Voor de 26e keer organiseert Stichting Vrienden van de Scheepjeswolharmonie de Oranje Taptoe in Veenendaal. Het belooft weer een mooie muziekmiddag te worden. Inmiddels vindt dit evenement alweer sinds 2011 plaats op het terrein van GVVV op Sportpark Panhuis, Verlengde Sportlaan 2.

Elk jaar probeert de organisatie een gevarieerd programma samen te stellen met zowel topkorpsen als zogenaamde ‘runner-ups’. Ook voor dit jaar is dat gelukt. Prachtige korpsen vanuit het hele land zullen acte de présence geven. Showband Irene uit Ede en Excelsior uit Renkum hebben een geheel eigen stijl. Irene voert hun succesvolle show ‘Dreams’ uit en Excelsior beeldt de Operatie Market Garden muzikaal uit in hun bijzondere show ‘Airborne’. Vanuit Vlissingen komt de Deltaband optreden. Zij doen zelfs twee shows; hun gala show ‘Under the Sea’ met heel toepasselijk allerlei melodieën wat te maken heeft met het water en de show ‘Sur ses Francaises’ dat wordt gespeeld in Franse kledij. Dat is een vrolijke themashow met bekende Franse liedjes.

Natuurlijk is ook de Veenendaalse Scheepjeswolharmonie van de partij. Zij verzorgen dit keer een afwisselend optreden van het klassieke Wilhelm Tell en de Can Can tot muziek van Marco Borsato. Afgelopen jaar heeft de vereniging hard geld ingezameld om een nieuw uniform voor alle leden te kunnen aanschaffen. Uiteraard presenteren zij zich tijdens de taptoe in het nieuwe uniform.

De afsluitende show is van de Floraband uit Rijnsburg. Zij wonnen afgelopen zomer het Wereld Muziek Concours op het onderdeel Marswedstrijden. De Floraband is qua stijl in alle opzichten Engels, zowel in uniformering als bezetting en repertoire. Zij komen daarom naar Veenendaal met hun show ‘Britains Best’, waarin bekende muziek van Engeland, Wales, Schotland en Ierland de revue passeren.

Voordat de taptoe begint stellen alle korpsen zich om 14.15 uur kort voor aan het publiek. Iedereen kan dan al even zien wat er die middag aan muzikaliteit te wachten staat. De taptoe wordt om exact 14.30 uur officieel geopend met het intrada ‘Summon the Heroes’, waarna de 6 shows volgen. De taptoe wordt zoals gebruikelijk traditioneel afgesloten met een finale. Alle korpsen – bij elkaar zo’n 200 muzikanten – spelen gezamenlijk enkele muzieknummers, waaronder een mars, een koraal en natuurlijk het volkslied.

Met dit bijna twee en een half uur durende programma kunnen de toeschouwers kijken en luisteren naar een geheel van afwisselende muziek op spetterende choreografieën, uitgevoerd in kleurrijke uniformen. Het is een echt familie evenement, het trekt publiek van alle leeftijden. Het is dan ook een ideaal uitje voor het hele gezin op Koningsdag.

Voor 8 euro kan een kaartje voor de overdekte zittribune worden gekocht. Staanplaaatsen rondom het veld kosten 4 euro. Kinderen tot en met 12 jaar staan gratis onder begeleiding van een betalende volwassene.

Entreekaarten zijn op Koningsdag vanaf 13.30 uur verkrijgbaar aan de kassa van het sportpark. Om teleurstelling van een uitverkochte tribune te voorkomen, zijn kaarten in de voorverkoop te bestellen op de website www.tapoeveenendaal.nl of www.taptoe.info. Daar is ook meer informatie over het evenement te vinden.