Er is geen enkel Thais show- of drumcorps dat meedoet aan de showwedstrijden tijdens het komende WMC. Dat bevestigt artistiek directeur Harrie Reumkens. Op het wedstrijdschema staan nu alleen twee Thaise corps die meedoen aan de marswedstrijden. “En daar blijft het bij”, aldus Reumkens.

De WMC-organisatie hoopte aanvankelijk nog op deelname van de Thaise topkorpsen. Volgens Reumkens wilden ze ook komen, maar werd de beslissing uitgesteld vanwege het overlijden van de Thaise koning Bhumibol en de periode van rouw. De koning wordt pas eind oktober gecremeerd. “Eigenlijk kunnen we met twee Thaise deelnemers nog van geluk spreken, want officieel was er eigenlijk niets mogelijk in de rouwperiode rond het overlijden van de koning. We zullen dus moeten wachten tot volgende keer op een echte confrontatie met de Thaise top bands”, aldus Reumkens.

Bij het vorige WMC bestond de gehele top-3 uit Thaise korpsen. In 2013 werd Surasakmontree WMC-kampioen. Zij komen dit jaar niet naar Kerkrade. Wel zijn er optredens van Benjama Band uit Muang Chanthaburi op de Mars (World Division)  en van Saint Gabriel Percussion Ensemble uit Bangkok op de Mars (First Division).

Volgens Reumkens is het noodgedwongen wegblijven van de Thai een aderlating. “Het deelnemersveld in het stadion boet ontegenzeggelijk iets aan kwaliteit in”, zegt Reumkens. “Alhoewel mij vorig jaar al duidelijk was, dat ook de andere Thaise bands zich evenals Suranaree in de toekomst meer en meer op de concertwedstrijden willen toeleggen.” Reumkens vindt ook dat er kwantitatief nog genoeg te beleven is. “Het is daarnaast goed dat er een duidelijke toename is uit gebieden, waar de mars/show-cultuur nog in de kinderschoenen staat.”

Volgens de artistiek directeur zijn er dan ook zeker nog buitenlandse kanshebbers voor de kampioensvaandels. Hij noemt daarbij nadrukkelijk de Calgary Stampede Band (Canada), het Japanse Nishihara en de Duitse toppers. “Maar zij weten net zo goed als jullie zelf, dat de Nederlanders uit zijn op revanche voor 2013”, aldus Reumkens.

De WMC-organisatie gaat er vanuit dat er vanaf nu weinig meer aan het wedstrijdschema verandert. “Het blijft gelukkig opvallend stil op het gebied van last minute cancellations, zodat het programma vooralsnog zo blijft, zoals op de website staat”, aldus Reumkens.