Om de vier jaar staat voor Jachthoorn- en Trompetterkorps Edelweiss uit Heerlen de maand juli volledig in het teken van het Wereld Muziek Concours. De afgelopen twee coronajaren hebben de plannen volledig op de kop gezet. Zo werd het WMC een jaar uitgesteld, maar juli 2022 waren er al andere plannen voor Edelweiss. Niemand minder dan André Rieu wist het muziekkorps al geruime tijd geleden te strikken voor de Vrijthofconcerten. Het instructieteam en de leden van Edelweiss wilden deze unieke, muzikale uitdaging maar al te graag aangaan en dat valt eenvoudigweg niet te combineren met deelname aan een wedstrijd zoals het WMC. Ga er maar aan staan!15 concerten samen met wereldster André Rieu en het Johann Strauss Orkest waarvoor een speciaal programma werd ingestudeerd. En dat zou dan gecombineerd moeten worden met een extra drukke WMC-repetitieperiode. Bovendien zou Edelweiss in dat geval op zondag 31 juli deelnemen aan de mars- en showwedstrijden in het Parkstad Limburgstadion om daarna overhaast richting Maastricht te vertrekken waar dan het slotakkoord voor de concertreeks met André Rieu wordt gegeven. “Dan zouden we roofbouw plegen op de gezondheid van onze leden die naast hun muzikale hobby gewoon werken of studeren”, zegt Marcel Falize van het instructieteam.

De Vrijthofconcerten waren een enorme belevenis voor Edelweiss. De oudere leden hadden al een optreden met André Rieu op hun naam staan, maar vooral de jongere leden keken hun ogen uit en raakten niet uitverteld over dit muzikale avontuur. “Dankzij meneer Rieu weten we nu ook een beetje hoe het is om een bekende artiest te zijn en het is fantastisch om achter de schermen te mogen kijken” zeiden enkele muzikanten in koor. “Alles was tot in de puntjes geregeld en verzorgd: het vervoer, de faciliteiten om je om te kleden en in te spelen, eten en drinken enz.” En het mooiste voor Edelweiss was natuurlijk om onderdeel uit te mogen maken van deze concertreeks en dagelijks op te treden voor ruim 10.000 dolenthousiaste toeschouwers op het Vrijthof en nog eens 1.000 mensen die de terrassen rondom het plein bevolkten. Ieder concert marcheerde Edelweiss het Vrijthof op en na de spectaculaire opmars, klommen de muzikanten het podium op om samen met het groot Europees Mannenkoor een stuk uit de opera der Freischutz van Carl Maria von Weber ten gehore te brengen. “Al onze muzikanten vonden het een eer om dit mee te maken. Iedereen heeft nu een idee wat er allemaal komt kijken bij zo’n grote produktie. Eigenlijk is het een theatervoorstelling, maar dan in de open lucht. Nu heeft de hele wereld ook kennis kunnen maken met Edelweiss en hun unieke sound”, vult voorzitter Glenn Falize aan. Geen vreemde gedachte als je beseft dat de fans van André Rieu en zijn fenomenale orkest uit alle windstreken naar Maastricht komen. Maar liefst 100 verschillende nationaliteiten zijn deze maand aanwezig geweest, blijkt uit verkoopcijfers.

Het jaar begon voor iedereen nog wat aarzelend door de nog aanwezige coronamaatregelen. Maar met het 60-jarig jubileum dat Edelweiss eindelijk kon vieren in mei dit jaar en de unieke ervaring om met André Rieu en het Johann Strauss Orkest het podium te delen, was er nog iets te vieren. Mede dankzij deze optredens kwam de aanschaf van nieuwe uniformen voor Edelweiss in een stroomversnelling en kon men met trots de nieuwe outfit laten zien.

Van André Rieu is bekend dat hij de wereld van harmonieën en fanfares een warm hart toedraagt. Als ambassadeur van het WMC liet hij 450 koperblazers bij een van de eerdere Vrijthofconcerten schitteren om de Limburgse blaasmuziek te promoten. Hoe was het voor de maestro zelf om samen te werken met Edelweiss? “Ik heb genoten van de passie waarmee de mensen van Edelweiss deze uitdaging zijn aangegaan. Het is natuurlijk reuze spannend om voor zo’n mensenmassa op te treden. Aan niets was te merken dat dit geen dagelijkse kost voor hen is. De samenwerking was heel prettig. Ik ben inderdaad een grote fan van blaasmuziek en vind het geweldig dat Edelweiss de traditie van de jachthoorn nog steeds in ere houdt. Muziek verbindt volken van over de hele wereld en Edelweiss heeft hier de afgelopen weken een prachtige bijdrage aan geleverd.

De finale eindigde traditiegetrouw met vuurwerk en het publiek werd uitgezwaaid met Adieu mein kleiner Gardeoffizier. Ook daarbij stond Edelweiss te midden van het orkest op het podium. Na het allerlaatste optreden begeleidde Edelweiss André en zijn muzikanten van het podium tot bij theater aan het Vrijthof. “Het gevoel om tussen een uitzinnige menigte te lopen en toegejuicht te worden alsof je net een wereldtitel hebt gewonnen, is niet te beschrijven”, sluiten enkele muzikanten van Edelweiss enthousiast af. Voor nu zwaait Edelweiss ook naar het publiek en is het na een prachtige, maar ook pittige periode tijd voor een welverdiende zomervakantie. In september staan er nog enkele taptoes op het programma en daarna start Edelweiss met het instuderen van een nieuwe show.

foto’s: Marcel van Hoorn