Op woensdag 6 juli, één dag voor de officiële opening van het festival, organiseert het
Wereld Muziek Concours in Kerkrade een symposium over inclusiviteit in de blaasmuzieksector. De centrale vraag luidt: hoe kunnen mensen met een verstandelijke
beperking beter en duurzamer betrokken worden bij orkesten en muziekverenigingen?
Keynote speaker op het eendaagse congres is prof. dr. Erik Scherder. Aansluitend vindt
er die avond het Unlimited Galaconcert plaats; een uitvoering waar ook mensen met
een verstandelijke beperking aan deelnemen, onder begeleiding van Bigband BEEG uit
Sittard.

Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie en graag geziene gast in de Nederlandse talkshows, vertelt die middag in het Parkstad Limburg Theater over het belang van muziek voor het brein en voor de mentale ontwikkeling van het individu. Na de presentatie van Scherder is er een paneldiscussie met toonaangevende mensen uit de gehandicaptenzorg, de amateurkunstsector en muziektherapeuten. Het Unlimited Symposium is voor iedereen die het belang van amateurkust, muziek, dans en theater onderschrijft. En voor professionals in de muziek en zorg.

Kernwaarde
,,Inclusiviteit is een van de kernwaarden van het Wereld Muziek Concours,” zegt Jelle Roeper, projectleider van het symposium. ,,Met dit symposium willen we een gesprek op gang brengen, zowel in de gehandicaptenzorg als in het verenigingsleven. Doel is om mensen met een beperking de mogelijkheid te bieden om lid te worden van bands en orkesten, in Nederland maar ook daarbuiten.” Het Unlimited Symposium en het Unlimited Galaconcert vinden beiden plaats in het Parkstad Limburg Theater. Tickets zijn vanaf nu te koop via WMC.nl.

Over WMC
Het Wereld Muziek Concours (WMC), dat sinds 1951 iedere vier jaar plaatsvindt in Kerkrade, is in de kern een blaasmuziekfestival met als basis de wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussie-ensembles, brassbands, mars- en showbands en dirigenten. Tevens programmeert WMC gedurende het vier weken durende festival hoogwaardige orkesten en artiesten uit binnen- en buitenland op verschillende locaties in de stad en de regio die een dwarsdoorsnede tonen van wat de blaasmuziek te bieden heeft. Het Wereld Muziek Concours trekt vierjaarlijks zo’n 200.000 bezoekers en 15.000 muzikanten uit binnen- en buitenland. Daarmee is het een van de grootste festivals van Nederland en het belangrijkste blaasmuziekfestival ter wereld. Het vindt dit jaar plaats van 7 t/m 31 juli.