Zaterdag 23 juni werd door Muziekvereniging Takostu het zevende JeugdFestival Stiens georganiseerd. Dat is al weer even geleden maar uiteraard moeten we daar nog wel even wat over schrijven. Het terrein was dit jaar extra vrolijk aangekleed om het karakter ‘Jeugdfestival’ meer te doen spreken op een van zich zelf kaal voetbalveld. Ballonnen, vlaggen en hippe muziek moet bijdragen aan de beleving van de kinderen en hun instructie. Het was een prachtige dag met veel gezelligheid, show en muziek. Veel publiek was afgekomen

Ook de Juryleden zaten er goed bij, de organisatie had deze editie een stevige tent met zijwanden neergezet om de jury meer privacy te geven, dat is zeker gelukt. Hoewel, de glimmende bekers een enorme aantrekkingskracht hebben op de jeugd. René Leckie, Jelle Roeper en Edwin Beens waren naar Stiens gekomen om de jeugdgroepen te beoordelen.

KidsKlasse:
Kidskorps Showband Urk          84.25 pnt
Kids Kamper Trompetterkorps   83.13 pnt
Kidskorps Takostu                    79.50 pnt

JeugdKlasse:
JeugdKorps Crescendo Opende      83.13 pnt
JeugdBand Takostu                       79.13 pnt
Jong Damiate band Haarlem          78.50 pnt

De foto’s zijn deze editie gemaakt voor Gerard Drent, huis fotograaf van de Pasveerkorpsen. Jong Pasveer liet hun show aan het publiek zien maar deed niet mee aan de wedstrijd. Om eens een ander aan het woord te laten hebben we wat betrokken mensen gevraagd wat ze van de dag hebben gevonden.

René Leckie: “Jeugdfestivals zoals het jeugdfestival in Stiens zijn van grote waarde voor onze sector. Zeker ook de toevoegde kids klasse waarin de allerkleinsten volwaardig mee kunnen doen vind ik een goede ontwikkeling!”

Edwin Beens: “Het was mijn eerste jeugdfestival in Stiens, en wat heb ik het naar mijn zin gehad. Goede organisatie, leuke sfeer en wat deden alle deelnemers hun best. Ik vind het heel goed voor de ontwikkeling van muziek en show in Nederland dat dit soort evenementen gehouden worden. Alle deelnemers leren ontzettend veel van elkaar en – naar ik hoop – het jurycommentaar. Daar kunnen we met elkaar allen maar beter van worden. Zeker als je je realiseert dat dit jeugd betreft – en dat zou je bij sommige programma’s niet zeggen, en dit dus de toekomst van onze activiteit is. Complimenten voor de organisatie en dubbele complimenten voor alle deelnemers!”

Jelle Roeper met een uitgebreide reactie: “Al een flink aantal jaren vindt in Stiens dit jeugdfestival plaats, ik houd er erg van! Het is informeel waardoor de funfactor veel sterker wordt en volgens mij het plezier en de wederzijdse waardering ook. Het lijkt me goed om kinderen niet te jong te bederven met competitie. Laat ze ‘spelen’ en ontdekken. Positieve ondersteuning daarbij is essentieel en dat is wat op dit festival gebeurt. Het publiek is relaxed, er is voor iedereen waardering en applaus, in een goede en gemoedelijke sfeer. Showband Takostu verdient hiervoor een groot compliment. Zij pakken verantwoordelijkheid en doen dat op een uitstekende manier. Onze hobby promoten is belangrijk voor insiders, maar misschien nog wel meer voor outsiders en de lokale gemeenschap. Als daar het plezier van muziek & show ervaren wordt, wordt de lokale positie van de club veel sterker. Daar kun je je voordeel mee doen. Je ziet het aan de groei van de club, zowel kwalitatief als kwantitatief. De slogan “Succes is een keuze” is ook op deze club van toepassing.

Terug naar het festival. Geweldige optredens gezien van de kids- en jeugdkorpsen. De een wat verder in ontwikkeling dan de ander maar allemaal voorbereid en gefocust. Alleen dat is al waardevol.

Het is ook bijzonder om te zien dat deze korpsen een afspiegeling zijn van hun grotere broers. Stijl en uitstraling zijn goed herkenbaar. Wat me ook opvalt is dat de meeste korpsen instructeurs hebben die slim schrijven. Heel basaal en juist dat is zo belangrijk. Hierdoor kunnen de kinderen zelfvertrouwen kweken en wennen aan goede uitvoering. Helaas wordt hier en daar ook overvraagd en is de uitvoering kwetsbaar. Dat zegt niks over de kids, maar veel over instructie en inhoudelijke visie. Niet overvragen, maar KISS (Keep It Simple Stupid).

Van activiteiten als dit jeugdfestival  word ik altijd blij. Bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen is prachtig. Takostu Stiens; Dank voor weer een mooi festival en de fijne ontvangst. Op naar 2019”.

 

Hendrik de Boer van Showband Urk laat weten dat de ervaring van een dag weg met jeugd belangrijk is in het leerproces. De voorbereiding, de reis, de andere omgeving, omgaan met spanning en kijken naar andere clubs helpt de muzikantjes verder. Of je nu wint of net niet wint, de ervaring pakt niemand af.

Grietina Bouma, speaker van de dag:  Zaterdag 23 juni de dag van het Jeugdfestival Stiens! Voor mij kennis maken met 3 prachtige kidskorpsen en 4 jeugdkorpsen. Een bijzondere leuke ervaring! Kidskorpsen die onbevangen maar met veel enthousiasme en passie zeer bedreven een mooi optreden op de kunstmat neerzetten. Zenuwachtige instructie langs de lijn die daar de laatste aanwijzingen geven. Kids waarbij de trom bijna net zo groot is als het muzikantje zelf of zo onder de indruk van alles zijn dat je vergeet te spelen! Allemaal prachtig om te zien en te horen. Maar ook veel publiek langs de lijn die maar al te graag van zich lieten horen! In de pauze staren de kinderen gebiologeerd naar de mooie bekers die te winnen zijn en verdelen ze alvast onderling! De beker in deze klasse ging dit keer naar het Kidskorps van Showband Urk die eveneens de wisselbeker mee mocht nemen!

Dan de jeugdkorpsen waarbij je ziet dat het allemaal iets meer zenuwen oplevert. Waar het besef van een echte wedstrijd meetelt. Maar waarbij de ambitie er vanaf spat! Graag noem ik even Jong Pasveer (deed buiten mededinging mee) . Prachtige show die de kids super netjes uitvoerden wat ze dan ook een heel mooi en terecht applaus opleverde! De winnaar in deze klasse het jeugdkorps van Crescendo Opende! Geweldige groep getalenteerde muzikanten!

Het Jeugdfestival in Stiens is een prachtig evenement tot in de detail georganiseerd door Takostu. Dit mooie jeugdfestival met een kidsklasse verdient het om nog vele malen een vervolg te krijgen en zo een bijdrage te leveren aan de opbouw van kwaliteit van onze showkorpsen. Ik heb genoten van deze prachtige dag en de super leuke reacties van de vele jonge muzikantjes!


Hendrik Buwalda
, organisatie en bestuurder OMF: “Het aantal inschrijvingen was helaas wat minder dan gehoopt maar genoeg om het door te laten gaan. Andere wedstrijden in het land moesten hun evenement helaas cancelen door te weinig deelnemers. Ook volgend jaar willen we zeker weer een JeugdFestival organiseren. Verenigingen kunnen een reis naar Stiens nu al opnemen in de 2019 begroting. Ook al ben je met een klein Kids clubje, of wil je uitkomen in de BasisKlasse iedereen is welkom. .. en Stiens is echt niet verder dan dat het oosten, westen en zuiden voor ons is!”

Tot ziens in Stiens !