3 juni 2023 stond Alphen aan den Rijn in het teken van de streetparade in het kader van 100 jaar Crescendo Alphen aan den Rijn. Om 14.00 uur vertrokken de korpsen vanuit het Burgemeester Visserpark voor een parade door het centrum van Alphen. Wat was het leuk om te zien: dit keer geen toporkesten, maar 4 regionale verenigingen die hun beste beentje voor zetten, en met succes!

Als eerste orkest vertrok de jubilerende muziekvereniging. Voorafgegaan door de majorettes van Alphen, een samenwerken tussen de majorettes van Crescendo en Con Brio. Tijdens de afgelopen avondvierdaagse heeft Crescendo het nieuwe slagwerk in gebruik genomen. Een mooie toevoeging aan het blauwe uniform. Een schitterend verjaardagscadeautje!

Als tweede orkest vertrok drumfanfare TTH uit Hazerswoude. Een mooie club mensen met een vriendelijke sound. Het geheel was keurig gekleed en met herkenbare melodieën werd een mooi optreden weggegeven. Jammer om te zien dat er maar twee tamboers op de eerste rij zijn.  Het zou mooi zijn om bij TTH weer een volle eerste rij te zien.

Het derde orkest in de streetparade was de showcombinatie Con Brio/ DSS uit Alphen aan den Rijn / Aarlanderveen. Deze twee orkesten zijn enige jaren geleden de samenwerking aangegaan, en dit heeft ervoor gezorgd dat er een aardig orkest op straat loopt. Tijdens de jaarlijkse taptoe In Alphen aan den Rijn, dit jaar op 16 september, brengen zij normaalgesproken hun show, maar nu een fraai straatoptreden.

Het laatste orkest in de streetparade was drumfanfare Mavileo uit Leimuiden. Voorafgegaan door hun majorettes heeft dit korps een mooie uitstraling. De mooie paarse accenten in de uniformen, geven het muzikale optreden extra kleur. Vele bekende marsen en hits komen langs in het repertoire. Ook al is het orkest niet heel groot, het heeft een lekkere sound. Leuk om zien dat Mavileo de adviezen gebruikt welke zij tijdens de marsexercitie ontvangen. De armen gingen keurig 90 graden omhoog en dit geeft direct een stevige uitstraling wanneer de drumfanfare door de straten marcheert.

Door het mooie weer was het in het centrum van Alphen lekker druk, waardoor er langs de kant flink wat publiek stond te kijken. Erg leuk om te zien en ook om de enthousiaste reacties te horen. Na de rondgang van ca. 45 minuten kwamen de orkesten weer terug in het Burgemeester Visserpark om gezamenlijk nog twee nummers te spelen. En na een spontaan ‘Lang zal ze leven’, marcheerden de orkesten weer af en kwam er een eind aan de streetparade.

Wat was het leuk om te zien hoe deze lokale verenigingen met elkaar een mooie streetparade neer hebben gezet. Na de muzikale feestelijkheden zag je dan ook de muzikanten en majorettes nog gezellig met elkaar bijpraten.  Laat dit een mooie gelegenheid om dit vaker te organiseren. Want door de marsmuziek op deze wijze te presenteren aan de lokale inwoners, krijgen verenigingen weer de aandacht (en wellicht nieuwe aanwas van leden) die zij verdienen!

Verslag, foto en video: Sander van der Pol