De yardlijnen zijn op het WMC minder goed zichtbaar dan tijdens eerdere edities. Ook zijn de lijnen niet doorgetrokken over het marsparcours. Dat blijkt uit een eerste verkenning van het KM-team in het stadion. De lijnen zijn slechter zichtbaar omdat ze niet meer op het veld worden geverfd, maar omdat er linten zijn gespannen die dieper in het gras wegvallen. Het WMC moest wel voor die optie kiezen, omdat er op het kunstgrasveld geen verf kan worden gebruikt.

Zowel vanuit de nok van het stadion als op het veld zelf zijn de lijnen minder goed zichtbaar. De linten worden dieper in het gras gedrukt, zodat niemand er over struikelt. Dat zorgt er wel voor dat ze op langere afstand wegvallen. We hebben een filmpje gemaakt om te laten zien hoe het perspectief is. De beelden komen overeen met de realistische ervaring in het stadion zelf. Kom je bijvoorbeeld vanuit het ‘kruis’ naar het front gelopen, dan is de frontlijn slecht tot niet zichtbaar.

Het WMC heeft al laten weten dat ze de jury ‘waardering’ gebruikt als uitgangspunt. Er wordt minder gestuurd op het geven van penalty’s voor bijvoorbeeld lijnsoverschrijding. De jury lijkt te gaan handelen in de geest van de wedstrijd en dan zijn strafpunten vaak overbodig.

Juryvoorzitter Henk Smit laat weten dat bewust niet is gekozen voor het doortrekken van de hele lijn, zoals wel vermeld staat in het manual. De yardlijnen worden nu onderbroken daar waar het marsparcours langskomt. “Dan moeten de linten elkaar kruisen en dat risico wil WMC niet nemen”, zegt Smit. “En begrijp dat na ieder weekend de linten er af moeten en het volgend weekend weer neergelegd moeten worden. Het gaat om 2,5 kilometer aan linten. Dat is dus een hels karwei. Wat deze mensen hier moeten doen is echt ongelooflijk.”

Smit meldt ook dat de jury tijdens de showwedstrijden niet plaatsneemt in de skybox op de derde etage, zoals ook eerder vermeld. “De skybox was te ver uit het midden en dat kan gewoon niet. En na vanavond ben ik er van overtuigd dat het geluid op de 3e etage minder is dan bovenin”, zei hij meteen na de opening. Tijdens die opening traden meerdere showkorpsen op.

Het WMC wordt geconfronteerd met de omstandigheden ter plekke en het nieuwe kunstgrasveld en moet daarop anticiperen. Korpsmuziek meldt bewust dat de lijnen minder goed zichtbaar zijn, zodat de korpsen zich goed op het optreden kunnen voorbereiden. Wees slim en kijk zelf ook in het stadion, ruim voor je optreden.

We nemen morgen bij daglicht nog een kijkje!