Het Nederlandse weer kan regelmatig voor overlast zorgen, maar Drum- en showfanfare Gelreband uit Dieren laat zien dat het ook heel veel moois oplevert. Omdat er zoveel muziek bestaat over het onstuimige weer heeft het muziekkorps gekozen voor ‘Code Oranje’ als thema voor de nieuwe taptoe show. Oranje is tevens de kleur van het uniform van de Gelreband. Vanaf najaar 2017 is de show te zien op de taptoevelden.

Arrangeur Marcus Kerpershoek heeft een selectie gemaakt van muziek waarbij de Nederlandse weerberichten de rode draad vormen. Voorbeelden zijn Thunder in my Heart van van Leo Slayer, Set Fire to the Rain van Adele en de klassieker Het Regent, de Pannetjes worden nat. Omdat het weer in Nederland wisselvallig kan zijn is er daarnaast ook muziek te horen over de regenboog en de zon, zoals Somewhere over the rainbow en Summertime van Billy Stewart.

Dirigent van de Gelreband, Sandra van Luijtelaar heeft een bliksemstart gemaakt met het instuderen van ‘Code Oranje’. Van Luijtelaar is eind 2016 begonnen bij de muziekvereniging en heeft in korte tijd gezorgd voor een compleet andere sound in het orkest. De Gelreband krijgt tijdens showrepetities hulp van choreograaf Dennis Smits, muzikant bij onder andere de musical The Lion King.

Er is al veel belangstelling voor ‘Code Oranje’, zo haakte Omroep Gelderland tijdens de storm afgelopen donderdag in op dit project van de Gelreband. Daarnaast is de eerste boeking een feit, de show zal voor het eerst te zien zijn tijdens Taptoe Barneveld op 14 oktober.