Meer dan 2018 amateurmuzikanten, -dansers en -zangers zetten op 30 juni de binnenstad van de culturele hoofdstad Leeuwarden volledig op z’n kop tijdens ‘Grutsk’. Tijdens dit volledig gratis megafestival kunnen liefhebbers van muziek, zang en dans genieten van de optredens van tientallen Friese showkorpsen, fanfares, koren, dansgroepen en artiesten. Zo is er zelfs een ‘kleintje Taptoe Leeuwarden’ op de Oldehoofsterkerkhof. Grutsk wordt afgesloten met een avondshow op het hoofdpodium van CityProms, met optredens van Elske DeWall, vioolensemble Fuse, een malletensemble van zo’n 60 muzikanten, top-brassbands en showorkesten, het NNJO en Iris Kroes.

Grutsk biedt het enorme scala aan Friese amateurverenigingen een fantastisch podium op een hopelijk zonovergoten zomerzaterdag. Tijdens ‘Grutsk’ moet duidelijk worden dat er in de provincie op hoog niveau wordt gemusiceerd, gezongen en gedanst. De Friese trots – grutsk – staat dan ook centraal.

Optredens in de hele binnenstad
De optredens van de tientallen verenigingen vinden plaats door het hele centrum van Leeuwarden. Al vanaf tien uur ‘s ochtends zijn er muziekoptredens op het CityProms podium op het Wilhelminaplein. Daarna verspreiden de verenigingen zich door de hele binnenstad. Overdag krijgen orkesten, fanfares, ensembles en koren de kans om op het hoofdpodium en op popup-spots in het centrum van zich te laten horen. Zo is er muziek en zang te horen in de Prinsentuin, het Gouveneursplein, het Waagplein en het Mata Hari Plein. Op het Wilhelminaplein komt een spectaculaire Vancore Drumbattle met zes slagwerkgroepen. Detail informatie is te vinden op www.grutsk.fr

Kleintje Taptoe Leeuwarden

Tussen 14.00 en 17.00 uur is er op het Oldehooftsterkerkhof een Taptoe. Daarmee keert Taptoe Leeuwarden voor een keer terug op de plek waar het allemaal begon. Tijdens deze gratis taptoe zijn er showoptredens van oa de Graham Lowlanders en Jong Pasveer uit Leeuwarden, Showband Takostu en Jeugdband Takostu uit Stiens, Sternse Slotlanders uit Franeker, Advendo en Jong Advendo uit Sneek.

 

Streetparade en vaandelmars
Rond 18:00 uur is er een vaandel- en vlaggenmars waarbij muziekverenigingen en colorguardgroepen hun vaandels en vlaggen kunnen tonen. Meerdere marching- en showbands verzorgen een grote street- en showparade in het centrum. Tegelijkertijd laten mars- en muziekkorpsen tijdens ‘Living History’ zien waar ze hun bestaansrecht aan ontlenen. Ook meerdere koren lopen in een optocht door de binnenstad.

Spectaculaire avondshow
Knallende afsluiter is een grote avondshow waarin duidelijk moet worden hoeveel kwaliteit er in de noordelijke amateurverenigingen rondloopt en waar dat talent toe kan leiden. Meervoudig landskampioen Brassband De Bazuin treedt op met Iris Kroes, terwijl meer dan zestig muzikanten van Friese malletbands en later ook Brassband Soli Brass een crossover doen met Elske DeWall. De verschillende parades krijgen het podium en het Noord Nederlands Jeugd Orkest treedt op met vioolensemble Fuse, bekend als huisorkest van tv-programma Podium Witteman. De afterparty met alle deelnemers is in De Neushoorn.

Never Ending Orchestra en CityProms
Grutsk is een onderdeel van het Never Ending Orchestra. De organisatie bundelt de krachten met City Proms. Zo vindt een groot deel van het programma plaats op het CityProms podium. De organisatie van Grutsk is in handen van de Friese muziekbond OMF en de stichting Proud Event, bekend van Proud on Stage: de opvolger in het theater van Taptoe Leeuwarden.

Grutsk vindt plaats op 30 juni in de hele binnenstad van Leeuwarden en is gratis toegankelijk. Er zijn optredens van 10.00 tot 23.00 uur en daarna begint de afterparty met onder andere T-Brass, Almondegas en Mailbox.

Meer- en de laatste informatie is te vinden op www.grutsk.fr of op de facebookpagina van Grutsk.