Zaterdag 5 oktober was ik te gast in Ede op het eerste Nationaal Indoor Jeugdfestival. Stichting Muziekstad Ede, die ook de taptoe Ede organiseert, wil zo het ontstane gat proberen op te vullen dat ontstaan is bij het wegvallen van het Jeugdfestival in Vlissingen. Naast het bestaand NK voor jeugdkorpsen in Huizen is dit een prima aanvulling voor jeugd om zich aan het einde van het seizoen nog eens te kunnen meten. Vooral voor de jeugdige muzikanten een leuke beleving elkaar weer te ontmoeten en de strijd aan te gaan in Mars en Show. Een deskundig jury team zal de deelnemers voorzien van commentaar maar ook de nodige tips en trucs meegeven om het product te verbeteren of aan te werken.

Op programma staat 1 deelnemer in de mars en 4 deelnemers in de show. Inhoudelijk zal ik er niet teveel over zeggen dat laat ik aan het juryteam over maar zal mijn eigen bevindingen in dit verslag zetten.

Jong Sebastianus uit Gendt is de enige deelnemer in de mars. Wat een verrassend optreden en wat is deze club jongelui gegroeid! Gezelligheid en Trots meld de speakertekst en dat stralen ze ook uit de spanning is van de gezichten af te lezen bij deze groep jonge muzikanten. Met twee marsen Eagle Squadron en Kuugl Sönderlmausland Regimentsmars leggen ze het parcours af en zetten er een net optreden neer.

Dan de shows……. Jong Juliana Amersfoort is de eerste deelnemer. Kleine groep enthousiaste kids die Disney als showthema hebben gekozen. De maître speelt zelf mee wat wel invloed heeft op de tempowisselingen en de totale muzikale inhoud. Maar wat meest belangrijk is is het plezier en dat straalt deze groep va 18 muzikanten uit Amersfoort zeker uit.

Jeugdband Takostu uit Stiens is de 2e deelnemer wat me hier meteen opvalt is dat deze groep alles zo aangeleerd krijgt zoals ze bij de senioren ook hun shows en bewegingen maken dus de basis wordt hier al gelegd . Ook hier maakt de maître deel uit van de show. Leuke en snelle show en hard gewerkt aan dit product door de Stienser jeugdmuzikanten.

Jong Oranje IJsselmuiden is nummertje drie vanmiddag ook zonder een maître wat in de show Together, ook weer voor de nodige verschillen in tempo zorgt en het muzikaal onrustig wordt. Compliment aan de spelers op midden en groot koper die met z’n erg kwetsbaar zijn in het geheel maar zich dapper door de muziek heen spelen.

Als laatste Jeugdshowband Irene Ede. Met 30 kids komen ze stoer het veld op en nemen de opstelling in. De Maïtre lijkt het korps goed onder haar hoede te hebben de show is gebaseerd op een eigen taal, de emoji die je gebruikt om een zin te voorzien van een smiley. Het korps heeft volle sound alleen mis ik beetje het midden register in deze bezetting. Het slagwerk is goed bezet en dat laten ze horen ook. Het lijkt soms een wedstrijd wie kan het hardste slaan en dat zie je in publiek dat mensen door het indringende geluid van de snares zelfs mensen naar hun oren grijpen. Maar er zijn in de show ook zeker muzikaal mooie momenten. In de ballad van de show werd ik geraakt door de mooie uitvoering. Muziek is overbrengen van emotie en dat is zeker gelukt.

Voor de prijsuiitreiking was er nog een korte presentatie van de Irene music kids en kwamen alle korpsen op het veld voor de finale en prijsuitreiking..

Het 1e Nationaal Indoor jeugdfestival Ede was een succes. Vanaf de luxe tribunes in de Van der Knaaphal, dé Topsporthal van Ede genoot het publiek van jeugdkorpsen die zich uitstekend voorbereid bleken te hebben. Ook de jury onder auspiciën van MBGF – Muziekbond Gelderland Flevoland wist dit zeer te waarderen. Jong Sebastianus Gendt haalde een dikke 1e prijs met 84,33 punten in de categorie mars. De prijs voor de beste tamboer-maitre ging eveneens naar Gendt, maître Yorick van Moerkerk was gewoon de beste. Jeugdshowband Irene Ede behaalde de 1e prijs met gouden medailles in de categorie show met 84.40 punten en ontving tevens de wisselbeker voor het hoogste puntenaantal van de dag. 2e prijs categorie show ging naar jeugdband Takostu, zij behaalde 81,20 punten, en ontvingen van Jeugdshowband Irene Ede de wildcard en geldprijs, aangezien zij al geprogrammeerd waren van de Indoor Taptoe Muziekstad Ede die ‘s avonds plaatsvond. Jong Oranje IJsselmuiden behaalde 79,90 punten categorie show en Jong Juliana Amersfoort 79,30 punten.

De geweldige middag werd afgesloten met een spontaan gezamenlijk concertje in de entreehal van de accommodatie. Het Nationaal Indoor jeugdfestival Ede is een feit, de 2e editie zal plaatsvinden op 3 oktober 2020. Muziekstad Ede dankt alle vrijwilligers, de medewerkers van Van der Knaaphal, dé Topsporthal van Ede, verkeersregelaars, begeleiders deelnemende korpsen, FP Sound, de Heidehoogheden van de Heideweek, MBGF – Muziekbond Gelderland Flevoland, Korpsmuziek.nl en een ieder die deze editie heeft mogelijk gemaakt.

Graag tot ziens op zaterdag 3 oktober 2020 waarbij ik elk jeugdkorps wil aanraden zich in te schrijven voor dit pracht initiatief. Laten we dit samen uitdragen en groter maken tot een mooi nationaal evenement.

John van Alebeek