Home Evenementen Quando la Banda Passo, 25 jaar een feestje

Quando la Banda Passo, 25 jaar een feestje

591
0

Natuurlijk wordt deze 25e editie van het festival in San Felice sul Panaro en Modena in Italië een feestje, maar eigenlijk is het dat altijd al geweest vinden Agostino Molinari, de Italiaanse organisator en Piet van Houten die nauw betrokken is hierin.

Molinari die in Groningen studeerde, daar in aanraking kwam met de Nederlandse showkorpsen cultuur en op bezoek ging bij een repetitie van Showband Marum, wist het zeker: zoiets wilde hij ook in Italië van de grond zien te krijgen. Met behulp van diverse Marumers, waaronder Piet van Houten die toen showinstructeur was bij de Marumers en artistiek leider van Taptoe Leeuwarden (het huidige Proud Event), is hij het festival “Quando la Banda Passo” gestart. 

Een internationaal festival met door de jaren heen roemruchte deelnemers. Korpsen uit Nederland zoals het Pasveerkorps Leeuwarden, Advendo Sneek, Jong KenG Leiden, KTK Kampen, Irene Ede, Dindua Oldekerk, Beatrix Hilversum, Juliana Middelburg en meerdere malen Jubal Dordrecht en Showband Marum. Ook waren er korpsen uit Wit Rusland, Oekraïne, Maleisië, Indonesië, Duitsland, België, en twee keer the Blue Devils USA. Toen deze voor de tweede keer in Nederland waren voor het Proud Event Leeuwarden en op doorreis waren naar Basel Tattoo, hebben ze laten weten tussendoor graag nog eens naar San Felice sul Panaro te gaan om daar deel te nemen aan het festival.

Het festival heeft de naam gekregen van een bekend liedje in Italië “ Quando la Banda Passo” wat eigenlijk zoiets betekent als “achter de muziek aan”.

In het festival, dat zich meerdere dagen afspeelt in de omgeving van het stadje San Felice sul Panaro, is “ the World Band Challenge” opgenomen. Dit is een wedstrijd tussen de buitenlandse deelnemers en Italiaanse vertegenwoordigers. Dit waren o.a. Millenium, Besana, Unity, Mosson en andere Italiaanse korpsen. 

Dit jaar zal Beddizzole Marching Band het opnemen tegen Showband “Calypso” uit België , Showband “ Spirit of 52” uit Duitsland en Showband “Takostu” uit ons eigen land Stiens. Stiens, de voormalige woonplaats van de echtgenote van Agostino Molinari. Dat maakt voor de familie Molinari deze 25e editie extra bijzonder.

Veel Nederlanders die in midden Italië op vakantie zijn maken er, met de Italianen en andere vakantiegangers, een avondje uit van en dit jaar kan dat op 8 juli in het Campo Scuola Atletica in Modena plaats vindt. Voorafgaand aan the Challenge zijn er parade’s in het centrum van Modena. En als je daar dan toch bent, proef dan ook even de heerlijke borlenghi die daar verkrijgbaar zijn.

Showband Takostu Stiens zal dit weekend ook hun opwachting maken tijdens de “Half time show” van de Italiaanse Superbowl. Leden en begeleiding vertrekken donderdag avond vanaf Schiphol.

Het zijn drukke tijden voor Takostu. Vorig weekend stonden ze nog in Beauvais Frankrijk, afgelopen zaterdag deden ze gedurende de dag mee aan vijf verschillende onderdelen tijdens “Grutsk”, het mega-festival van de OMF en Proud event. Vandaag (dinsdag) treden ze op in de rust van vv Stiens – SC Heerenveen en komend weekend diverse optredens en een wedstrijd.

Video van het optreden van KTK in 2016