Donderdagavond 29 Juni, presenteerde de jongste Drum- & Showfanfare van Nederland hun nieuwe uniformen. Door Samenwerking Groot (DSG) is nog maar 181 dagen jong en dus kon het niet anders dan dat er een frisse uitstraling gekozen zou worden. Toch zijn de roots van deze vereniging al decennia oud en dus verwachtten we ook een net en statig uniform. Maar ja, je weet het nooit he?.

De presentatie was op sportveld Schatzenburg in Menaldum en een eerste ronde werd gedaan met de oude uniformen van de vroegere bands. Daarmee werd ook aan het onlangs gehouden concours in Hasselt meegedaan. Veel oud leden en belangstellenden stonden langs de zijlijn en haalden herinneringen op van andere tijden. Toen de band het veld afging kregen we de fusie ‘in het kort’ te horen en kregen de leden de tijd om te verkleden. Belangstellend en nieuwsgierig keek iedereen naar de hoek waar DSG uit zou komen. Tromgeroffel en muziek, daar ging het gebeuren. De Guards, imiddels ook bekend onder de naam Connected, vallen als eerste op met hun fel roze en paars naar donker paarse outfit, eenmaal dichterbij zien we meer details. Zwarte broek, zwarte helm, hagelwitte brede sluiting op de jassen afgewerkt met mooie paarse stukken gelijk aan het nieuwe logo van DSG. Een erg mooi geheel. Zeker fris, uitdagend, gedurfd en toch net en statig. Vervolgens neemt voorzitter Louise Knol het woord en legt een aantal details van het uniform uit aan het publiek. Zo zijn de drie fusie verenigingen meegenomen in drie specifieke details van het nieuwe uniform. Daarnaast drie biezen en drie knopen bevestigen de fusie van drie drumfanfares van drie verenigingen. Alle knopen op de sluiting dragen het Friese Pompebléd. Het symbool van de Friese roots.

Tijd voor muziek want DSG heeft hard getraind voor hun show “Come Together”. Hoe onwennig het was tijdens het fusie event in December, hoe zelfverzekerd klinkt de club nu. Dit weekend naar Rastede in Duitsland en daarna lekker doorwerken, tweaken en afwerken. Taptoe organisaties hebben er weer een leuke smaak bij uit Fryslan; Drum- en Showfanfare DSG.

Om mij heen veelal oud leden (waaronder mijzelf) unaniem; dit is een prachtig uniform, klaar voor de volgende stap in een hopelijk mooie toekomst.

Fotografie: Ivo Rijniersce.