De Koninklijke Fanfare De Berthoutzonen uit Hallaar (BE) bestaan dit jaar 125 jaar. En dat ze dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan zal iedereen geweten hebben. Van 17 tem 19 mei organiseerde men een heus feestweekend met een rijke variatie aan evenementen en optredens. Eén daarvan was de Muziek- & Marswedstrijd op zaterdag. Samen met Lorenz Havermans fungeerde ik als jurylid (visual) en dit is mijn ervaring.

Vijf muziekverenigingen verschillend van stijl en bezetting traden aan. Het is mooi vast te stellen dat er zich drie jeugdensembles hadden aangemeld. De Jeugdfanfare uit Heist-Goor, Fanfare KSA Geraardsbergen en de Berthoutbengels uit Hallaar maakten een statement: jazeker, onze jeugd heeft karakter, doorzettingsvermogen en marcheert graag.

Uit Nederland kwam Drumfanfare Mavileo uit Leimuiden goed voorbereid aan de start. Het korps is samengesteld uit een majorette peloton, marching percussie en drumfanfare. Wat een mooie vereniging, een meerwaarde voor elke stoet en corso. Keurig geüniformeerd, verzorgde haartooi en een goede uitvoering van de exercitie. Graag zag ik nog meer expressie bij de majorettes. Prachtig slagwerkinstrumentarium overigens. Mavileo werd uitgeroepen tot Winnaar van de wedstrijd, bravo!

De Jeugdfanfare uit Heist-Goor gaf een eigen invulling aan het begrip marswedstrijd en deed dat in frivole outfit, inclusief kleurrijke slingers en gekke hoedjes. Origineel maar hier miste ik de fun en de schwung. De paslengte viel klein uit, men speelde op safe. Kleine bewegingen (moves) met instrumenten, lachen tussen de blaaswerk stukken door zijn suggesties. Laat zien dat het leuk is en visualiseer de muziek. Knap optreden, blijf dit zeker doen.

Groot in getale stond de Fanfare KSA Geraardsbergen opgesteld. Veel jongeren in een traditioneel en zeer oud KSA uniform met das, insignes, ribfluwelen broek en koppelriem. Zwart schoeisel en kousen met witte streep accentueren de cadans in de mars. Wat een mooi trommel- & trompetterkorps (eigenlijk is het geen fanfare). Ook de jachthoorn krijgt zijn plaats. Deze jongeren brengen traditie en maken erfgoed levend. Wat een verdienste en dat werd beloond met de Jeugdprijs!

De Koninklijke Fanfare De Eendracht Keerbergen bracht de typische fanfare sound in het dorp. Marstechnisch voor verbetering vatbaar. We misten de (verplichte) counters zoals toegelicht in het wedstrijdreglement. Maar wat was de ontlading op het einde groots. Met een ferm lang zal ze leven en happy birthday met dansende muzikanten werd ode gebracht aan de jubilerende plaatselijke fanfare.

De Berthoutbengels uit Hallaar verrasten mij meteen. Stevige start met een duidelijke aanmarcheerpas. Geleid door een charismatische tamboer-majoor (zonder stok). Geef die jongen een stok in de handen, wat een natuurtalent. Heeft de juiste uitstraling, geeft alles duidelijk aan, het moet een plezier zijn om hier als muzikant achter te lopen. Twee handen op één buik samen met de grote trom speler. Dit korps was goed voorbereid en dat niet enkel muzikaal maar eveneens op vlak van exercitie. Hier valt zoveel mee te doen, wat zou ik dit ensemble graag begeleiden. Blijf dit doen bengels jullie hebben meer dan potentieel.

De Muziek- & Marswedstrijd Hallaar werd voor het eerst georganiseerd. Hiermee bewijst de KF De Berthoutzonen dat ze een sterke en ambitieuze vereniging zijn. In gesprek met de korpsleidingen bleek hoezeer hier nood aan is en hoe dit toegankelijk event paste in de jaarplanning. Meerdere bands hopen op een vervolg van deze editie.

Tekst Geert Vanmaeckelberghe
visual jurylid

Geert Vanmaeckelberghe
Actief lid bij Showkorps WIK Oostende (van 1974 tem 2011) als muzikant, choreograaf, tamboer-majoor, bestuurslid / voorzitter stuurgroep drupershopi (drumbands, percussie ensembles, showkorpsen en pipe bands) VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) , redactielid KLANKBORD magazine / docent en jurylid exercitie - tamboer-majoor / choreograaf / auteur handleiding "Klank, Kleur én Beweging" / Lid van de WMC adviesraad voor percussie - mars & showwedstrijden.