, voor vele leden van de band hun eerste deelname aan een wedstrijd. Het thuispubliek was erg trots op het optreden van hun Stienser jeugd. Als laatst eindigde Jeugdband Concordia uit Zevenhuizen, ook hier veel jonge leden en werd dit festival gebruikt als test. Zowel Jeugdband Takostu als Concordia zijn zeker op de goede weg.

Winnaar van de Marswedstijd was de Jong VLS band uit Wezep. Een fris korps met een herkenbare VLS sound waarvan de organisatie hoopt dat ze volgend jaar ook aan de showwedstrijden mee zullen doen. Jong Hosanna uit Harlingen deed ook in deze categorie mee en voor deze kleine, jonge band was ook dit festival een goede ervaring voor de toekomst.

Uitslagen op een rij:
Showwedstrijd
1) Jong Pasveer Leeuwarden 8.8
2) S.W.J.K. Marum/Opende 8.2
3) Jong Jubal Zwolle 8.1
4) Jeugdband Sternse Slotlanders Franeker 8.0
5) Jeugdband Takostu Stiens 7.2
6) Jeugdband Concordia Zevenhuizen 6.5

Marswedstrijd
1) Jong van Limburg Stirumband Wezep 7.7
2) Jong Hosanna Harlingen 6.5

Aan het eind van de dag deden zes jeugdkorpsen mee aan de streetparade voorafgaand aan Taptoe Stiens. Samen met de Taptoedeelnemers vertrokken de bands vanaf buurtcentrum de Skalm in Stiens naar het Taptoe terrein, een mega ervaring voor de jeugdkorpsen want de route door Stiens wordt druk bezocht door belangstellenden en bezoekers van de Taptoe. Ook de opening van Taptoe Stiens werd verzorgd door de jeugdbands en werden ze nog even voorgesteld aan het Taptoe publiek en werd verteld dat Jong Pasveer nog terug zou komen in het programma als winnaar van het Jeugdfestival.

Hierna vertrokken de meeste jeugdbands richting huis, Jong Pasveer bleef zoals gezegd achter en ook een groot deel van Jeugdband Takostu. Na de finale van Taptoe Stiens stapte Jong Pasveer in een gereedstaande bus en vertrokken de andere deelnemers marcherend terug naar het buurtcentrum. De overgebleven jeugd van Stiens stapte in bij de Showband van Takostu, een hele ervaring in het donker voor de jeugd.

Het eind van een lange maar zeer geslaagde dag. Het Noorden is een leuk en attractief evenement rijker, tot volgend jaar !!