Het was al vier weekenden aangekondigd dat de mannen van InTroSjoKlu uit Lutkewierum alles op alles hebben gezet om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het vijfde WMC weekend. Net als vier jaar geleden hebben ze er alles aan gedaan om dwaalsporen uit te zetten, rookgordijnen aan te leggen en zelfs juryleden dronken te voeren om vandaag een zo goed mogelijke prestatie neer te leggen op het Martiniplein in Sneek. Sneek?.. hoor ik u zeggen, juist; Sneek. Doordat de mannen een dubbele agenda hadden konden ze niet onder een weekend vol optredens uit, contractbreuk met SneekWeek zou een direct faillissement opleveren en dus is Wiebe Strohalm (maitre, voorzitter, oprichter en founder) met het WMC overeengekomen dat hun optreden in Sneek bejureerd mag worden. Halsoverkop is de harde kern van Lutkewierum onder politie begeleiding van Kerkrade naar Sneek geëscorteerd. Ook de juryleden en andere WMC pluche zijn overgebracht naar de Sneker Gouden Tulp. Speaker Ver Kouseband was al eerder naar Sneek afgereisd en is gespot op het starteiland tussen hossende groepen van Plasveer, Takostoe en AdvenEnzo. De Sjo van Lutkewierum zal om 16.13 aanvangen omdat iedereen de Nederlandse Leeuwinnen wil zien in de talrijke kroegen van Sneek.

We maken ons op voor een muziek- en sjo spektakel van Lutkewierum. Douwe Deurdouwer en Sjoerd Hekwerk staan niet op te letten en missen de warming up, Gurbe Hitsinga staat ook nog met een paar schaarsgeklede dames in een hoek van het plein. Korpsverziekt fotograaf Piter van Houtenkant wordt aangesproken door Jooo Glasbak en Job Hopsop, ze vragen zich af of ook Mirijam van Vriesstra vandaag foto’s maakt, want die vinden ze veel leuker voor de lens. Al met al is dit wel weer een voorbereiding van LikmeVestje maar dat kan de muzikanten van Lutke niet deren. Wiebe Strohalm is inmiddels woest en wil iedereen bij de ingang hebben, NU!. Sibbele Drek komt zojuist uit Kerkrade aangereden op een trekker met een gierwagen er achter, ook Sietse Fietsenhok en Anne Nannas hebben zo’n combinatie mee. Wat een reis hebben die er op zitten zeg…  Ze moeten de beveiliging duidelijk maken dat deze bij hun sjo horen. Gelukkig hebben ze allemaal luchtbanden anders hadden ze in Kerkrade het veld niet op gemogen.

Krijgen we dan nu eindelijk die show te zien vraag ik me af, de tijd begint te drinken, te dringen. Sorry, ook deze verslaggever heeft al wat anders gehad dan koffie. Hoe anders was dat de afgelopen vier weekenden in Kerkrade… Koffie en vlaai in overvloed, hier bier en Drabbelkoek. Gelukkig zijn Matthijs van van Houtenkant (onder contract Joop vd Eindeloos) en Edwin Grafkamp (training tbv Fietsemerin) hier niet, weduwe Joustra zou niet aan te slepen zijn geweest. Ondertussen is ook Marvin Schapenhok gesignaleerd maar hij komt niet verder dan de rode ballen bij de Sneker Poort.

Dan, eindelijk, het is 16.10 uur en nu zou toch de klub wel klaar moeten staan. Een man of 6 staat voor de camera van de lijf striem, maar dat wordt em toch niet vanwege de muziekrechten, iets van MuziekMachine wordt gefluisterd. Harry Reumkens is woest op de herrie van de kermisexploitanten en heeft uit pure razernij kortsluiting veroorzaakt zodat het nu stil is. Nu is Ver Kouseband weer boos omdat zijn micro het nu ook niet doet.

16.12 uur, Wiebe heeft nu toch de klub bij elkaar en de GPS instellingen worden nog één keer afgestemd, ook de laser apparatuur willen ze testen maar door die stroomstoring zal dat niet lukken. Op het plein staan om de 20 cm Yardbordjes omdat ze dan minder hoeven te tellen wat ten goede komt aan de muziek, want daar draait het toch om. Achter de band staat titan met een platte kar vol stapelstoelen, mede mogelijk gemaakt voor J de Bouvier. Harde kern uit het dorp Lutke komt nu massaal de kroeg uit maar kan het plein niet meer op, het is te druk en de ME houd een oogje in het zeil.

16.15 uur, daar komen ze, Lutkewierum marcheert onder luid applaus het plein op. Ze hebben losse linten mee om de uitlijning goed te krijgen tussen de leden, mag dit wel?.. Er zijn 13 mensen met hesjes die de kar met stoelen leegmaakt en de band gaat in de startpositie zitten, met de benen over elkaar. De gender neutrale sjo van Lutke wordt schreeuwend aangekondigd door Ver Kouseband, maar is niet zo goed te verstaan. Of dat door gemis van micro of drank komt is niet duidelijk. De band speelt overigens op Glutenvrije instrumenten van een niet nader te bepalen merk en heeft zelfs milieu vriendelijke uniformen aangeschaft om de jury niet in verleiding te brengen punten in mindering te geven. De stoelendans wordt keurig uitgevoerd met name doordat er ruim voldoende stoelen zijn. Het publiek wordt hier ook bij betrokken, dat moet punten opleveren op general effect. Ze sluiten dit stuk af met het vormen van een X figuur en X gekruiste armen, wauw, daar is ie dan, the X-Facor. We gaan door naar het volgende item, een dubbele Rietdekberger gevolgd door een omgekeerde moonwalk terwijl het slagwerk zich in een vogelnestje manoeuvreert. Wat een subtiele en fraaie bewegingen zeg, hier moet toch maanden op zijn getraind. Het optreden onlangs in Duitsland heeft de mannen goed gedaan. Er rollen vier wereldbollen het plein op en het publiek wordt onder tromgeroffel aangespoord een fluitconcert te geven. Daar is goed over nagedacht, fluit en tamboerkorpsen hebben al hoofdprijzen gepakt moet Wiebe gedacht hebben. Deze passage in de show hebben ze afgelopen week nog in de show verwerkt, als dat maar goed komt met de totale tijd van dit spektakel. Visual visual!!… ik weet niet waar ik kijken moet, daar komen de trekkers met de giertanks!. Om te gieren!!, met humor in de show kom je een heel eind en dus bootsen ze nu een strondrace na. Jammer dat één van de tanks niet goed is schoongemaakt want nu zit er een luchtje aan de jury. Net uit die ene tank komt geen water maar een combi van iets… hopelijk kost dit geen punten want visueel is dit toch een 4D performance. De trekkers verlaten het plein en nu is het tijd om ook het muzikale boek goed te vertolken. Een ballad nu met heel goed uitgevoerd een piramide van muzikanten. Erg mooi en rust gedeelte in deze show en een groot applaus. Hierdoor verliest Wiebe even het contact met de band omdat die graag even van de aandacht willen genieten. Strohalm begint vervolgens te springen en de band valt goed in met Narcotic. Helaas valt de muziek wat tegen als de hele band van de grond komt. Werken naar het slot , snelle pas nu, spectaculair kruisen, ook achteruit werkt de GPS goed, Japanse invloeden hier in dit slotgedeelte en daarmee komt de show tot een aportiose. Het publiek gaat op de banken en de jury kijkt wat bedwelmd en verdwaasd. Wat zal dit de band opleveren…. we wachten het af …

Grietiena Verbouwme appt vanuit Indianapolis met de Korpsverziekt redactie of de leden van Lutke hun tickets wel hebben betaald. Het zou zonde zijn als daardoor hun DCI debuut … we vragen het na.

Tot zover even uw verslaggever Cor Vossekeutel… de punten worden verwacht als de Nederlandse voetbal dames zijn uitgespeeld. Thats the Deal.

17.30 uur. Iedereen in de kroeg waar het feest is. De Leeuwinnen staat 2-1 voor. Of dat ten goede komt aan de punten van Lutke is afwachten.

17.34… oeps 2-2   Feest is er niet minder om, er is nog tijd genoeg.

17.50 het is rust maar niet in Sneek. Jury en Lutke haasten zich naar de bar. Harde kern Lutke scandeerd ‘We want More’. KV fotograaf John van der Palingzee rolt ook de kroeg in, hij zag de drempel niet.

18.12 3-2 voor ned. Ook Bart van de Muilkorf en Cees Beerendshoeve mengen zich in het feestgedruis

18.50 Het feest is compleet. 4-2 voor de Nederlandse Leeuwinnen. Europese titel hebben ze in de pocket !!

Matthijs van van Houtenkant: Even een update vanuit het Circustheater in Rechteningen. De musical Lion King is net afgelopen. Een fantastische musical met prachtige muziek, een indrukwekkende choreografie en fantastische effecten! De musical scoort in dit WMC manual een duizelingwekkende 99,9 punten. Hierbij ook de recaps.

Muziek
Wat: 99,9
Hoe: 100,0

Visual
Wat: 100,0
Hoe: 99,7

Effect
Wat: 100,0
Hoe: 100,0

Wij wachten met spanning op de punten voor Lutkewierum. Rudi Boeman loopt met een envelop. Ver Kouseband met een vaandel. Wanneer komt het hoge woord er uit, de jury komt bij elkaar om over gaat tot de Ceremonie Protoculair oid…  Ver gaat op een tafel staan en wordt ondersteund door Rudi. WMC Briliant Division Show, InTroSjoKlu Lutkewierum Nederland. Hij maakt de envelop van Rudi Boeman open en roept: 94.30 pnt. Gold medal with extention and Winner Briliant Division 2017.

On-ge-lovelijk… het zal nog lang onrustig blijven in Sneek. Wij wachten de avond even af voor de recaps.. Het feest is nu helemaal losgebarsten en het is beter om nu live te sluiten. Geen praatjes. Iedereen bedankt en de felicitaties, Cor Vossekeutel Korpsverziekt Nederland.

Toch nog even online. De jury heeft zojuist ontdekt dat de envelop van Rudi Boeman geen resultaat bevatte maar de jury vergoeding van vandaag. Daardoor heeft Lutkewierum geen 94.30 pnt behaald maar ‘slechts’ 57.12 pnt. Ook het vaandel is hiermee voor Lutke maar we zijn nu wel erg benieuwd naar de recaps. Waar hebben ze gescoord of liever, waar hebben ze het laten liggen ..