Op dit vierde WMC weekend is de jury speciaal teruggehaald en ingevlogen om de Brilliant divisie in de Marsparade te beoordelen. In deze divisie vinden we één deelnemende band, ITT&S uit Lutkewierum. Het korps schitterde door afwezigheid tijdens de WMC wedstrijden van 2009 doordat de chauffeur van de bus de verkeerde plaats had ingetikt in de navigatie. Toch was de band net op tijd in het stadion om tijdens de finale van de laatste WMC dag een gast optreden te verzorgen. Vandaag dan toch echt deelnemer in deze nieuwe divisie waarbij het aankomt op techniek, precisie, detail en pure finesse.

Voor deze gelegenheid ben ik door KM afgevaardigd omdat ‘Schrijvende Beer’ en de ‘GVR’ nog aan het herstellen zijn van de opgelopen blaren op de fingertips. We hebben Skele Cor (buschauffeur van LKW) bereid gevonden voor de fotografie te zorgen omdat het fototeam druk aan de slag is met een ‘Pipo wagen’ en het andere deel voor de baas aan de slag moest.

De Marsparade, Briljant division, alleen de Internationale trommel- toeter- en sjoklup uit Lutkewierum is hiervoor dus geselecteerd en is alleen voor deze unieke club zoals gezegd de Jury teruggehaald naar Kerkrade. De toegangskaarten voor deze dag zijn ook uniek te noemen, er zijn er een handje vol verkocht. De manager van de klup is goed bezig geweest, tevoren hebben wij alle CV’s van de klupleden ontvangen, jammer alleen dat er niets over hun sjow vermeld is. Al met al zijn we nog steeds in afwachting van LKW, de veldwachter van het WMC staat inmiddels druk te gebaren dat de band kan opmarcheren. Dat mag nu ook wel want de toeschouwers, de jury en de speaker worden ongeduldig en in het programma staat start show 13.06 uur…..

Vanuit de opgang komt er beweging, de negen leden van LKW komen het veld op met een arrangement van het Limburgs- en Frysk volkslied en nemen de start positie in. We gaan ons opmaken voor hun sjow: Taai Thai. Erg benieuwd wat dit gaat worden. De speaker kondigt de Klup aan, maar helaas zijn de batterijen van de microfoon leeg. Hij loopt naar de tribune en spreekt de de toeschouwers persoonlijk aan. Is club klaar… de Maitre, Wiebe Strohalm, zwaait met zijn stok, de klup is klaar. In de opgang zien we ineens dikke zwarte rook opstijgen, dat was bedoeld voor de opmars ?… Ze starten de marsparade direct met een verplicht onderdeel, een dubbel gehoekte, dwarsliggende, contra gebogen hoofd der colonne links. Deze wordt perfect uitgevoerd alleen de bassdrum speler, Gurbe Hitsinga, struikelt over een witte platte pet die blijkbaar is blijven liggen van weekend drie. Hij beland over de belijning, of een val ook voor strafpunten zorgt is even onduidelijk. Dit alles wordt begeleid met een arrangement van “At de Rikke omme holle Fuot is”. Vervolgens komt de Engelse counter op Amerikaanse manier, ook deze gaat vlekkeloos waarna het showgedeelte kan beginnen.

De buschauffeur, Skele Cor, wordt ook als rody, fotograaf en cameraman ingezet. Hij wisselt als een bezetene de juiste WMC hesjes en toegangspasjes. Vanuit een hoek komt hij met een oude blauwe grasmaaier het veld op met een drietal massage tafels erachter. Mag dat?, of zijn daar dan toch echt de eerste strafpunten?. Hardhandig worden de drie veldjuryleden op de bank gelegd en ondergespoten met olie. Een Thaise massage. ‘Wat doet het met me’ uit het nieuwe OWS wordt hier wel heel letterlijk genomen op een arragement van “Bier in’t Hier” van BriqueBeck.

De Klub is na dit ‘tafereel’ toegekomen aan de volgende bocht en opnieuw komt Skele Cor aangelopen met een enorm pak op zijn rug voor de Oost tribune. Weten de mannen wel dat je geen attributen van buiten het veld mag gebruiken als de sjow al loopt?? Blijkbaar niet. Nog even snel schroeft hij een GoPro camera op de bass van Hitsinga. De leden zakken met een hard gesis in elkaar waarna maitre Strohalm er een ‘One man Sjow’ van probeert te maken, dit duurt veel te lang en hij krijgt dan ook terecht een aantal verwensingen van de spelende leden. Er wordt aan een touwtje getrokken waarna het pakket zich plots ontvouwd in een boogtent. Eén voor één gaan ze de tent in en komen er vervolgens in blok formatie aan de andere kant weer uit. Wat hier de bedoeling van is, is mij onduidelijk…. De klup loopt nu richting de kruising en Skele Cor probeert nog snel 4 grote gele kazen in de hoeken te rollen, hij lijkt wel een curling specialist, jammer dat dit weer strafpunten oplevert, wel een slimme lijnmarkering!. Ook hier wordt een Frysk arrangement gebruikt: “Switsokken”

Op de kruising gaan de leden opnieuw door de knieën en als een Thaise Godenzoon beelden ze het aanbidden uit. Gurbe Strohalm neemt het er van, laat zich bedienen met een gele rakker, kaas van de lijnmarkering wordt aangesneden, laat zijn zweet wegvegen waarna de klup vervolgt met een luidkeels gedeelte uit Shaka Zulu, echt vernieuwend en vooruitstrevend dit gedeelte maar strookt totaal niet met het gekozen thema.

Er komt gelukkig weer gang in de band want het stadion begint ‘in te kakken’, het gaat nu richting west tribune, ook daar is het overigens helemaal leeg. De band laat zich daardoor het veld niet uitslaan en begint met een aantal Thaise gevechtsporten uit te beelden. Het gaat maar net goed omdat de bewegingen zo explosief zijn dat de leden elkaar bijna raken. Het Thaise jurylid begint nu pas als een bezetene zijn recorder in te spreken, zo onder de indruk is hij blijkbaar. Of nee, waarschijnlijk is het doordat er een vijftal WMC dames in de bekende rode jurkjes de eerder gebruikte tent aan de westkant verlaten. Goed gebruik van de OWS regel ‘Wat zie ik’ of liever ‘Wat zag ik’…!!

Naar wat het lijkt wordt er nu naar een slot gewerkt en marcheert de klup richting de hoofdtribune. Vier van de toeschouwers staan inmiddels op de stoelen luidkeels de Klup aan te moedigen met een vlag met rode hartjes, het zijn de Uberfans Tante Sipke, Fokke Luitzuiger, Fokke Lut en Alus Nus. De anderen zitten beschaafd op hun stoel en twee daarvan blijken uit Leeuwarden te zijn gekomen. Moeilijk te zien uit deze positie, we gaan dit verder onderzoeken. Vanuit het midden wordt er een enorm kleed of spandoek uitgerold met de tekst: ‘Wil je Menu ?’. Heel knap en goed gevonden, helemaal passend in dit thema, ‘Taai Thai’. Wat mij betreft had er nog een telefoonnummer op mogen staan want helaas in dit vierde weekend is de verzorging uiterst belabberd, dit to tegenstelling van de eerste drie weekenden.

Jammer, erg jammer dat het stadion, of de hele hoofdtribune niet vol zit, het slot nummer is een meezing-knijter: ‘Hoor je het ruisen der golven’ en daar is dan de eindpose, één hand aan het oor… zeer goed gevonden en vernieuwend, helemaal geschreven op het OWS; ‘Wat hoor ik’.

Afgezien van een aantal strafpunten, het duurde allemaal ook wel wat lang, wat lijn overschrijdingen en de van buiten aangevoerde materialen… was dit toch een sublieme sjow van wereld klasse. “One band, One sound, One sjow”, tijdens de afmars op “The winner takes it All” wordt al feest gevierd. Eén deelnemer is dus bij voorbaat 100% WMC kampioen, en nee, geen Wereldkampioen zoals velen de mensen en media laten geloven, WMC Kampioen, en daar zult u het mee moeten doen!.

Ik ben erg benieuwd naar de behaalde punten en daar gaan we op wachten. Ondertussen wordt er op de middenstip een vierkant tafeltje van een niet nader te noemen Zweedse firma gezet, aangezien er maar één maitre is, is het opbouwen van een heel podium wat onzinnig. Op naar de finale, op naar het Thais restaurant. Tot straks !!

Kor Flosseberg – FC Korpsmuziek

Naam show: Taai Thai

Bijzonderheden: Te veel om op te noemen
WMC history: Wiebe Stohalm, In ‘89 al aanwezig als solist trommelaar tijdens het wachten tot een onweersbui Kaalheide passeerde. WMC’s voor 2009 ingehuurd door diverse topclubs, 2009 geen wedstrijddeelname, wel festival of soortgelijks.

De einduitslag. LKW haalt met 33.58 het Vaandel binnen op de marsparade Brilliant Division WMC2013.