Maar liefst 22 korpsen hadden zich voor de Open Dutch Showcorps Championships ingeschreven. Met het WMC in aantocht bleek het voor veel van hen een belangrijke graadmeter. Hoe kijkt de jury aan tegen de show? Wat kan nog verbeterd worden? Waar vallen nog veel punten te winnen?

De korpsen komen in Assen uit in vier verschillende klasses en die zijn stuk voor stuk erg spannend. We begonnen de dag vroeg, met de jeugd. De Jongste jeugd van Advendo Sneek, de Music kids, is eens in de vier jaar deelnemer en deden het prima tussen de “oudere” jeugd die vaker deelnemer zijn aan wedstrijden. Waar de neutrale toeschouwers dachten dat Jong Pasveer met hun energieke show er met de eerste prijs vandoor zou gaan, deelde de jury die mening niet. Het Jeugdkorps van Crescendo uit Opende pakte de eerste prijs in de jeugdklasse. Erg goed gedaan!

In de basisklasse kregen we negen deelnemers te horen en te zien. Excelsior uit Groningen viel helaas op door als laatste te eindigen. Je kan je afvragen waarom een instructieteam kiest voor deelname aan een Nederlands kampioenschap. Avanti uit Groningen liet een leuke show zien, goede sound in een opwaartse spiraal. Wat er nog meer opviel? CMH Menaldum liet voor het eerst een show zien, en ik schreef “dapper” in het liveblog, en dat is het!. Eind dit jaar nog naar het bondsconcours van de OMF? En dan volgend jaar dik over die 80 punten grens!

Mercurius was ook verrassend, en wel verrassend goed. Een mooie derde plaats en nét over de 85 punten! Volgend jaar middenklasse?. Victory uit den Haag brachten “bekende” muziek naar Assen, daar wil ik het graag bij laten… Jubal Zwolle, een prachtige 2e plaats en dan eigenlijk hét optreden van de dag wat mij betreft: het Jong kamper Trompetterkorps… super gedaan, goed neergezet en een goede balans tussen korps en techniek.. Jong KTK: Winnaar, Promotie en als ‘klap met de klepel’ naar Taptoe Groningen!

Dan de middenklasse. Leuk en afwisselend. Laatste werd DAP Apeldoorn, jammer want DAP is al jaren een vaste gast in Assen en ze doen hun stinkende best, dat zie je, dat voel je en dat hoor je ook… Denk om de balans! O&V had echt een leuke show, voor algemeen publiek die wat leuks wil zien en horen. Daar was de jury het blijkbaar niet mee eens. Hoewel, de middenklasse is natuurlijk de laatste stap naar de top, dus wordt ‘strenger’ beoordeeld. Ook Noordenveld had denk ik meer verwacht. DINDUA werd uiteindelijk netjes derde.

Jong Advendo vervolgens klom uiteindelijk naar de tweede plaats. Herkenbare Advendo style & sound waar de vele supporters en eigenlijk iedereen op de tribune van genoot. De populaire mascotte van Advendo, Jumpy was meegereisd ter ondersteuning, gaan we die ook in kerkrade zien? De eerste plaats in de middenklasse ging ook naar Fryslan. Het North Frisian Percussion Corps, ofwel NFPC Dokkum excelleerde naar een dikke 83 punten. Lang aan gewerkt, bijpassende look voor de drumline, goed voorbereid, keurig gedaan!

Dan de topklasse met ‘slechts’ drie deelnemers. Ik zou bij deze graag meer korpsen willen oproepen om eens naar Assen te komen. Met vijf of meer wordt het toch was spannender nietwaar? Ik ga me op glad ijs begeven bij de topklasse. Aan de ranking te zien lijkt het alsof Showband Marum er niet aan te pas kwam. Hoe dat zit, geen idee, niet genoeg verstand van misschien. Het is wel opvallend dat de twee grotere deelnemers (in omvang) bijna zeven punten hoger zitten, zou het dan de massa op het veld zijn of het geproduceerde volume wat extra oplevert.. misschien wel even een vraag aan de jury waard. Opvallend was ook dat bijvoorbeeld Marum en het Kamper Trompetterkorps hun shows flink hebben doorontwikkeld sinds vorig jaar. Ze staan er beter voor en toch gingen hun scores t.o.v. het ODSC in 2016 naar beneden. Wordt er dan ineens voorzichtig gejureerd met een WMC in aantocht?

De Rijnmondband viel wat mij betreft vooral op om de goede muziek, prachtig in de opening, wat een kwaliteit en ook zuiver in de piano’s, heerlijk gewoon. Oog voor detail, misschien een kniesoor die daarop let, het viel mij op dat er veel broeken te lang waren. De rode ballen op het veld horen bij het verhaal dat gebracht wordt, La Balle Rouge, een extra dimensie wat stof tot nadenken moet geven.

Het Kamper Trompetterkorps vervolgens bracht nog een extra dimensie het veld op. Een grote pit en veel versterking/ondersteuning. Ja, veel te zien en te horen, hard werkende leden, stoer, veel energie, ook door de speakers. Met zes bassen op het veld en de synthesizer erbij was de balans soms wel even weg, hoe anders was dat bij Jong KTK. Aan de andere kant, wat als die balans er wel was geweest ;-). Beide korpsen van KTK pakten de winst in Assen, waarvoor de felicitaties. Beide zullen zich ook presenteren op het WMC.

Ik kijk met erg veel belangstelling uit naar de wedstrijd der wedstrijden in Kerkrade. Waar de jury bij het ODSC vrijwel altijd gelijk is zullen deels ‘vreemde’ ogen de shows in Kerkrade beoordelen. Benieuwd hoe de bal dan gaat rollen.

De organisatie mag zeker terugkijken op een zeer geslaagde dag maar kwam maandagochtend tot hun grote schrik een fout tegen in de uiteindelijke telling. Er waren kolommen verkeerd weggeschreven waardoor de uiteindelijke beoordeling er als volgt uit komt te zien. Gelukkig zijn de winnaars nog steeds nummer één maar is er in de middenklasse ranking wel wat verschoven.  

Topklasse punten
1 89.00 Kamper Trompetterkorps Kampen (Open Nederlands Kampioen Show)
2 88.58 Rijnmondband Schiedam Schiedam
3 81.38 Showband Marum Marum

Middenklasse punten
1 83.13 North Frisian Percussion Corps Dokkum
2 82.38 Drum- en Showfanfare Jong Advendo Sneek
3 82.29 DINDUA Oldekerk
4 80.58 O & V Nuenen Nuenen
5 78.50 Showband Noordenveld Roden
6 73.96 Show- & Marchingband DAP Apeldoorn

Basisklasse punten
1 89.00 Jong Kamper Trompetterkorps Kampen
2 88.71 Jubal Zwolle Zwolle
3 85.08 Show- en marchingband Mercurius Assen
4 82.17 Drumfanfare Avanti Groningen
5 81.48 Show and marchingband Victory Den Haag
6 79.58 Drum- en Showband MCC Laren
7 79.13 CMH Menaldum Menaldum
8 76.92 Showband Hollandia Bolsward
9 74.79 Chr. Showband Excelsior Groningen

Jeugdklasse punten
1 85.08 Jeugdkorps Crescendo Opende
2 84.25 Jong Pasveer Leeuwarden
3 81.04 Showband Jong DAP Apeldoorn
4 76.08 Music kids Advendo Sneek

 

Tijdens de finale werd door Dhr Albert Hindriks van Stichting Taptoe Groningen bekend gemaakt wie de “wildcard” voor Taptoe Groningen mocht ontvangen. Elk jaar kiest de organisatie een korps die opvalt of excelleert en ontvangt dan een uitnodiging om in November ook op Taptoe Groningen te schitteren. Die eer ging dit jaar naar het Jong Kamper Trompetterkorps uit Kampen.  

Tot slot wil ik de ODSC organisatie bedanken voor de gastvrijheid en in het bijzonder Sjaak Goedvolk. Gedurende het jaar houden we altijd even contact en bespreken we de laatste stand van zaken van Assen maar ook van andere evenementen in het Noorden des lands. Op de dag zelf zijn we opgenomen in de ODSC organisatie en worden we van alle gemakken voorzien, TOP!!

Volgend jaar in Juni zal er weer een Open Dutch gehouden worden. Hou de site in de gaten en schrijf je in, het is een geweldig evenement om je te meten, een nieuwe show te testen of gewoon even lekker aan een wedstrijd mee te doen met andere korpsen, Game On!

RECAPS ODSC 2017

Finals ODSC Kampioenschap

1 Rijnmondband-Schiedam-971,00
2 Kamper Trompetterkorps-Kampen-957,00
3 North Frisian Percussion Corps-Dokkum-803,00
4 Showband Marum-Marum-763,00
5 D.I.N.D.U.A.-Oldekerk-745,00
6 Drum- en Showband Jong Advendo-Sneek-719,00