Home Evenementen Wedstrijden Mars- en Showwedstrijden Denemarken 2017

Mars- en Showwedstrijden Denemarken 2017

837
0

Van 29 juni tem 2 juli 2017 organiseerde Landsgardeforeningen (LNG) de National Championships for Danish Marching Showbands in Vejen (Denemarken). De organisatie huisvest een 60-tal korpsen en wil via deze wedstrijden een platform aanreiken om te werken aan kwaliteitsverbetering. Op uitnodiging van LNG kreeg ik de kans om de tambourmajorers (drum majors) te beoordelen. Een unieke ervaring, zo zou blijken.

MARSPARADE (bymarch)
Vrijdag 30 juni 2017, binnenstad Vejen. Aanhoudende regen, stortvlagen waar geen eind aan komt. Voor de juryleden zijn er doorzichtige regencapes voorzien en die nemen we dankbaar in gebruik. Voor de 27 deelnemende korpsen heeft men een parcours uitgetekend dat bijzonder slim is opgebouwd. Richtingsveranderingen naar links en rechts worden afgewisseld met counters. Aan de eindmeet is er een zone waarbinnen men de muziek moet afslaan. Gebeurt dit buiten de zone dan wordt de rode vlag gehesen en krijgt men strafpunten. Bij 1 band is dat het geval. Als jurylid die het functioneren van de tamboer-majoors beoordeelt, vind ik de muziekstop een belangrijk commando.
De Deense tamboer-majoors verschillen in stijl van wat in Vlaanderen, Nederland en zeker in het Verenigd Koninkrijk gangbaar is. (Het gaat er minder militaristisch aan toe). Zij presenteren het korps met een goed uitgevoerde marcheerstijl en veel flair. Ze geven de optocht een positieve stimulans. Ik ervaar deze standaard als het Deense tambour-majorer model. Met de mace wordt de cadans aangegeven en de richtingsveranderingen. Verschillende drum majors combineren dit met flourishing met de mace. Bij de ene gaat dat gecontroleerd en bij anderen met natuurlijke souplesse.

Nicolai Mangor Nielsen voert de Nuclear Devils Drumband aan. Een op Amerikaanse leest geschoeide drumline met shakos en corps style percussion. Dat dit samen gaat met een drum major met mace wordt hier bewezen. De bandleden zijn goed getraind en Nicolai is een excellent sales man die zijn korps aan het publiek presenteert. De dames van de Odsherred Garden, Aalborg Garden, Odense Pipegarde en Slagelse Garden zijn voorbeelden van de typische Deense tamboer-majoor met veel ervaring. Roskilde Garden wordt aangevoerd door de jonge William Bach Faurholdt die hierbij een zeer goede exercitie etaleert. Ben benieuwd hoe deze jongen verder zal evolueren.

De uniformering van de showbands uit Denemarken oogt traditioneel. Toch brengen deze jeugdige bands hippe muziek. Michael Jackson, Robbie Williams en Abba passeren de revue. Maar wanneer Vejen Garden het centrumplein opmarcheert, doen ze dat met de trombones op kop met een traditionele mars. Dit korps oogt niet enkel volwassen, maar is ook samengesteld met (enkel mannelijke) leden die ouder zijn dan de leden van de andere jeugdkorpsen. Wat een vaart, wat een rijke bezetting en wat een muziek. Het is imposant en puur genieten. Dit is de K&G band van Denemarken!
Langsheen het marsparcours trotseren supporters de regen en moedigen zij de muzikanten aan. Maar het is mooi om zien hoe de muzikanten zelf, de andere korpsen bedanken met gul applaus. Skjern Garden dat eerder een klein korps is, doet dat op een grootse manier!

SHOWWEDSTRIJDEN
Op zaterdag en zondag treden 18 korpsen aan in het stadion om op kunstgras hun show te presenteren. Veel verschil in bezetting, aantal leden en invulling van het begrip show. We zien basisshows die niet veel verder gaan dan het vormen van een sobere choreografie. Anderen laten zich kenmerken door de uitvoering van een schitterende marcheerstijl. Hun leden zijn goed getraind en voorbereid. Meerdere korpsen leggen creativiteit aan de dag.

Bij de Slagelse Garden zijn niet 1 maar 2 tamboer-majoors actief. Geen makkelijke opdracht zou je denken. Maar beide dames voeren alles synchroon uit. Nicolaj Dencker Rasmussen van Danehofgarden is een echte meerwaarde tijdens de show. Hij is een master in showmanship en doet dat met veel zin voor theater en mime! Ida Savkov Ostergaard voert Aalborg Garden aan. Zij beheerst de Deense stijl als geen ander, voorbeeldige exercitie, flair en charisma. Mace flourishing met souplesse. Deze maal voert Nicolai Mangor Nielsen de Holbaek Garden aan. Hij doet dit met een marcheerstijl die voorbeeldig is. Zeer getalenteerd met de mace, perfecte afwerking. Hij is een echte showman die de projectie naar de tribune en communicatie met het publiek niet schuwt. Hij bewees zijn veelzijdigheid en mag zich voortaan de beste tamboer-majoor van Denemarken noemen.

LANDSGARDEFORENINGEN
Tijdens deze vierdaagse organiseerde de LNG ook nog concert wedstrijden. Het evenement wordt om de twee jaar georganiseerd maar is door haar omvang en veelzijdigheid van groot belang. De deelnemende bands laten zich meten en doen daar ongetwijfeld hun voordeel mee. Wat deze organisatie voor haar leden doet is bijzonder waardevol! Het was mij een waar genoegen om met deze organisatie samen te kunnen werken.

Tekst Geert Vanmaeckelberghe
Foto’s Sandra Seurynck