Het is bijna half tien, vandaag een bijzondere wedstrijd. Het ODSC heeft de primeur van het nieuwe jurysysteem, het ‘One World Systeem’. Het systeem dat dit jaar ook tijdens het WMC gebruikt zal worden. Niet alleen nieuw en spannend voor de deelnemers maar ook voor de juryleden.

Voor het dagprogramma:
Overall Effect 1 Paul Doop
Overall Effect 2 Rob Overvliet
Music Ensemble Rob Balfoort
Music Performance 1 René Leckie
Music Performance 2 René van Dijke
Visual Ensemble Edwin Beens
Visual Performance BJ de Vries
Henk Smit is juryvoorzitter

Voor het Avondprogramma:
Music Effect: Henk Smit
Visual Effect: Paul Doop
Music Ensemble: Rob Balfoort
Visual Ensemble: Edwin Beens

Het zonnetje schijnt, niet te warm (nog niet) en de jeugd staat al klaar. Elk jaar weer leuk om te zien, sommige clubs heel pril met allemaal nieuwe aanwinsten en ook groepen die al ervaring hebben opgedaan omdat ze langere tijd samen spelen. De Jeugd is de kweekvijver voor het grote werk en nu sommige terugloop in leden aantal zien wordt zo’n kweekvijven makkelijk leeggevist. Dit maakt dat elk jaar de verschillen in de jeugdklasse groot zijn. Daarom is meedoen en wedstrijdervaring opdoen misschien wel het belangrijkste

Music & Showkids Advendo Sneek
Het instapniveau van Advendo Sneek. De Snekers staan bekend om hun gedegen opleidingsbeleid. Er is een strakke route naar te top uitgezet en dat zien we ook vandaag met de music kids in jeugdklasse en Jong Advendo in de middenklasse. Jammer dat we Advendo senior zelf niet in de top klasse tegenkomen, alle drie de onderdelen op het ODSC… wel een uitdaging 😉
62 jeugdige leden die een zang en muziek opleiding doen in Sneek staan dit jaar op het veld. Omdat ze in 2013 niet kunnen doorstromen naar Jong Advendo (vanwege het WMC). Met hun show FUN FUN FUN proberen ze een mooie opening van deze 15e ODSC te maken. Zwart/wit natuurlijk, in mooie vlakken zien we de eerste typische Advendo formaties ontstaan. Nog onervaren maar zonder enige schroom geeft de club zich over aan de jury. Mooi veld gebruik met vierkanten kruisen die draaien, zwenklijnen en met FUN FUN FUN van de beachboys en Oh happy day’s, proberen ze er ook voor hen een mooie dag van te maken. Een leuke percussion break die goed visueel ondersteund wordt door brass en pom pom girls, mooi kijk genot. Vooral de Gangnam style slaat aan. Het publiek reageert enthousiast . Muzikaal blijft het allemaal duidelijk. Een mooie respons van het vele publiek. Ongetwijfeld veel Sneekers.

Jeugdband Takostu Stiens,
De volgende Friese club. Een prachtig mooi geheel strak in het uniform, het bekende blauw wit zwart van de Stiensers. Wat is het nu, Takostoe of Takostuu… toch TakostU speakster? Wat direct opvalt is dat de jeugd van Takostu al wat langer met elkaar samenspeelt en show maakt. Het staat allemaal wat strakker, lijnen zijn gericht, en de timing in het maken van de figuren is goed. Kleine visuele effecten dansjes maken het leuk om naar te kijken. Maar het gehoor wordt ook goed verzorgd door fluiten, piccolo’s en mooi aangepast slagwerk, niet te hard, maar in balans. Leuke aansprekende muziek zoals Some Nights, Sail away, Hit the Road Jack en Rolling in the Deep. Mooie figuraties, lijnen, strak en gebogen die zich oplossen die zo weer overgaan in marsformatie en dan weer doorzwenken naar iets nieuws, variatie dus. We eindigen met een mooie Friese pompeblêd. Een leuk optreden maar waar misschien nog wel meer leuke visuele effecten of dansjes aan toegevoegd kunnen worden.

SWJK Marum/Opende
De komende jaren is er een gemeentelijk herindeling in Groningen en zo zal er ook een nieuwe gemeente Westerkwartier ontstaan. Een gemeente waar Opende en Marum in zullen opgaan. SWJK, samenwerkende jeugdkorpsen, is al een voorloper op deze herindeling. Wie weet krijgen we nog eens een showkorps Westerkwartier. Veel kleuren, rood, geel, blauw, zwart. Variatie in tempo, snel, dan weer een ballad, mooi rustig met mooie mallet en percussion ondersteuning. Samba waarbij het publiek leuk meedoet. Nog niet altijd even gelijk in beweging en we menen dat nog niet alle nummers even stevig zitten. Toch blijft het programma boeien, goed veldgebruik en mooie ondersteuning door de guards. Het slot van de show zit nog in de grondverf maar met veel training is hier zeker een leuke show van te maken.

Die Tambourijnen van die Stadt Eyndhoven
17 leden zijn vandaag uit Eindhoven afgereisd naar de “andere” kant van Nederland. Hoed met veer, rood zwart crème, een mooi geheel. 9 blazers, 6 slagwerkers en één drummajor, Eindhoven bewijst dat ze ook in een kleine setting het publiek kan blijven boeien. Het blijft natuurlijk wel een klein veld, maar daardoor houdt “de kleine man” op de bok goed overzicht en durft hij het ook aan om de 16 spelers verder het veld in te sturen en zo komen ze in formatie tot de 30 yard lijn. Mooie gelijkheid in beweging, goede timing en in formatie opbouw, ze komen steeds weer tegelijkertijd op de juiste plaats. Muzikaal leuke nummers en met verve gespeeld. Eind van de show krijgt de drummajor een seintje van een begeleider en hij groet keurig af richting publiek en jury. De Jeugdklasse zit erop, het is nu aan de jury.

Uitslagen Jeugdklasse
Halverwege de middenklasse werd de prijsuitreiking gehouden voor de middenklasse. SWJK werd ODSC JeugdKampioen 2013 met vlak daarachter Jeugdband Takostu. 3e werden Die Tambourijnen en 4e werden de Music en Showkids Advendo Sneek. Neemt niet weg dat iedereen een fantastische show heeft laten zien waar je trots op kunt zijn.

82.00 SWJK Marum/Opende
81.21 Jeugdband Takostu Stiens
80.98 Die Tambourijnen vandie Stadt Eyndhoven
77.85 Music Kids Advendo Sneek

SWJK en instructie feliciteren we met hun Kampioenschap

Maar er was meer te winnen dan een beker en die schitterende titel. DirkJan van Groningen gaf uit naam van Show & Marching Music nog een waardecheque weg als aanmoedigingsprijs. En die ging naar de jeugd van Die Tambourijnen van die Stadt Eyndhoven.