Mike de Geest stuurde ons de volgende tips welke gaan over het schoonmaken en desinfecteren van instrumenten. Het is inmiddels bekend dat het desinfecteren van de instrumenten voor en na iedere repetitie. Vooral bij één op één repetities op eenzelfde instrument of bij andere groepen die instrumenten echt moeten delen. Dit vraagt natuurlijk om duidelijke en goede adviezen van leveranciers en specialisten. Na een rondje mailen krijg hij mooie en duidelijke adviezen.
Adams
Voor koperblaasinstrumenten kunt u elk desinfectiemiddel gebruiken dat ook voor de handen gebruikt kan worden. Het liefst in sprayflessen zoals bv Glassex. Dat vernevelt en is economisch in gebruik. Voor houtblaasinstrumenten hebben we op dit moment helaas geen optie omdat desinfectiemiddelen de polsters kunnen aantasten en dure reparaties met zich mee kan brengen. Zorg vooral bij deze instrumenten dat de spelers zelf goed handen wassen en desinfectie-gel gebruiken voor het spelen. Zorg dat iedereen een eigen mondstuk en rieten heeft, wissel deze niet onderling.
Bij mallets is het het belangrijkste om het handvat te poetsen met een desinfectiemiddel, het is belangrijk om van de kop af te blijven omdat deze mogelijk beschadigen door het gebruik van te veel desinfectiemiddel. Gebruik zoveel mogelijk “eigen” stokken. Maak deze schoon als ze wisselen van gebruiker. Natuurlijke vellen die niet aanraakt worden hoeven niet gedesinfecteerd te worden en het is het beste voor de natuurlijke vellen om dit ook niet te doen. Voor natuurlijke vellen hebben wij nog geen oplossing. Kunststof vellen kunnen wel gepoetst worden met desinfectiemiddel dat ook voor de handen gebruikt kan worden. Houten toetsen kunt u ook met een handvriendelijk desinfectiemiddel afdoen. Deze toetsen zijn gelakt en kunnen dit hebben, als u een speciaal desinfectiemiddel voor houten meubels heeft kun u dit ook gebruiken.
Geef alle instrumenten genoeg tijd om helemaal op te drogen na het poetsen of spelen, dit voorkomt veel problemen.
Jan Slager van de Slagwerkplaats
Wij beschikken niet over speciale schoonmaakmiddelen voor toetsen, mallets / stokken en ander slagwerkinstrumentarium. Normaal gesproken levert het gebruik van een microvezeldoekje in een sopje met allesreiniger geen beschadigingen op. Toetsen hebben een beschermend laklaagje, maar als de (met name houten) toetsen in korte tijd heel vaak nat afgenomen moeten worden, dan lijkt het ons zelf een goed alternatief om de bespelers plastic handschoenen te laten dragen.
Zowel de toetsen / instrumenten als mallets en lessenaars hoeven dan niet steeds nat afgenomen te worden.
Onze suggestie is overigens niet gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek (maar op gezond verstand) en we kunnen dan ook geen aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen aanvaarden.
Als je wel nat gaat afnemen, dan alles (maar zeker toetsen en verchroomde delen van instrumenten) steeds goed nadrogen met een zachte doek die geen krassen (op de toetsen) achterlaat. Verchroomde delen gaan namelijk verweren als er steeds vocht op achterblijft. Vanzelfsprekend heb je voor iedere poets/droogbeurt een nieuwe/schone doek nodig.
Majestic
Het zal een middel moeten zijn op ethanol basis. Het beste is om een spray te gebruiken. Let wel op de gebruiksaanwijzing of de materialen van de gebruikte instrumenten bestendig zijn tegen het middel. Ook hier de nadruk op gebruik je gezond verstand.
Ook het desinfecteren / schoonmaken van lessenaars moet men niet vergeten! Daarnaast is het luchten voor en na de repetitie van de ruimte en afstand bewaren belangrijk.
Mochten er aanvullende regels komen dat zullen we die hier toevoegen.
Mike, bedankt voor de input en inventarisatie.