9 juni 2018 was een dag die al vanaf begin dit jaar prominent op de agenda stond. We gaan namelijk deelnemen aan het ODSC in Assen, voor het eerst in onze geschiedenis.

Om 09:00 druppelde de eerste leden binnen in ons clubgebouw en begonnen we met het laden van onze materiaalwagen, rond 09:45 kwam ook onze vaste chauffeur Wim voorrijden en om 10:00 start de reis richting het noorden, Assen in dit geval.

Rond 12:00 werden wij door Grietina ontvangen bij het Achilles Stadion in Assen, we werden begeleid naar de sporthal en konden daar onze spullen stallen. We hadden ruim de tijd, want we werden rond 13:30 terug verwacht. We hebben rond 13:30 omgekleed en zijn daarna eerst even door het winkelcentrum gelopen om aansluitend onze warm-up te starten.

De warm-up zat er lekker op, en het gaf ons al een heerlijk gevoel richting onze deelname. Vervolgens zijn we richting het stadion gelopen en kwamen daar rond 15:30 aan, het programma liep prima op schema waardoor we om 15:40 het veld op konden om onze show “Airborne” te laten zien aan het aanwezige publiek en uiteraard de jury. We doen mee in de middenklasse, voor het eerst. De show liep lekker, maar eigenlijk kon deze beter, maar al met al hadden we een geweldig gevoel.

Nadat O&V en Jong Advendo ook hun show hadden opgevoerd, was het tijd voor de prijsuitreiking van de middag, en daar kwam het hoge woord eruit. We kregen te horen dat O&V op plek 4 was geëindigd, Jong Advendo op plek 3 en D.I.N.D.U.A. op plek 2, toen waren we al door het dolle heen want we waren Nederlands Kampioen in de middenklasse! Echter, we hadden onze punten nog helemaal niet gehoord, deze volgde snel, 85,38 punten, goed voor promotie naar de topklasse! Echt de kers op al een geweldige taart!!!

Toen greep Stoffer Hoving nog even de microfoon, er was nog een prijs te verdelen. Namelijk een voucher voor deelname aan de bekende taptoe in Groningen in november dit jaar. Veel leden waren al bij mij geweest, want ik als bandmanager had natuurlijk al iets moeten horen als we daarvoor werden uitgenodigd, ik wist echt van niks! Maar, Stoffer meldde dat Excelsior deze voucher had gewonnen. Een mooie beloning op alles wat we de afgelopen jaren hebben bereikt met onze club!

Doordat er geen topklasse aanwezig was deze editie, wisten we op voorhand al dat we deel zouden nemen aan het ODSC kampioenschap wat in de avond zou plaats vinden. Door onze punten mochten we in de avond als laatste aantreden. Daarom hadden we gelukkig voldoende tijd om even onze rust te pakken en lekker iets te eten en te drinken.

Uiteindelijk zijn we rond 19:45 de wijk in gelopen om onze warm-up te starten, veel bewoners kwamen even een kijkje nemen en wisten eigenlijk niet dat er letterlijk om de hoek een heel mooi evenement plaast vind wat ook nog is gratis toegankelijk is. Ze genoten in ieder geval wel van onze aanwezigheid, leuk om dat te horen!

We liepen terug en ook in de avond was het schema dik in orde, want we konden bijna gelijk door het veld op. In de avond ging “Airborne” nog een stukje beter dan in de middag, dus het gevoel was goed! Omdat we als laatste korps op het schema stonden was er weinig tijd om bij te komen, want de prijsuitreiking startte direct.

De spanning ging er voor de 2de maal deze dag op, eerst werd er een publieksprijs uitgereikt, er waren 4 mensen in het publiek aangesteld als jury en de prijs van 200 euro was beschikbaar gesteld door “Dit is Assen”, de winnnaar van de publieksprijs is…. Excelsior Renkum! Een geweldig compliment, want uiteindelijk doen we het toch voor het publiek!

Toen werden 1 voor 1 de punten gegeven en uiteindelijk waren we nog niet genoemd en kwamen tot de laatste 2. Grietina bouwde de spanning lekker op, nummer 2 heeft een score van 608 punten, de nummer 1 heeft een score van 701 punten. Het publiek reageert met een oeeehhhh….. Op nummer 2……….. en dan de magische woorden van Grietina, “heerlijk die stilte” en een lach over de tribune en korpsen ontstaat… Maar toen kwam het hoge woord er toch uit, op nummer 2, Showkorps D.I.N.D.U.A. en dat betekende dat Excelsior Renkum, wij dus, ODSC kampioen zijn!

Een geweldig feest tussen de leden, instructie en begeleiding ontstaat en we worden netjes door elk korps gefeliciteerd, uiteindelijk staan we als laatste op het veld. En wij zullen Excelsior Renkum niet zijn als we het publiek nog 1 keer trakteren op een toegift, onze maître zet ons in een ark op richting de tribune en wij spelen onze closer nogmaals. Het publiek maar ook zeker wij gaan uit ons plaat.

Een geweldige dag voor onze vereniging waar we dus Nederlands Kampioen in de middenklasse op het onderdeel show zijn geworden, deel mogen nemen aan Taptoe Groningen, de publieksprijs hebben ontvangen en ODSC kampioen zijn geworden. Een dag die we niet snel zullen vergeten!

Excelsior Renkum
De vereniging is opgericht op 24 september 1934 als mondaccordeonvereniging. Excelsior heeft in de loop der jaren verschillende metamorfoses ondergaan. Vanaf 1 maart 2013 is de naam veranderd in Excelsior Renkum en is de stijl van het korps vergelijkbaar met marching/showbands. Excelsior is sinds 2014 ook te bewonderen op de taptoe velden en timmert hard aan de weg. Zo werd in 2015 op het Concours Schiedam een promotie behaald naar de middenklasse show en de dagprijs werd mee naar huis genomen. In 2017 heeft Excelsior Renkum deelgenomen aan het WMC in Kerkrade op het onderdeel "Show" in de First Division, hier werd de show "Airborne" beloond met een gouden medaille. In 2018 is er deelgenomen aan het ODSC in Assen, hier werd Excelsior Nederlands Kampioen Show Middenklasse met een puntenaantal van 85,38, dit is een promotie naar de topklasse. 's Avonds werd Excelsior ook bekroond tot ODSC Kampioen en de publieksprijs en voucher voor Taptoe Groningen gingen ook mee naar Renkum! Het motto bij Excelsior is en zal altijd blijven dat we met elkaar muziek maken in een goede harmonie en sfeer.