Het klink alsof VIOS de lotto heeft gewonnen, maar dat is helaas niet het geval. Wel een indrukwekkend rijtje van 6 (inter)nationaal hoog aangeschreven optredens als aftrap van de tweede seizoenshelft. Optredens in het Nederlandse Rijnsburg, Leersum en Zundert, in de Belgische kustplaats Oostduinkerke en badplaats Blankenberge en het Franse Cambrai.

We verlieten u met een verslag van de zeer succesvolle door VIOS georganiseerde taptoe Mijdrecht van 24 juni. Daags daarna liep VIOS alweer de garnalenstoet in het Belgische Oostduinkerke.

Oostduinkerke
Sinds 1950 staat het laatste weekend van juni in Oostduinkerke in het teken van de ‘Garnaalfeesten’. Het evenement is bedoeld als een jaarlijkse ode aan de zee in het algemeen en de garnaalvissers in het bijzonder. Oostduinkerke is de enige kustgemeente ter wereld waar tot op vandaag garnalen te paard worden gevangen. Om dit bijzondere ambacht in stand te houden worden dan ook de nodige inspanningen gedaan. Op de zondagmiddag van dit feestelijke weekend vergezelde de Show- & Marchingband van VIOS tijdens de Garnaalstoet Mieke Garnaal en haar eredames door de straten van deze Belgische kustplaats.

Rijnsburg
Nog tijdens de zomervakantie kreeg VIOS de kans om mee te lopen in de prestigieuze ‘Flower Parade’ in het Zuid-Hollandse Rijnsburg. En als je als korps een dergelijke kans krijgt, dan pak je die met beide handen aan. Een geweldig bloemencorso waar ze het eerste traject van de dag van de bloemenveiling Rijnsburg naar Katwijk liepen. Zo’n 250.000 toeschouwers genoten van de vele mooie praalwagens en ‘gebloemschikte’ auto’s in het thema ‘spreekwoorden en gezegden’. ’s Avond voerde de showband op een bomvol Burg. Koomansplein haar taptoeshow ‘Past & Present op. Naast VIOS traden de Deltaband uit Vlissingen, Sternse Slotlanders uit Franeker en de Jong Flora Band uit Rijnsburg op. Een mooie line-up. VIOS oogstte veel waardering en een groot applaus voor de perfecte uitvoering van zijn show. Het geheel werd met een spetterend vuurwerk afgesloten.

Cambrai
En het lukt VIOS mede dankzij de vakantieperiode op een ‘doordeweekse dinsdag’ de bezetting rond te krijgen voor de ‘grote stoet’ in het Franse Cambrai. Op 15 augustus is het Maria Hemelvaart en dat is een feestdag in veel katholieke landen waaronder Frankrijk. In Cambrai wordt dat altijd met een parade gevierd: ‘Le grand cortège’ (de grote stoet) met dit jaar als thema ‘het Wilde Westen’ onder leiding van Martin en Martine, 2 grote reuzen. Het publiek was erg enthousiast en stond rijen dik langs de kant van de weg. Er was ruim de gelegenheid om straatshowtjes op te voeren. Het publiek was er dol op.

Leersum
Amper 4 dagen later toog de Show- & Marchingband naar Leersum. Lekker dichtbij deze keer. Het was alweer de 65ste editie van dit bloemencorso. Ook hier weer heel veel publiek op de been. Het bloemencorso staat op de Nederlandse inventarislijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. De corsowagens rijden muzikaal begeleid door diverse korpsen twee rondes door Leersum. De meer dan veertig praalwagens zijn voorzien van miljoenen dahlia’s. Op één van de wagens reed de prachtige bloemenkoningin van het bloemencorso.

Blankenberge
Op 27 augustus een drieënhalf uur durende busrit naar het Belgische Blankenberge. Op deze zonovergoten warme augustusdag liep VIOS de bijna 8 km lange bloemenparade in deze populaire badplaats. De tocht baande zich door de mensenmassa’s in het centrum en ging vervolgens over de strandboulevard, waar het publiek tot 6 rijen dik stond te applaudisseren. Nu zijn ze bij VIOS wel wat gewend, maar dit bezorgde ook de meest ‘doorgewinterde’ muzikant ondanks de hitte het kippenvel op de armen. Een kwart miljoen mensen waren getuige van de prachtige bloemenensembles in dit ‘Carnaval des Animaux’. Wat een pracht en praal en wat een sfeer.

Zundert
En of dit allemaal nog niet genoeg is, was VIOS één van de korpsen die op 3 september zijn opwachting mocht maken tijdens het grootste bloemencorso van de wereld, dat van en in het Brabantse Zundert. Ook hier kon je over de hoofden lopen. VIOS liep ongeveer in het midden van de stoet in zijn paarsblauwe uniform tussen twee wagens van gelijk gestemde kleuren. Voorwaar een mooi geheel zo. Dit jaar geen voorgeschreven thema. De organisatie had de 20 deelnemende buurtschappen uitgedaagd af te wijken van de geijkte corsopaden en met verassende onderwerpen voor de dag te komen. En dat hebben ze geweten. Wat moet de jury het moeilijk hebben gehad. De ene wagen nog imposanter dan de ander. Bij de tweede doorkomst over de Markt werd de wagen van het buurtschap Schijf met ‘Op handen gedragen’, met de ‘Jubel van Zundert’ voor de hoofdtribune stilgezet. Hét teken dat de wagen gewonnen had. De prachtige wagen die ogenschijnlijk door 250 figuranten werd voortbewogen had zowel de jury als het publiek het meest geïmponeerd en ging er dus met de eerste prijzen vandoor.

Epiloog
U leest het, VIOS staat nog steeds voor Vooruitgang Is Ons Streven. Door die vooruitgang in kwaliteit en muzikaliteit wordt VIOS in toenemende mate gevraagd voor evenementen van formaat. Een prachtige rij optredens om in de verenigingshistorie bij te schrijven. En de tweede seizoenshelft is nog maar net begonnen. VIOS gaat nog naar de taptoe in de Barneveldse Veluwehal en zal ook daar weer tussen de betere korpsen van Nederland excelleren. In november gaat de Zwartepietenbende weer met Sinterklaas het land in om zijn intochten met jong en oud te vieren. En VIOS zou VIOS niet zijn als er niet wat nieuws in het verschiet lag. In de feestelijke decembermaand zal de nieuwe VIOS Winter Wonder Band samen met elfjes en Kerstman bij menige feestelijke gelegenheid te bewonderen zijn.

Kijk eens op de website www.vios-mijdrecht.nl voor de verslagen van de leden en foto’s en filmpjes van de optredens en wedstrijden.