De juryleden voor de stadionwedstrijden tijdens het WMC zijn op donderdag begonnen met hun voorbereidingen. De eerste kennismaking tussen het panel vond plaats om 11.00 uur ’s ochtends. De komende dagen staan in het teken van het afstemmen van de jurering en het doen van simulatietesten. “Vandaag gaan we de hele dag YouTubefilmpjes kijken”, legt juryvoorzitter Henk Smit uit.
De voorbereidingen van het juryteam begon met een kennismaking. “We hebben onszelf voorgesteld aan elkaar. We konden kwijt waar we vandaag komen en wat onze achtergrond is. Ook kregen de juryleden wat meer informatie over het WMC en wat de historie van het concours is. Natuurlijk hebben we ook nog eens goed het hele jurymanual doorgenomen.”
IJking
Volgens Smit is het vooral belangrijk dat de juryleden straks dezelfde interpretatie hebben van het zogeheten jurysysteem. “Wat is goed en wat is heel goed? En wanneer plaats je een korps in een bepaalde puntenrange? Hebben we dezelfde interpretatie? We oefenenen dat met simulatietesten. We gaan vrijdag de hele dag YouTube-filmpjes en dvd’s van eerdere optredens bekijken. Je kunt het zien als een soort ijking van onze normen”, zegt Smit.
Een deel van het juryteam is niet onbekend met het WMC. Zo stonden Gary George, George Oliviero, Ruud Bohmer, Nipadt Kanchanahuth en Henk Smit al vaker op het concours. Peter Vulperhorst, Vaclav Blahunek uit Tsjechie en Linda Moorhouse uit Canada jureren voor het eerst op het WMC. “Maar ik kan je nu al zeggen dat we voor een groot deel al op dezelfde lijn zitten. We hebben te maken met professionals, die al vaker in andere samenstellingen samen hebben gejureerd. Dat ijken gaat dus echt heel snel.”
Het juryteam bestaat dit jaar uit:
Mars-, Marsparade- en Showwedstrijden | |
---|---|
Marswedstrijden | Marsparade-en Showwedstrijden |
Henk Smit (NL) | Ruud Böhmer (NL) |
Ruud Böhmer (NL) | Peter Vulperhorst (NL) |
Gary George (UK) | George Oliviero (US) |
Vaclav Blahunek (CR) | Linda Moorhouse (CN) |
Gary George (UK) | |
Nipath Kanchanahuth (TH) |
YouTube-filmpjes kijken
De juryleden hebben zich de laatste maanden ook thuis voorbereid. Henk Smit speurde het internet af. “Anders dan vier jaar geleden, staan vrijwel alle shows nu al op YouTube. Daar moet je gebruik van maken. De mars- en showkorpsen bereiden zich ook gedegen voor, dus mogen ze dat ook van ons verwachten. Maar natuurlijk laten we ons in Kerkrade wel verrassen door de echte presentatie. Want iedereen weet dat een video-opname niet representatief is voor het muzikale en visuele deel van een show. De perceptie is volledig anders. We gaan er absoluut wel met een open vizier zin in.”
Het juryteam benut overigens zaterdag nog om partituurstudie te doen.
Behoorlijk niveau
Smit verwacht tijdens het WMC een behoorlijk niveau, ook al missen de Thaise topkorpsen. “Dat is jammer”, zegt Smit. Van de Nederlandse korpsen is natuurlijk al een beetje bekend wat ze gaan doen. Over de optredens van de buitenlandse korpsen is nog weinig bekend. “Het niveau van een schoolband zoals Nishihara kan elk jaar wisselen. Dat blijft dus nog even afwachten.”
Strenger jureren?
In een interview met de Leeuwarder Courant liet jurylid Peter Vulperhorst weten dat vanuit zijn ervaring de jury soms wel wat strenger mag zijn voor de Nederlandse korpsen. Daarmee doelde hij vooral op de 96,6 punten die hij als instructeur van het Pasveerkorps ooit eens binnensleepte. Dat zou niet in verhouding staan met buitenlandse competities, zoals de DCI Finals. Volgens Smit hoeven de korpsen echter niet bang te zijn dat de 90-puntengrens onhaalbaar is.
“Ik denk dat dit vooral de interpretatie van de krant was. We hebben het overigens besproken, maar we zien geen reden om strenger te gaan jureren. We gaan ons niet tegen DCI afzetten, maar het is wel goed om realistisch te blijven. Er zijn ook wel buitenlandse concoursen, waar de scores soms erg hoog liggen. Het is voor de deelnemende korpsen wel van belang dat ze realistisch blijven kijken naar hun eigen prestatie. Wij zijn als WMC-jury gewoon eerlijk en geven ons oordeel. Wetende dat het gaat om een momentopname en zes afzonderlijke meningen.”
Smit ziet ook dat veel korpsen naar het WMC komen met de Olympische gedachte. “Maar er zijn ook deelnemers die voor de winst gaan. En wij kijken met ons beste eer en geweten waar ze staan.”
‘We hebben er zin in’
Smit besluit het vraaggesprek met de mededeling dat hij samen met de jury uitkijkt naar het beoordelen van de optredens. “We hebben er zin in. Volgens mij wordt het weer een fantastisch feestje!”
Persconferenties
Na elke wedstrijd op zondag vindt er een persconferentie van de jury plaats. Korpsmuziek.nl publiceert na afloop een beeldinterview met juryvoorzitter Henk Smit.