Voor de 29ste keer organiseerde de KH Sint-Cecilia uit Hamont ism Vlamo, de tweejaarlijkse Mars & Showwedstrijden der Lage Landen. Wij bezochten de wedstrijden op pinkstermaandag en lieten ons onderdompelen in een bad vol muziek, show en beweging.
Het marktplein voor het stadhuis is omgetoverd tot een openluchttheater dat omzoomd is door zittribunes. De wedstrijden worden gevolgd door zo’n 1.600 toehoorders. Vandaag zien we 18 muziekverenigingen, verschillend van stijl en bezetting aan het werk. Zij treden aan in middelbare of hogere afdeling en in de discipline mars, marsparade of show. Onderverdeeld in slagwerkensembles, korpsen met signaalinstrumenten, blaaswerkers en pipe bands of pijperkorpsen.
De Show- and marchingband St-Sebastianus Gendt (NL) treedt aan met zowel het senioren als het junioren korps. Dit verdient alle lof, het instructieteam kiest duidelijk voor een waardevolle investering in de toekomst. (Niettegenstaande het evenement geen afzonderlijke jeugddivisie aanreikt). De meisjes en jongens van Jong Sebastianus (NL) geven zich voluit en maken hiermee een statement in Hamont. Misschien was het gekozen programma iets te hoog gegrepen, in ieder geval keren ze huiswaarts met een pak nuttige tips van de jury.
De drumband van de KF De Eendracht uit Hamont-Lo (BE) speelt een thuismatch en is meteen ook publiekslieveling. Wanneer Showkorps El Fuerte het terrein op marcheert, stijgt de spanning en kennen we een eerste hoogtepunt. Er wordt met veel zin voor dynamiek gemusiceerd. Diverse richtingsveranderingen worden markant en keurig uitgevoerd. Alles aangestuurd door een tamboer-majoor die zijn vak kent en leiderschap uitstraalt. Lennert Schreel loodst zijn band doorheen het programma, het moet fijn zijn om zijn duidelijke bevelvoering op te volgen. Geheel naturel en met grote souplesse wordt dit alles door hem gecombineerd met een prachtige florishing met de mace.
Zowel de Deutsche Jugend-Brassband uit Lübeck (DE) als Trommelgroep West-Nederland uit Leiden (NL) nemen deel in de mars-concert discipline. Dit hebben we bij TWN nog niet eerder gezien maar past geheel in hun voorbereiding tot deelname aan een belangrijke concertwedstrijd in Bulle in Zwitserland. Hen aan het werk zien is steeds een verrijking en hun hoogstaande uitvoering werd door het juryteam naar waarde geschat.
Kordaat in de pas en met een ongelofelijke drive, legde de drumband Harmonie Slikkerveer (NL) beslag op het wedstrijdveld. Strakke exercitie, individueel en collectief zeer goed uitgevoerd op meerdere tempowisselingen. De hightension trommel met riem geeft deze prachtige drumband een excentriek kantje. The Red Hackle Pipe Band is de oudste doedelzakband die Vlaanderen rijk is en in haar full dress ook hier een meerwaarde.
Het Jachthoorn- en trompetterkorps Edelweiss uit Heerlen (NL) is een feest! Drie generaties staan op de werkvloer en maken muziek met signaalinstrumenten. Enkele zeer jonge muzikanten showen voorbeeldig, strak op de maat en zonder fout. Wat een schouwspel! Ook de jachthoorn sectie is typerend voor de band. Dit is cultureel erfgoed om nog heel lang te koesteren. Spielmannszug Rödemis uit Husum (DE) houdt er het tempo flink in. (Het aanhoudende up tempo zou je kunnen afwisselen met meer variatie).
De deelname van de Kon. Fanfare De Eendracht uit Hamont-Lo (BE) blijft bij. Het is fantastisch om zien hoe zij netjes geüniformeerd, kwalitatief en groot in aantal voor de dag komen!
Fanfarenzug des KSC Strausberg (DE) bracht mij op het puntje van mijn stoel. Verrassend hoe je ook met klaroenen het publiek kunt entertainen en vermaken. De naar schatting meer dan 75 performers zijn uitstekend getraind, dit heeft een zeer goede voorbereiding gekend. Hun uitvoering geeft impact op het publiek en daar word ik vrolijk van. De afwerking in stijl en marching is homogeen en aanhoudend hoog.
De Drumband v/d Kon. Schutterij St-Sebastiaan uit St-Huibrechts-Lille (BE) heeft niet alleen zo mogelijk de langste naam, maar timmert sinds vele jaren (decennia) hard aan de weg. We zien ze bij meerdere wedstrijden present in zowel binnen- als buitenland en dus ook in Hamont. Superieur technisch slagwerk wordt gecombineerd met voortreffelijke marching. Een combinatie die ze perfect beheersen!
Deze wedstrijddag was het slotstuk van een driedaagse die bestaat uit de taptoe op zaterdag en de wedstrijden op zon- en maandag. Deelnemen is een aanrader vanwege de unieke open luchtsfeer. Gezonde wedijver wordt gecombineerd met vriendschap en ontmoeting. De deelnemende korpsen genieten van een uitstekende organisatie die op een zeer lange traditie kan bogen. Afspraak op volgende editie: pinksterweekend 2020!
Wedstrijdschema met de resultaten: https://www.marsenshow.be/wedstrijden/programma
tekst en foto’s: Geert Vanmaeckelberghe