Jeugdkorps Showband Urk

De recente versoepeling van de coronamaatregelen zijn niet van toepassing op kunst- en cultuureducatie. De KNMO en andere culturele organisaties roepen nu in een brief de gemeente op om met culturele partners te kijken of er toch mogelijkheden zijn om dezelfde regels voor buitensport te laten gelden voor kunst en cultuur. 

Afgelopen dinsdag meldde het kabinet dat vanaf 11 mei de basisscholen en de kinderopvang weer open kunnen. Ook is georganiseerd in teamverband sporten voor kinderen tot 12 jaar weer toegestaan. Jongeren tot 18 mogen onder begeleiding sporten, maar met 1,5 meter afstand. 

Situatie kunst- en cultuureducatie
“De branche kunst- en cultuureducatie is niet meegenomen in de versoepeling van de coronamaatregelen; hierdoor blijven de geldende maatregelen voorlopig nog van kracht tot en met 19 mei”, zo meldt Cultuurconnectie. “In de week voorafgaand aan 22 mei zal het kabinet naar buiten komen met nieuws op welke wijze de huidige en nieuwe richtlijnen worden voortgezet, dan wel aangepast. Cultuurconnectie onderhoudt nauw contact met OCW over mogelijke aanpassingen in de richtlijnen”.

De LKCA heeft namens een groot aantal landelijke organisaties een brief naar het kabinet en gemeenten opgesteld om aandacht te vragen voor cultuureducatie voor jeugd. Dit is immers gelijk aan ‘sport en spel’ en wordt ook door organisaties ‘geregisseerd’. De brief is hier te lezen.    

Coronaplan,
Op 19 April meldde de KNMO dat er gewerkt wordt aan een ‘coronaplan’. Dat zou straks verplicht zijn als de maatregelen zo versoepelen dat er weer gerepeteerd mag worden. De KNMO bereidt in samenwerking met Koornetwerk Nederland, Cultuurconnectie, BvOI en het LKCA universele richtlijnen voor die een bruikbare leidraad daarvoor vormen. Landelijke richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid, die voor alle organisaties gelden, vormen daarbij de basis.