Corona Evenementen organiseerde zaterdag 14 oktober de 5e Veluwe Taptoe in de Veluwehal in Barneveld. De taptoe deed deze editie zijn naam eer aan want het gros van de deelnemende korpsen kwam ook daadwerkelijk uit de mooie Veluwse streek. Mooie en goed georganiseerde taptoe waar helaas niet al teveel publiek op af gekomen was en nog wel wat lege plekken op de tribunes waren. Deze taptoe en de deelnemers verdienen absoluut meer publieke belangstelling.

Excelsior Renkum verzorgde de opening en het eerste optreden was van DAP uit Apeldoorn. Een zeer kleine groep muzikanten is er maar overgebleven van het eens zo grote DAP, maar met 16 muzikanten zetten ze toch hun show Music neer en zo zie je maar dat je met een kleine groep ook muziek kunt maken en met enthousiasme een show kan presenteren. Daar waar andere korpsen hun seizoen beëindigen en in de winter gaan werken aan een nieuw showproduct koos de Gelreband uit Dieren ervoor om vandaag een première te presenteren van hun gloed nieuwe show Code Oranje, een verhaal over het Nederlandse weer. Nog wat voorzichtig brengen zij hun show. Altijd spannend zo’n eerste keer maar kwam zeker netjes uit de verf. Het winterseizoen komt eraan en alle tijd nu om de show af te werken zowel muzikaal als showtechnisch dan komt het zeker goed in 2018.

Show en Marchingband Vios uit Mijdrecht brengt een show Past and Present met muziek uit heden en verleden. Jammer dat er een muzikale onbalans in het korps is. Ik had erg te doen met de maar 4 groot koper blazers die het moesten opnemen tegen een grote sax sectie en drumline waardoor de muzikale balans soms onduidelijk was. Vios weet zich goed door hun show heen te werken en krijgen een mooi applaus van het publiek. Mari-Team is de titel van de show van de Scheepjeswol Harmonie uit Veenendaal die met bekende zeemans liedjes blije gezichten op de tribune tovert. Voor Tambour-maître Ricardo Oudshorn zijn laatste optreden als maître voor het korps. Een heerlijke harmoniesound vult de hal en publiek zingt en klapt graag mee met de bekende melodieën. Toch ook hier is het groot koper in een minderheid.

Excelsior Renkum brengt de show Airborne. Een muzikaal eerbetoon aan de operatie market garden. Op het WMC afgelopen juli in Kerkrade wist het korps een gouden plak te behalen met een indrukwekende show die de gedreven muzikanten ook hier wederom goed uitvoeren. Jammer dat het regelmatig veel te hard is in deze hal waardoor het soms echt over de top is en publiek daar niet positief op reageert. Voor de laatste maal voert March & Showband Rheden hun show Symphonica in Rossa uit. Een nette uitvoering van deze laatste show en keurig gemusiceerd. Nette Solo’s van de diverse secties en jammer genoeg verdwijnen de hoorns na nu uit het korps, het geeft toch een speciale sound. Volgend jaar zullen zij een nieuwe show gaan presenteren. Ik ben benieuwd naar het thema de muziek en de show.

Als laatste korps Irene uit Ede met hun show Dreams. Ook zij wisten zeer goed te scoren op het WMC 2017 en ook deze uitvoering zag er keurig uit. Muzikaal beheerst en goed showmanschap bij de leden. Je kunt echt zien dat de Irene leden erg hard gewerkt hebben aan deze show en datvertaald zich in een soepele uitvoering. Ook bij dit korps stopt een van de tamboers Tonny Baars die een punt zet achter zijn muzikale carrière bij Irene.

Na dit spetterend optreden is het tijd voor de finale. Excelsior speelt alle korpsen het veld op en wordt deze taptoe afgesloten met een finale onder leiding van Leo Simons.

Wat ik me afvraag was dat bij de Synerga March geen tamboers meespeelde behalve het slagwerk van de Gelreband. Dit kwam over dat de korpsen het niet ingestudeerd hadden. Ik kan het mis hebben maar kwam de mars zeker niet ten goede. Highland Cathedral werd uitgevoerd zonder doedelzak spelers en is dan ook best mooi als alle muzikanten de dirigent volgen en niet in hun eigen tempo stug door spelen waardoor er een schommeling ontstaat. Erg Jammer !

Het gebruikelijke koraal Abide with me het taptoe signaal door een trompettist van Irene en het Wilhelmus sloot deze finale af. Elk korps marcheerde af na een muzikale groet aan het publiek en hun collega korpsen en was deze editie van de Veluwe Taptoe weer ten einde.

Elwin en Marijke van Corona Evenementen namens korpsmuziek bedankt voor jullie gastvrijheid en weer graag tot ziens bij een volgend evenement.

John van Alebeek

Fotos: Wouter Rijnbende.