In deze rare tijden van de Coronacrisis moeten we allemaal omschakelen en omdenken. Niet alleen qua werk en privéleven, maar ook qua vrijetijdsbesteding. Met name de muzikanten missen het samenspelen en repeteren.

In het verlengde van het OMF-project ‘Van krimp naar groei’ kregen wij veel vragen hierover. Hoe kan je nou toch op de een of andere manier online verdergaan. Juist nu de meesten thuiszitten is het belangrijk om toch verbonden te zijn. Er zijn zeker manieren om geweldige online sessies te organiseren en de muzikanten gemotiveerd en sociaal verbonden te houden in tijden van quarantaine! Het is alleen wel anders!

Op 30 maart heeft Jan-Willem van Kruyssen een Zoom-sessie bijgewoond georganiseerd door Vocal Leadership. De professionals die hierbij betrokken waren werden gevraagd om dit ook voor ons te organiseren. Op 18 april hebben zij hun aanpak met de 62 deelnemers gedeeld, om ze te inspireren en te motiveren. Ze gaven demonstraties, tips & tricks en beantwoordden vele vragen. Onder andere de volgende zaken kwamen aan bod:

Waarom online repeteren, verschillende werkvormen, lengte van de sessies + pauzes.
Waarom Zoom, veiligheid, functionaliteit, origineel geluid en visueel, Midi / YouTube / scherm-delen
Fysiek, houding en adem. Share screen Logic & garageband, solfa lange noten, lesgeven op piano, deelscherm Sibelius, dansen op YouTube / ritme oefenen.

Team:
Merel Martens (Vocal Leadership/koordirectie/conservatoria Rotterdam en Tilburg)
Sander Gieling (muzikant, organisator van educatieve projecten voor zangers/dirigenten, IT)
Marlou Vriens (singer/songwriter, arrangeur, componist)
Jan-Willem van Kruyssen (muzikant/componist/producent, creatief producer, aanjager OMF)

Bekijk hier de hele sessie:

Handige links:
· Download Zoom hier
· The basics of Zoom
· Original Sound video
· Voorbeelden verbetering audio
· Breakout Rooms
· Video over instructie Sibelius in Zoom
· Screensharing in Zoom – Screen-share Tutorial

· Zoom werkt sinds twee weken hard aan veiligheidsverbeteringen en er zijn een aantal instellingen binnen Zoom die ervoor zorgen dat je online meeting veilig blijft

· Thuis alleen en Online met elkaar repeteren Cees Coenen met Ableton Live, click track.

LET OP: Iedere organisatie en gebruiker van externe platforms is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van privé gegevens. Twijfel je over de betrouwbaarheid van externe app’s of platforms, zoek dan even via Google op veiligheid en de naam van het platform of App.