Onlangs heeft de Leeuwarder Sambaband Almondegas in de binnenstad van Leeuwarden gezorgd voor het eerste muzikale spektakel sinds het begin van de Coronacrisis. Op twee pramen voeren zij (Coronaproof) door de wateren in het centrum van Leeuwarden. De winkelende mensen, jongeren op de terrassen en de ouderen bij verzorgingshuis Sint Josef (dat aan het water zit bij de EE) genoten zichtbaar van de plotselinge Braziliaanse klanken en het feestje op de boot.

Voorzitter Johannes Dijkstra: ”Schipper Andre Minkema van Praamverhuur Leeuwarden vertelde dat de ouderen bij Sint Josef altijd erg blij werden als er mensen zwaaiden vanaf de praam, zo ontstond het idee om de ouderen en verzorgd personeel een hart onder de riem te steken na een hele zware periode in Corona tijd.” Dit werd zichtbaar gewaardeerd door de ouderen, aanwezige familieleden en het verzorgend personeel.

Sambaband Almondegas is een formatie van 24 slagwerkers. De muzikale ervaring en de vriendenband hebben ze opgedaan bij het Pasveerkorps in Leeuwarden. Dijkstra: ‘’Nadat we met een groep mannen waren gestopt bij Pasveer, wilden we lekker muziek blijven maken en elkaar blijven zien’’.  En zo ontstond in mei 2010 de eerste Sambaband van Friesland.

Een Sambaband die zich door zijn kwaliteit, energie en interactie met het publiek als snel een van de toonaangevende Sambabands van Nederland is geworden. Door heel Nederland traden ze op tijdens (straat)festivals, bedrijfsfeesten, sportevenementen en grote podiumoptredens, Almondegas maakt er altijd een spetterende show van.

Door de corona maatregelen konden veel optredens niet doorgaan. Hierdoor begon het bij de leden weer te kriebelen en hebben ze dit optreden belangeloos aangeboden aan de winkeliers van de binnenstad. Dijkstra:” Met een bijdrage van het binnenstadmanagement en de winkeliers van Leeuwarden hebben we de pramen kunnen bekostigen. Hiermee laten we zien dat er ondanks alle terechte maatregelen ook ruimte is voor plezier en ontspanning. We kijken terug op een fantastische middag”.