Het WMC is voorbij. Op zondag 30 juli werden het Pasveerkorps (Show, WD), Jong Adendo (Show, FD), Floraband (Mars, WD), Harmonie Gronsveld (Mars, FD) Takostu (Marsparade, WD) en nogmaals Jong Advendo (Marsparade, FD) uitgeroepen tot de nieuwe WMC-kampioenen. Dat betekent dus dat vier van de zes titels naar Friesland gaan.

Pasveer overtuigde op het onderdeel show met een fantastische score van 96,08 punten. De Leeuwarders scoorden vooral erg goed op visueel en effect, hoewel ze muzikaal ook als derde eindigden. Adest Musica kwam met 95,42 nog het meest dichtbij. Nishihara legde beslag op de derde plaats met 95,08 punten. De Rijnmondband versloeg met 93,86 punten ook nog eens K&G Leiden, dat tot onvrede van het publiek genoegen moest nemen met 93,21 punten en een vijfde plaats. De Calgary Stampede Showband uit Canada, onder andere door KM uitgeroepen als kanshebber, eindigde teleurstellend als achtste met 90,04 punten. In de First Division won Jong Advendo met 92,75 punten.

Flora Band Rijnsburg haalde het vaandel binnen op het onderdeel Mars met een score van 95,25 punten. K&G Leiden moest genoegen nemen met 94,75 en een tweede plaats, vlak voor hun buurmannen van Trommelgroep West-Nederland (94,25 punten). Adest Musica Sassenheim haalde net het podium niet (94,15 punten). In de First Division won de Drumband van de Koninklijke Harmonie Gronsveld met 92,00 punten. De Junioren van DVS mochten ook zeker blij zijn met hun verdienstelijke 90,68 punten.

De Marsparade mondde uit in een spannende strijd tussen Takostu en Advendo. Daar achter speelden Pasveer (90,17) en Bicycle Showband Crescendo (90,13) een verdienstelijke bijrol. Maar uiteindelijk mochten ze in Stiens het hardst juichen, want met 94,42 punten werden zij de nieuwe kampioen. Advendo Sneek volgde met 93,50 op gepaste afstand. Hun junioren wonnen overigens wel de First Division met 91,67. Voor Jong Advendo was het WMC fantastisch, want zij sleepten twee wimpels binnen als WMC-kampioen.

Maandagmiddag komt het verslag van de persconferentie online. De recaps kun je hier vinden. Binnenkort volgt ook nog een analyse van het totale WMC. En natuurlijk kun je ook op KM terecht voor veel foto’s.