Enorme letters van 50 bij 70 meter, ontstaan door de sporen die de muzikanten van Adest Musica achter laten in het zand. Dat is het resultaat van het project “Voorwaarts Mars” van grafisch ontwerper Ruben Stellingwerf. Na dat dit project te zien is geweest op de Dutch Design Week in Eindhoven, is het nu online te vinden met ook een making-of video: Missie naar Voorwaarts Mars.

Een jaar geleden benaderde Ruben Adest Musica met de vraag of zij mee wilden werken aan het project Voorwaarts Mars. Met als doel het resultaat hiervan te presenteren op de Dutch Design Week in Eindhoven afgelopen oktober.

Voorwaarts Mars

Voor mijn afstudeerproject als grafisch ontwerper aan hogeschool ArtEZ besloot ik mijn hobby, muziek maken, te betrekken met mijn werk als ontwerper. Met dit project wil ik mensen graag letterlijk een andere kijk geven op muziekkorpsen, die hebben toch een wat stoffig imago. Daar wilde ik wat aan doen”. Het resultaat was een alfabet gebaseerd op de loopbewegingen van muziekkorpsen. Opgebouwd uit de bochten en draaiingen die muziekkorpsen marcheren. Ruben maakte een ontwerp voor alle letters van het alfabet, op zo’n manier dat elke letter gelopen kan worden. Met dit project won hij de ArtEZ academieprijs 2014 in Zwolle.

Mede dankzij een succesvolle crowdfunding kon dit concept gerealiseerd worden. Adest Musica stond samen met Ruben in oktober vorig jaar in een leeg bollenveld nabij Sassenheim. De letters zijn ontworpen op een yardlijnen-veld0. Deze werd uitgelegd op het veld en door middel van een drone werd in beeld gebracht hoe Adest Musica met wiskundige precisie de letters marcheerde.

Het resultaat was tijdens de Dutch Design Week te zien op een projectievloer. “Door de beelden te projecteren, zien toeschouwers van boven hoe de letters worden gemarcheerd. Dat geeft echt letterlijk een totaal andere kijk op een muziekkorps”. Duizenden mensen hebben in Eindhoven kennis gemaakt met Voorwaarts Mars en nu is dit hele project ook online te vinden: http://www.voorwaartsmars.org

Foto’s: Studio Rubenst / Niels Jansen