Na een dag vol leuke muzikale activiteiten is het tijd voor de taptoe van Stichting Taptoe Stiens. Ondanks de start tijd van 16:30 uur was er veel publiek op deze taptoe afgekomen. Voordeel van deze tijd is dat ook de kleine muzikantjes kunnen genieten van de deelnemende korpsen.

De taptoe wordt geopend met het voorstellen van de korpsen. In Stiens gebeurd dit niet op de traditionele manier. De maîtres lopen onder leiding van Exempel uit Empel het veld op. Altijd erg leuk om te zien.

Als eerste kan het publiek genieten van de mannen uit Katwijk. Door Vriendschap Sterk brengt de show In To The Light. Met de bijzondere capen betreden zo op stoere wijze het veld. Na een leuke speakertekst gaan de mannen van start. Onder leiding van maître Patrick Boezaard laten de muzikanten een goede show zien. Door de wind wordt het geluid soms wat weggeblazen. Dit is voor het publiek jammer maar kunnen de muzikanten uit Katwijk weinig aan doen. De capen mogen af, altijd een spannend moment, bij wie blijft die hangen. Maar in Stiens lukte het vandaag goed. Gevolgd door de prachtige zangstemmen gaat de show verder. Alderik van Duijn zet een prachtige solo neer. Een mooie start van deze namiddag. Mannen bedankt en tot straks bij jullie 2e show.

We gaan verder met KDO. De dames en heren uit Groessen beginnen hun opmars achter de schermen. Door de wind is dit amper te horen. Wanneer ze het veld op marcheren komen de bekende klanken aan bij het publiek. Na de speakertekst van de lady speakster wil ook maître Hans Verhoeks het korps zelf nog even aankondigen. Ze brengen vandaag hun nieuwe show Diva’s. Er staat een hoop op het veld dus het belooft een spektakel te worden. Er gebeurd ook een hoop in deze leuke afwisselende show. Verschillende secties van het korpsen laten mooie solo’s horen. Er wordt gretig gebruik gemaakt van de attributen op het veld. Voor sommige nog wat onwennig maar het ziet er leuk uit. De muzikanten zijn nog wat onzeker over de muziek wat soms te horen is voor het publiek. Erg leuk hoe KDO hun spelende jeugdleden meeneemt in deze show. Een van de leden moet het deze show wel extreem warm hebben gehad. Als verassing trekt ze op het laatste moment haar uniform uit en komt er een mooi glitterpak tevoorschijn. Onder leiding van deze diva verlaat KDO het veld.

Het is tijd voor een primeur. Traditional Collective betreed voor het eerst in hun carrière een taptoe veld. Er komt een klein maar direct gedreven groepje het veld oplopen. Wat eerst lijkt op enkel slagwerkers blijken er ook fluitisten bij te lopen. Tijdens de speakertekst zet maître Jordano de leden nog recht in het gelid. Ondanks de strakke maar simpele movements voor het oog valt er voor het oor voldoende te genieten. Alle muzikanten komen goed aan bod. Het slagwerk laat nog een leuke en technische solo horen. Ondanks het kleine groepje en de toch kwetsbare instrumenten met deze harde wind blijven de muzikanten goed te horen. Met een staande ovatie verlaten ze het veld. Dames en heren van Traditional Collective dank voor het optreden en we hopen jullie nog vaker op het taptoe veld te mogen aanschouwen.

De middag gaat verder met een bekende op de Nederlandse taptoevelden. The lions uit Empel betreden de groene grasmat en gaan van start met hun bekende show Can you feel it. Dit korps staat bekend op hun eigen sound en stevige binnenkomer. De toon is weer gezet en kunnen gaan genieten van Exempel. Uiteraard zet Exempel ook vanmiddag weer een sterkte show neer ondanks de warmte. De show is inmiddels bekend bij het taptoe publiek en al snel wordt er vrolijk mee gefloten met de bekende melodieën. Het groot koper valt vandaag weg in de massa van het klein koper en hout. Zeker met de wind die er staat zijn de lijnen vaak moeilijk te verstaan. Desalniettemin weer genoten van jullie optreden. Succes komend seizoen.

We gaan verder met Irene uit Ede. Ook voor deze muzikanten is vanmiddag een primeur. Irene laat vandaag hun nieuwe show Ladies and Gentleman voor het eerst buiten Ede voor het publiek horen. Het is een bijzondere show. Op het veld worden wat materialen neergezet en maître Kevin Gerressen heeft zijn circus jas aangetrokken. Het blijkt een show vol kunstwerken te zijn. Sommige mislukken maar sommigen blijken ook te werken. De leden ogen nog wat onzeker op het veld. De bekende circus melodieën slaan aan bij het publiek en vooral ook bij de aanwezigen kinderen. De leden toveren achter het decor ineens voor iedereen een stok een deksel vandaan en rennen hiermee het veld over. Althans bijna voor iedereen. Er was één setje te weinig neergelegd. Complimenten voor deze muzikant die ondanks het missen van het materiaal zo overtuigend meedeed. Irene gefeliciteerd met jullie jubileum en veel plezier!

Tijd voor de thuiswedstrijd tijdens deze taptoe. Onder luid applaus betreed Takostu het voor hun zeer bekende veld. De dames en heren uit Stiens laten hun bekende show Counterpoint zien. Deze show slaat altijd aan bij het publiek. De muzikanten lopen met volle overtuiging hun show en weten precies wat ze moeten doen. Sterk karakter voor dit gemiddeld jonge korps. Jente Visser laat zien dat hij de maître is. En hoe, de controle die hij over zijn maîtrestok heeft is ongekend. Het thuispubliek kent de show goed en doet vrolijk mee. Het slot slaat op iedere taptoe aan. We nemen afscheid van Takostu en danken hun voor het goede optreden!

Het is tijd voor de groene jagers uit Katwijk, DVS. Voor de tweede keer betreden ze dit keer met wat meer leden het taptoeveld. Met de show The Western Trail sluiten ze deze taptoe af. Tijdens deze show laten de mannen alles zien. Van strakke exercitie tot los in de heupen. En natuurlijk de zangstemmen mogen niet vergeten worden. De show wordt sterk geopend. Muzikaal staat deze show als een huis en de line dance wordt gewaardeerd door het publiek. De harde wind laat niks van het mondharmonica geluid over en is helaas bijna niet te horen. De nieuwe show wordt wat meer bekend bij de leden en dat is te zien tijdens de uitvoering. Keurige uitvoering en op naar zaterdag tijdens jullie eigen taptoe! Veel succes!

Het is tijd voor de finale. Alle korpsen betreden nog een keer het veld. Zoals een traditionele taptoe finale behoord te zijn spelen de muzikanten gezamenlijk het koraal Blijf bij mij heer en het Wilhelmus. Gerd Kleijberg laat een mooi taptoesignaal vanaf hoogte horen. Complimenten voor de leady speakster van deze middag die op geheel eigen wijze afscheid neemt van de deelnemende korpsen. Als ook het laatste korps het veld heeft verlaten zit taptoe Stiens 2019 erop. Het was een prachtige middag.

Organisatie bedankt en tot de volgende keer.

Miriam de Vries – Korpsmuziek
Klik hier voor twee mooie fotoreportages!