Tien kilometer file. Aan beide kanten van de Gotthard Tunnel. Voor de leden van Juliana D&BC uit Middelburg begon hun Italië-tour afgelopen donderdag wel heel bijzonder. Hun bus ging namelijk een kilometer voor het einde van de tunnel kapot. Gevolg: het veiligheidssysteem trad in werking en aan beide kanten van de tunnel werd het verkeer bijna een uur stilgelegd.

Juliana vertrok donderdagavond richting Italië voor een tour en deelname aan de Italiaanse World Band Challenge in San Felice en Modena. “We rekenden op een reis van ongeveer 16 uur, maar uiteindelijk hebben we er 22 uur over gedaan”, legt corpsdirector Ralf Eversen uit. In de Gotthard Tunnel, berucht en beroemd om de mogelijke files, ging het mis.

“We hoefden nog maar een kilometertje te rijden”, legt corpsdirector Ralf Eversen uit. “Maar ineens stopte de bus ermee. Hij wilde niet meer voor of achteruit. Al snel gingen alle ‘lichten’ op rood en mocht niemand meer de tunnel in. Van beide kanten niet. Vrij snel stond er een busje van de tunnelbeveiliging bij ons om te kijken of alles goed ging met ons. Gelukkig was dat ook wel het geval.”

Extra repetitie
De bus kon ter plekke niet gerepareerd worden. Volgens Eversen duurde het ongeveer 45 tot 60 minuten voordat de bus was weggesleept en het andere verkeer z’n weg kon vervolgen. “Ik hoorde dat aan beide kanten van de tunnel inmiddels zo’n tien kilometer file stond. De leden waren toen al in busjes buiten de tunnel gebracht. Maar niet voordat we nog even een ‘visual blokje’ in de tunnel hebben gedaan. Als je daar dan toch staat……”

“We zijn heel goed geholpen door de verschillende instanties, maar we moesten wel vrij lang wachten op een monteur. Uiteindelijk hebben we meer dan vier uur op een parkeerplaats gestaan. Terwijl het euvel uiteindelijk best klein was. Er was iets met de luchtdruk waardoor de bus niet meer kon schakelen. Toen de monteur er was, had hij maar een kwartiertje nodig om de bus te repareren.”

Volgens Eversen is iedereen er goed vanaf gekomen. “Natuurlijk hebben we wel het thuisfront geïnformeerd. We hebben een jonge club en dan moet je de ouders gerust stellen. Daarom hebben we ze via Facebook geinformeerd.”

Bijslapen
“We zijn midden in de nacht aangekomen in San Felice”, legt Eversen uit. “We hebben besloten om de eerste repetitie wat uit te stellen, zodat iedereen wat kon bijslapen. Het is hier ook nog eens 38 graden. Zo’n combi hakt er wel even in.”

Juliana doet in Italië mee aan de World Band Challenge. “We zien het als een mooie voorbereiding op het WMC. We hebben de komende week optredens, repetities, maar ook vrije tijd aan bijvoorbeeld het Gardameer en in Turijn. Donderdag arriveren we in België, waar we nog even kunnen wennen aan het ‘Nederlandse weer’. Op zaterdag (tweede weekend) moeten we dan onze show op het WMC doen.”

Juliana wil op het WMC een zo goed mogelijke show draaien. Ondanks dat het drumcorps z’n seizoen normaal gesproken afstemt op de DCE Finals in september, ligt de focus nu ook nadrukkelijk op Kerkrade. “Maar we hebben weinig ervaring met het WMC-jurysysteem. We zien wel waar het schip strandt. Als we maar een goede show neerzetten.” Juliana brengt dit jaar hun show ‘Magnetico’. “Het is een duidelijk concept met herkenbare muziek. Het thema leent zich goed voor Kerkrade. We hebben nu ook echt al een heel compleet programma”, aldus Eversen.

Geen zegen
Maar eerst moet de club Kerkrade nog maar zien te halen. “De vorige keer dat we naar Italië gingen hadden we pech. Ook bij onze trip naar Engeland ging de bus kapot. En telkens hadden we andere maatschappijen en nieuwe bussen. Er rust niet echt een zegen op onze buitenlandse tripjes.”