Op vrijdagavond 1 september was de tweede editie van de International military tattoo in Gouda en vond plaats op de Goudse Markt. Het Monumentale stadhuis vormden het decor voor een avond vol met militaire muziek. Grote namen uit de muziekwereld gaven deze avond acte de présence wat bestond uit het vrijwillig Fanfarekorps der Genie Vucht, Jong Kunst en Genoegen Leiden, Rijmondband Schiedam, Gouda’s Harmonie de Pionier en de leidse Band of Liberation met mezzosopraan Emma Brown.

Helaas viel in tegenstelling met twee jaar geleden de kaartverkoop heel erg tegen, toen kwam de regen met bakken uit de lucht. De organisatie heeft laten weten dat de International military tattoo niet meer terug keert in Gouda. Het publiek in Gouda kreeg een zeer gevarieerd programma voorgeschoteld.

Het eerste optreden werd samen uitgevoegd door Drumfanfare TTH en de Band of Libaration die de opening deed van de International military tattoo als massedband. Na de massedband was het de beurt aan Drumfanfare TTH die hun galashow ‘To the Stars and Beyond!’ presenteerde. De drumfanfare nam het publiek mee op reis door de ruimte en liet een omzwerving door het heelal zien. Gelukkig keerde de drumfanfare weer veilig terug naar Moeder Aarde.

Zo gaf de Rijmondband uit Schiedam een verrassende choreografie waar het publiek van de taptoe ogen te kort kwam tijdens hun wervelende show. Ook de jeugd van Kunst en Genoegen stal de harten van het publiek met hun show.

Het Fanfarekorps der Genie liet met pollepels een swingende act zien wat een toevoeging is aan hun show. De absolute smaakmaker van deze avond was toch wel de steltenlopers van Merchtem die het publiek zeker de ogen uit liet kijken.

Het laatste optreden was van de Band of Liberation met mezzosopraan Emma Brown die voor kippenvel zorgde bij het publiek. De finale werd bekroond met een staande ovatie van het publiek.

Sander van den Berg