Voor iedereen die graag een middag op de fiets stapt én van muziek houdt is Lûd fan de Middelsee een must! Lûd fan de Middelsee is een project onder de vlag van Culturele Hoofdstad 2018 en één van de grootste van de 32! projecten van ‘Under de Toer’. Op 30 september 2018 kunt u op de fiets langs bijzondere locaties brassbands, fanfares, harmonie, showbands en zelfs een doedelzakband beluisteren. De muziekverenigingen vertellen allen hun eigen verhaal, natuurlijk door middel van hun muziek, aangevuld met theater, zang of dans. Op iedere locatie zijn bijzondere combinaties van orkestvormen te beluisteren. De orkesten worden uitgedaagd te vernieuwen en buiten hun bekende ‘oevers’ te denken en het publiek te verrassen. Ondertussen fietst u door het prachtige landschap ten noorden van Leeuwarden, waar eens de Middelsee lag. Laat u verrassen door de kleuren, geuren en muziek.

Weer terug in Leeuwarden wacht u een verrassing: in de Prinsentuin kunt u heerlijk bijkomen, iets eten en drinken en u voorbereiden op de grote finale onder de Oldehove waar alle muziekverenigingen samen een geweldig muziektheater maken. Dit wordt een bijzonder spektakel!

Voor dit muziekspektakel onder de Oldehove is door de componist Geert Jan Kroon een speciaal muziekstuk geschreven “Sound of the Middelsea” in dit stuk krijgen zo’n 600 muzikanten van de 17 verenigingen van de SML de gelegenheid om met elkaar samen te spelen. Het is een unieke compositie waarin de klanken en de instrumenten uit alle verschillende orkestvormen een rol krijgen, maar ook met elkaar samen te horen zijn. De Middelsee is er niet meer, maar de verenigingen die aan de oevers van die oude Middelsee hun thuisbasis hebben, bewijzen met Lûd fan de Middelsee dat ze samen springlevend en zeer vernieuwend kunnen zijn!

Samenwerkende Muziekverenigingen Leeuwarden
Lûd fan de Middelsee is een initiatief van Samenwerkende Muziekverenigingen Leeuwarden (SML). Dit project behoort tot 1 van de 12 genomineerde projecten voor de KNMO-award 2018. De KNMO-award wordt op 30 juni a.s. aan de winnaar uitgereikt. De SML, opgericht in juni 2017, bestaat uit 17 muziekverenigingen die de traditie van de blaas- en showcultuur in ere willen houden door te vernieuwen. Samen bereik je meer dan alleen, is de overtuiging van SML. De muziekverenigingen bedienen een breed publiek en ervaren dat muziek mensen verbindt. Een muziekvereniging hoort daarom bij het dorp en de stad, sterker nog: is een vaste waarde voor de ‘mienskip’. SML werkt daar met veel enthousiasme en plezier aan!

Kaartverkoop De kaartverkoop is volledig online via: https://www.friesland.nl/nl/agenda/3046798063/lud-fan-de-middelsee. De passepartout (fietstocht + avondspektakel) standaard € 21,50 en Early Bird € 19,50. Er kan vanaf 12:00 uur gestart worden met de fietstocht, bij de bestelling van de kaarten kunt u uw starttijd aangeven. U krijgt op vertoon van uw e-ticket voor aanvang een routekaart, informatie over de optredens en polsbandje uitgereikt. Met het polsbandje heeft u toegang tot alle optredens langs de route, de Prinsentuin en het avondspektakel op het Oldehoofsterkerkhof. Voor het avondspektakel onder de Oldehove, aanvang 20:30 uur zijn ook separaat kaarten verkrijgbaar standaard € 16,50 en Early bird € 14,00. De genoemde tarieven zijn inclusief € 1,50 servicekosten.

Startgroep 12:00 en 14:00 uur:
Pasveerkorpsen / Graham Lowlanders / Fanfare Crescendo Hijum-Finkum / Fanfare Studio Stiens / Brassband Apollo Grou / Harmonie Da Capo Leeuwarden / Brassband 50+ / Harmonie Weidum / Brassband Hosannah Leeuwarden

Startgroep 13:00 en 15:00 uur:
Pasveerkorpsen / Graham Lowlanders / Fanfare Crescendo Hijum-Finkum / Fanfare De Kriich Wergea / Fries Senioren Orkest / Harmonie ‘Ons Genoegen’ Leeuwarden / Brassband ‘De Nije Bazun’ Britsum / Showband Takostu Stiens / Brassband Wirdum / Soli Brass / Gerrit Heeringa Orkest

Praktische informatie
De fietstocht (± 30 km) start vanaf het parkeerterrein bij NHL Stenden Hogeschool, nabij de kinderboerderij. U kunt daar voor een klein bedrag de auto parkeren. Volg de aanwijzingen van de parkeerwachten. Nog gemakkelijker is het om op de fiets te komen. Via de website: https://www.prettigparkeren.nl/kaart/#!Leeuwarden krijgt u een totaal overzicht van alle parkeergelegenheden in Leeuwarden