Zondag 12 februari was het voor de leden van Drumfanfare Mavileo uit Leimuiden vroeg dag. Na zaterdag de jaarlijkse optocht in het Bokkendorp (Voorhout) gelopen te hebben, stond er deze dag nog een bijzonder carnavalsoptreden gepland over de grens.
Zo’n drie weken voor het carnavalsweekend kwam de aanvraag bij het bestuur binnen voor de zondagse optocht in het centrum van Keulen. Keulen: het middelpunt van de Duitse carnavalsfeesten! Uiterlijk 10.00 uur ter plaatse melden, betekende alleen wel dat de wekkers erg vroeg gezet moesten worden. De leden werden gepolst voor dit plan en iedereen was unaniem enthousiast. Gezien de afstand Leimuiden-Keulen was er ook een tweede chauffeur op de bus nodig, maar ook deze was snel gevonden. Drumfanfare Mavileo zei ja op dit avontuur.

Vanuit de organisatie van de optocht kwamen er vervolgens twee vragen: (1) kunnen jullie het repertoire doorsturen en (2) willen jullie het Keulse carnavalsnummer instuderen?

Op de eerste vraag kon snel antwoord worden gegeven. Toen de terugkoppeling kwam, bleek ook waarom dit nodig was. De organisatie had het nummer “Rosenberg Castle” uitgezocht om door de drumfanfare te laten spelen zodra de televisiecamera’s langs de route opgesteld stonden. De tambour maître kreeg er een plattegrond bij en er werd met de muzikanten een speciaal stokteken afgesproken om dat specifieke nummer in te zetten. Het thuisfront werd ingeseind dat er op de zender WDR live meegekeken kon worden.

De tweede vraag van de organisatie had wat meer voeten in de aarde. De aangeleverde muziek was niet passend voor de bezetting van de drumfanfare en de partij voor het slagwerk ontbrak. Lid van de drumfanfare Sjoerd van der Geest nam de taak op zich om het muziekstuk passend te maken. Het bleek een nummer te zijn wat lekker wegspeelde en snel in de hoofden bleef hangen. Erg benieuwd hoe het Keulse publiek hierop zou reageren.

Na een busreis van een ruim 3 uur kwam de drumfanfare aan in het Duitse Keulen, om deel te nemen aan de Schull- und Veedelszöch optocht. Tijdens deze optocht trekken origineel verklede en gemaskerde groepen, samengesteld uit scholen en verschillende verenigingen door de straten van Keulen. Deze optocht wordt gezien als opwarmertje voor de grote optocht op Rosenmontag en trekt jaarlijks ruim 250.000 bezoekers.

Eenmaal aangekomen in Keulen was het snel omkleden en daarna vooral lang wachten. Maar al het wachten werd beloond. Eenmaal aan de optocht begonnen stonden er van het begin tot het einde van de optocht rijen dik mensen langs de route van ruim 8 kilometer. Vlak na de start stonden de televisiecamera’s opgesteld. Toch wel imponerend om deze over het korps te zien ‘vliegen’.

En het enthousiasme van het publiek werd helemaal duidelijk zodra het nummer “Kölle Alaaf” werd ingezet.  Luidkeels werd het nummer meegezongen, wat zorgde voor de nodige kippenvel. Na ruim drie uur marcheren door Keulen kwam er een einde aan de optocht en konden de muzikanten van Mavileo weer een mooi en geslaagd optreden bijschrijven.