Op 24 juni 2017 de 32ste editie van de Taptoe Mijdrecht met dweilorkest DORST in het voorprogramma. In het hoofdprogramma van de taptoe traden op: Chr. Showkorps Excelsior uit Delft, Show- & Marchingband Haaglanden uit Pijnacker, Drumfanfare TTH uit Hazerswoude, ViJoS Showband uit Bussum en onze eigen Show- & Marchingband VIOS, VIOS TwirlPower en het VIOS Opleidingsorkest.

Op zaterdagmiddag 24 juni vond de 32ste Taptoe Mijdrecht plaats. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers, de samenwerking met Stichting Combinatie Van Korpsen en de financiële steuntjes in de rug van het bedrijfsleven, Stichting Ronde Venen Fonds en de gemeente was de taptoe ook dit jaar weer gratis toegankelijk en kon VIOS een gevarieerd programma van uitzonderlijk hoog niveau voorschotelen.

Hoewel de zomer deze dag even vrijaf nam van de afgelopen veertien dagen, bleef het op een enkel spettertje na droog en was de temperatuur aangenaam. Kortom, best goed weer voor zowel de deelnemers als het talrijk opgekomen publiek.

Om kwart over één vertrokken de deelnemende bands bij clubgebouw De Notenkraker van gastheer VIOS. Deze straatparade voerde via diverse straten naar het taptoeterrein in het dorpscentrum van Mijdrecht. Daar was om half twee het voorprogramma al begonnen met een gezellig optreden van dweilorkest DORST. Daartoe voorgegaan door DORST trombonist Gerrit van Vliet werd uit volle borst meegezongen met de diverse nummers. Toen DORST na een klein half uur de aftocht blies, zat de stemming er bij de aanwezigen goed in en ging men er eens goed voor het hoofdprogramma zitten.

Op muziek van VIOS presenteerde de deelnemende korpsen en groepen zich door het met 4 leden zogenoemd “overlopen” van het taptoe terrein. Het welkomst woord door ladyspeaker Ineke Spraakman gaf het eerste korps, ViJoS Showband uit Bussum, de gelegenheid zich bij de toegang op te stellen. Na de introductie door Ineke barstte het spektakel los.

ViJoS bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten in de leeftijd van 15 tot 60 jaar. Het valt niet mee een show te schrijven voor een dergelijk qua leeftijd gemêleerd gezelschap. Maar het is ViJoS goed gelukt met voor elk wat wils in hun show met de toepasselijk titel “Generations”. Van het statige “Arnhem” tot het hippe “Hey Brother”. Ook de “Blues Brothers” kwamen langs en de show eindigde met het prachtige “Malagueña”. Een opvallende rol was weggelegd voor één van de muzikanten die als een echte Arwin van Buren recalcitrant een deel van de show voor zich opeiste, maar uiteindelijk door tambour-maître Elise Meeuwissen tot de orde werd geroepen. Een leuke en frisse show, die terecht de handen van het publiek op elkaar bracht.

Als tweede korps trad Show- & Marchingband Haaglanden uit Pijnacker op met zijn “Screenshots” show. De nummer die voor het voetlicht gebracht werden hadden allen van doen met films en tv series. Een waar feest van herkenning met nummers als “Pirates of the Caribbean”, “Annie”, “Frozen”, “Swiebertje” en “Rocky”. Tambour-maître Yuri Droog leidde het geheel is goede banen.

Vervolgens was het aan gastheer Show- & Marchingband VIOS om het publiek op de spreekwoordelijke banken te krijgen. De show “Past & Present” is het afgelopen jaar naar een nog hoger niveau ontwikkelt. Alleraardigst is het “Douwe Bob” momentje tijdens het van “Imagine Dragons” bekende “Radioactive”. Zowel de muziek als het show technische deel maakten indruk wat na afloop van de show, nadat een lang applaus was uitgestorven, onderschreven werd met een uit het publiek luidkeels: “Zo doen we dat … in Mijdrecht”. Verrassend was nog de afmars waarbij het korps onder leiding van tambour-maître John Mayenburg plotseling naar het front draaide om met het publiek uit volle borst het “Laat me” van Ramses Shaffy te zingen. Een onvervalst kippenvel momentje.

Op 17 juni was VIOS nog te gast op haar taptoe en nu was zij hier, Drumfanfare TTH uit Hazerswoude met haar nieuwe show “To the Stars and Beyond”. TTH marcheerde “de ruimte” in met de mars “For Country”. Zij verbeeldde vervolgens de explosie van een zogenaamde supernova. Vandaaruit zweefden de muzikanten naar hun startpositie van de show. Gelanceerd met muziek uit de film “A Space Oddyssee”, vlogen ze in het “Starship van Nicky Minaazj” rechtstreeks naar de maan en schoten ze langs Venus en “Bruno Mars”. Onderweg nog een battle met heuse lichtzwaarden en een drumsolo van buitenaards formaat om vervolgens helemaal naar het sterrenbeeld Aquarius te vliegen. Uiteindelijk kwamen de astronauten onder leiding van vluchtleider René van Haaren via een zwart gat weer veilig terug op moeder aarde. Een hele vermakelijke en goed uitgevoerde show. Van ons krijgen ze 5 sterren.

Als laatste band Showkorps Excelsior uit Delft met “Live Your Life”. Onder leiding van tambour-maître Gerard Hoogenraad, verbeeldde de band de loop van het menselijk leven. Van de geboorte via de veilige tijd onder de ouderlijke vleugels, school, puberen, verliefdheid, trouwen, hard werken, de midlife crisis waarin je je afvraagt wat jij ertoe doet en de VUT naar het tevreden en met trots achteromkijken naar het leven dat je geleid hebt. Een degelijk uitgevoerde show, met populaire aan de verschillende levensfasen gerelateerde evergreens. Zeker de moeite van het bekijken en beluisteren waard en als zodanig ook met een warm applaus door het publiek gewaardeerd.

Tussen de diverse shows traden de verschillende groepen van TwirlPower en het VIOS Opleidingsorkest op. De Juveniles, zoals de jongste TwirlPower girls worden genoemd, brachten een speciaal voor de taptoe ingestudeerde Pompon show. Dit omdat de bestrating van het taptoeterrein niet geschikt is om hun wedstrijdshow op uit te voeren. Een hele leuke show waar het plezier van afstraalde. Later in het programma traden ze nog een keer samen met de groten van TwirlPower op. En dan staat daar toch opeens weer een hele leuke en enthousiaste groep twirlsters!

De grote meiden van TwirlPower brachten ook een aangepaste show waarin zeer moeilijke twirltechnieken zijn verwerkt. Als of het de gewoonste zaak van de wereld is, zo werd er op los geshowd in de nieuwe professioneel ogende twirloutfit.

Het duo Sanne van der Kroef en Melissa Blom brachten hun spinnen wedstrijdshow en namen daarbij op deze ondergrond de nodige risico’s. Een ragfijne en zeer expressieve show waar de gedrevenheid van beide dames van afspatte. Een show waarmee de dames in het wedstrijdcircuit al de nodige plaatsingspunten voor het NK in de wacht hebben gesleept. Halverwege het programma was er een prominente plek voor het VIOS Opleidingsorkest ingeruimd. De jongelingen marcheerde onder leiding van dirigente Maddy Kuijlenburg het terrein op. Acht leden hebben onlangs examen gedaan, waarbij ze allen geslaagd zijn. Dit zou het zelfvertrouwen toch goed gedaan moeten hebben, maar het wachten had de zenuwen kennelijk (geen) goed gedaan en de muzikantjes waren duidelijk onder de indruk van zoveel publiek. Maar naar mate het optreden vorderde verdween de spanning en werd er een puik stukje muziek gebracht. Een verdiend applaus viel hen dan ook ten deel.

Om klokslag vier uur werd de taptoe na opmars van alle korpsen en groepen in finale zin afgesloten met de uitreiking van de oorkondes, het gezamenlijk spelen van het koraal “Blijf bij mij heer” gevolgd door het signaal “Taptoe Infanterie” door VIOS trompettist Max van Vliet en het “Wilhelmus”. Daarna verlieten de deelnemers om beurten en op eigen muziek het taptoe terrein en kwam er een einde aan bijna 3 uur topentertainment op het Raadhuisplein. Op naar volgend jaar, de 33ste editie.

Voor informatie over VIOS en een beeldmateriaal van de taptoe kunt u terecht op viosmijdrecht.nl. Op Facebook vindt u de verschillende onderdelen van de vereniging via viosmijdrecht, TwirlPowerMijdrecht en DorstMijdrecht.