Zaterdag 9 maart jl. werd in het gebouw “Zalen A4” in Leiderdorp een groots jubileumconcert gegeven door vier orkesten van K&G. 90 Jaar K&G ging die avond niet onopgemerkt voorbij. Om 18.30 uur gingen de deuren open en stroomden vele muziekliefhebbers en fans van K&G het gebouw binnen. Met ruim 800 bezoekers en bijna 200 muzikanten was gezellig druk.

Opening door K&G 3
Het concert startte met K&G 3 dat met het nummer “Brass Machine” de toon zette voor de avond. Een lekker nummer waarin de trompetten zich uit kunnen leven en Wietze Trippenzee een mooie solo op altsax had. Het programma werd vervolg met o.a. een medley van Boney-M. Samen met zangeres en musicalster Marnie Baumer bracht K&G 3 het rustige “Nothing Rhymed” van Gilbert O’Sullivan en sloten hun deel af met “Proud
Mary”. K&G 3 bestaat dit jaar 25 jaar en staat al die jaren onder de vakkundige leiding van dirigent René Leckie. Het orkest is in de loop der jaren behoorlijk gegroeid en niet meer weg te denken bij K&G.

Musiceren op hoog niveau met Jong K&G
Dat de jeugd van K&G op hoog niveau muziek kan maken is bekend. De jonge jonge mannen wisten het publiek ook deze keer weer muzikaal te verbazen. Onder leiding van dirigent/instructeur Dennis Hazenoot werden diverse marsen gespeeld en kon het publiek genieten van “The Animation Express”, de nieuwe show van Jong K&G die zij de komende jaren draaien met herkenbare muziek uit animatiefilms. Er waren deze avond acht debutanten bij Jong K&G, jongens die voor het eerst voor publiek op mochten treden. Met een zaal vol enthousiaste liefhebbers hebben ze hun vuurdoop gehad en zich er goed doorheen geslagen.

Reünieorkest K&G
Na het optreden van Jong K&G, en als laatste programmaonderdeel voor de pauze, stond een optreden van het Reünieorkest op het programma. Bijna een jaar geleden opperden enkele leden het idee om ter gelegenheid van het 90-jarige bestaan een reünieorkest op te richten. Dat idee direct sloeg aan, want in korte tijd melden zich ca. 55 oud leden Gedurende een jaar is er maandelijks op een vrijdagavond gerepeteerd onder leiding van Ronald Horsman, één van de solotrompettisten van K&G 3. Voor het repertoire was voor
deze avond gekozen uit het rijke archief dat instructeur/dirigent Nico de Jeu aan K&G heeft nagelaten. Hij was het die begin jaren ’70 K&G transformeerde van een tamboer- pijper- en trompetterkorps naar een orkest met slagwerk, trompetten, trombones, baritons, dwarsfluiten, piccolo’s, saxofoons en sousafoons en verantwoordelijk was voor de nog steeds kenmerkende K&G-sound. Toen, en nu nog steeds, wordt alle muziek speciaal voor K&G gearrangeerd. Ondanks het feit dat de gespeelde marsen bijna 40 jaar in de archiefkast hadden gelegen, was het K&G-geluid duidelijk te horen. “Royal Salute”, “The Dambusters”, “Per Mare Per Terram” en “Amsterdam” vielen bij het publiek in de smaak. Een staande ovatie was dan ook het gevolg.

Show- en Marchingband K&G
Na de pauze was het de beurt aan de Show- & Marchingband. Onder leiding van dirigent René Leckie werd begonnen met de stevige mars “Slavnostni Pochod” die in 2001 zorgde voor een titel bij het WMC. Nieuwe marsen waren er ook te horen zoals “Bestevaer” en “Guards Armoured Division”. Er was ook een primeur want het orkest bracht deze avond voor de eerste keer de muziek uit hun nieuwe “Rock Show” ten gehore. Daarin waren o.a. nummers te beluisteren van “Guns N Roses”, “Kansas”, “Led Zeppelin”, ACDC” en “Steppenwolf”. Stevige rockmuziek waarmee het orkest het taptoepubliek weer hoopt te verrassen en van een heel ander kaliber dan de uiterst succesvolle Kerkradeshow ‘An other night at the operea’.

Grande finale
Als afsluiter van de avond werden er twee marsen gespeeld door de muzikanten van Jong K&G, K&G 3 en de Show- en Marchingband. Naast de “Bergmanspolka” mocht het clublied “In Noord, Oost en Zuid” uiteraard niet ontbreken. Het werd door de 800 aanwezigen uit volle borst werd meegezongen!

Afscheid van Peter Kleine Schaars en Edgar Oosterom
Tijdens dit Jubileumconcert werd er stilgestaan bij het afscheid van Edgar Oosterom en Peter Kleine Schaars. Beide mannen zijn o.a. door tijdgebrek genoodzaakt afscheid te nemen van de club waar zijn de afgelopen jaren met veel plezier gewerkt hebben en waarmee zij zoveel successen hebben behaald. Op de website van K&G (www.keng-leiden.nl ) is een uitgebreid verslag over deze twee top-instructeurs te lezen.

Aandacht voor Stichting ALS
Bij de kaartverkoop was een deel van de opbrengst bestemd voor de Stichting ALS Nederland. In de afgelopen jaren zijn twee leden overleden aan de gevolgen van deze spierziekte. Lid van de Show- en Marchingband Martijn Diepenbach, zoon van één van de twee overleden leden, kreeg van voorzitter Tom de Beer een cheque overhandigd van ter waarde van € 1.500,–. Een mooi bedrag voor een goed doel!

Fotografie: Jeff Verdonk en Jordy Kortekaas