Op zaterdag 30 november wapperde de ‘Stars & Stripes’ in Huis van de wijk ‘De Hoekstee’. De grote zaal was een Amerikaans decor, met wolkenkrabbers, route 66 en typisch Amerikaanse items. De ongeveer 300 bezoekers werden ontvangen met popcorn en kregen een Amerikaans vlaggetje. De slogan voor het najaarsconcert van de muziekvereniging was ‘Keep RAZ Great!’ 
Het Jeugdorkest, onder leiding van Martin Aalbregt, startte de avond met melodieën van bekende Pixar films. Hierna klonken stormachtige geluiden van het stuk Cyclone. Vervolgens werd de hymne ‘Abide with me’ in verschillende stijlen gespeeld.
De sfeer kwam er goed in met ‘The Birth of Rock and Roll’ waarbij hits als ‘Hound Dog’ en ‘Rock around the Clock’ werden gespeeld. Het jeugdorkest besloot hun optreden met Neil Diamonds’ hit ‘Sweet Caroline’ waarbij het publiek feilloos het ‘Oh oh oh’ aanvulde.

Hierna volgde een quiz voor het publiek waarin hun kennis over Amerika en Amerikaanse muziek werd getest. Bij de antwoorden moest men naar keuze een vlaggetje omhoog of omlaag houden. Er werd veel gelachen en de uiteindelijke winnaar ging met een leuk presentje naar huis.
Hierna was het de beurt aan de Show & Marching Band. Zij openden met de nummers ‘Bad Guy’ en de hit ‘Shallow’. Hierna werden een aantal stukken gespeeld uit de nieuwe taptoeshow waar aan gewerkt wordt; ‘Can’t stop the Beat’. Verschillende nummers zijn speciaal gearrangeerd en ook wordt er gewerkt aan een choreografie. Bedoeling is dat deze show in 2020 in première gaat. Het publiek genoot van nummers als ‘Stayin’ Alive, ‘Stronger’ en ‘Shape of You’. Tot slot klonk de nationale mars van de Verenigde Staten: ‘Stars and Stripes Forever’. Als toegift liet de Show & Marching Band nog de muziek horen die ze ook tijdens de Kerstparade ten gehore zal brengen. Net als het Jeugdorkest werden ook zij beloond met een enthousiast applaus van het publiek.
Na de pauze, waarin bij de tombola diverse prijzen hun weg vonden onder het publiek, zette de Concert Band de avond stevig in met de ‘Captain America March’. Onder leiding van dirigent Peter Habraken klonk het ‘Virginia’ waarin de kolonisatie, slavernij en de Amerikaanse Burgeroorlog muzikaal verklankt werden. De muziek van de film ‘Dances with Wolves’ nam het publiek mee naar het Amerika van 1863.
Na een eigentijdse en swingende bewerking van Gershwins’ bekende ‘Rhapsody in Blue’ was het tijd voor een première van de compositie ‘Cerro Rico – The mountain that eats Men’, gecomponeerd door dirigent Peter Habraken. Geïnspireerd door het verhaal van mijnwerkers die in Bolivia hun leven riskeren voor zilvererts in de ‘Cerro Rico’. Al jaren wordt er intensief mijnbouw gepleegd waardoor de berg inmiddels levensgevaarlijk is. Stof en instortingsgevaar maken dat de leeftijd van mijnwerkers gemiddeld 40 jaar is. Het stuk begon met de klanken van een opgaande zon en de hoop van de mijnwerkers en de schittering van de zilvererts was bijna hoorbaar, maar ook de duistere en gevaarlijke krachten van de berg… De eerste uitvoering van zijn stuk zorgde voor enthousiast applaus van publiek en orkest. Ook de Concert Band sloot af met bekend werk; het ‘America’ uit West Side Story.
Dat Rotterdam aan Zee een vereniging is waar jong en oud met veel plezier musiceren werd duidelijk in het slotakkoord waar leden van de drie geledingen samen de ‘Washington Post March’ speelden.
Meer info over Rotterdam aan Zee?  Kijk dan op rotterdamaanzee.nl of de Facebook pagina voor meer informatie. Foto’s van het evenement zijn te vinden op:  https://flic.kr/s/aHsmJJ3UTz