Het WMC 2022 is voorbij. Kerkrade en omgeving stonden weer een aantal weken bol van concerten, workshops, wedstrijden voor  Harmonie, Fanfare en Brassbands en Percussie; wedstrijd en workshops voor dirigenten en de laatste twee weekenden de show- en mars-wedstrijden in het Roda Stadion. Fijn dat het weer kon, zeker na de Corona-jaren. We hebben kunnen genieten van orkesten en bands die hun beste prestatie probeerden neer te zetten, interessante optredens, mooie nieuwe composities, ook veel gezellige en inspirerende momenten. Zeker in de Show en Mars wedstrijden heeft iedereen ‘goud’. De winnaars van de diverse prijzen en vaandels, proficiat ! Er zal nog lang over worden nagepraat.

Maar hoe nu verder? Ongetwijfeld even vakantie, maar dan een naseizoen met de nodige taptoes, corso’s en andere optredens. Maar verder weg? Wat zijn de plannen voor komende winter? Voor volgend jaar? Of durven we daar nog niet aan te denken door Corona? En voor een volgende editie van een WMC?

Al eerder constateerde de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvOI) een toenemend aantal vacatures in de instructie en directie van onze orkesten. Ook op dit moment staan er de nodige plekken open, bij zowel jeugdorkesten als volwassen orkesten en door alle niveaus heen: slagwerkinstructeurs, muzikaal leiders, dirigenten, docenten voor opleidingen.

Tel daarbij op het afnemende aantal (Nederlandse) studenten aan de conservatoria, zeker voor (HafaBra) directie, en de steeds moeilijker wordende optie om een instrumentale studie te combineren met een bijvak of 2e hoofdvak directie. Het ‘kader’ waaruit de orkesten en met name SMP korpsen kunnen putten wordt steeds smaller. Ook doordat door Corona dirigenten andere carrière keuzes maken, omdat dirigenten stoppen om diverse redenen en er weinig geschoolde mensen bijkomen.

De BvOI is samen met andere organisaties als KNMO en LKCA bezig met een breed onderzoek naar ‘dirigenten 21e eeuw’ en zal daarover ook later rapporteren en met diverse organisaties terugkoppelen. Er zijn zowel zorgen over de ‘kwalitatieve’ aspecten (wat zijn de gewenste competenties) als over de ‘kwantitatieve’ aspecten (hebben we überhaupt wel genoeg mensen). En is het Conservatorium de enige route naar voldoende kwalificatie?

In september start – bij voldoende deelname – de basisopleiding dirigent/instructeur Show- Mars- en Percussie. Ben je, of ken je, gevorderde muzikanten die de ambitie hebben om zich te bekwamen, meld je dan aan of voer een kennismakingsgesprek met de opleiders. Er is differentiatie in ongestemd slagwerk, mallets en blaasorkesten en – naast een gedegen theoretische basis – is er voldoende ruimte voor maatwerk via modules en workshops.

De opleiding is 3 jaar, 10 zaterdagen/jaar + huiswerk en stages, les locatie Hilversum. Kosten ca. € 1700,-/jaar (maar we zijn bezig door subsidie dat bedrag omlaag te krijgen). Kost het tijd? Jazeker, kennis en competenties komen niet zomaar aanwaaien. Kost het geld? Jazeker. Maar het gaat om kostendekkende professionele opleiding en je verdient het (later) natuurlijk ook terug, mede gezien het aantal vacatures.

Ook richting verenigingen: denk na over het benodigde ‘kader’ op termijn en investeer mee in jullie talentvolle muzikanten die het in zich hebben om door te groeien naar een (professionele) staffunctie.

Meer info via educatie@bvoi.nl of 06 53 426 026 (Inge Joldersma, cursuscoördinator
Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs. Of : https://bvoi.nl/bvoi/opleidingen-bvoi-weer-van-start/

Ps. In september start ook de cursus basisdirigent Harmonie, Fanfare en Brassband.